Ne higgy a személyiségteszteknek!
Címlap / Psziché / Ne higgy a személyiségteszteknek!

Ne higgy a személyiségteszteknek!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Divatba jöttek a személyiségtesztek. Évtizedeken keresztül, évente több alkalommal, tesztgyűjteményeket vásárolhattunk, kötetszámra, vagy éppen kötetbe rendezve, s ezt olvastuk - mert párszor mindannyian elolvastuk, átlapoztuk ezeket - a szépirodalom helyett. Ezek a tesztek azután divatba jöttek, s ma már elit lapokat, újságokat sokszor ki sem adnak 1-1 szaftos kis teszt nélkül, mintha csak a lapból tudhatnád ki vagy te, milyen vagy, mit szeretsz, és mit akarsz, s személyed feltérképezésére folytonosan szükséged lenne külső megerősítésekre.  

Parancsok a papírról
Talán igen, talán nem - énekli a Mirage, s érezzük, hogy ismét telitalálatos, igaza van! Ugyan az újságok személyiségtesztjei sokat segíthetnek, de leginkább csak a szórakozást szolgálják. Néha sajnos rombolóak is lehetnek, ha azt nem egy megfelelően képzett pszichológus szakember készíti el. Ezáltal sajnos sokszor kaphatunk olyan eredményeket, vagy olyan stílusban megfogalmazott kiértékeléseket újság tesztekben, amely negatív, szomorú, destruktív, s az ember jellemét, életkedvét nem segíti, nem építi. Gyakran egy minősítést olvashatunk, egyfajta ítéletet, illetve - mivel ma ez a stíl – megmondást, egyfajta parancsot, tedd ezt, avagy azt. Mi arra bíztatunk, ne higgy ezeknek a teszteknek!


Olvasd el figyelmesen, és szűrd le belőle lehetőség szerint a tanulságokat, de ne vedd készpénznek, amit ott olvasol. Ha úgy érzed a tesztnek nincs igaza, töltsd ki még egyszer, és ha még akkor sem érzed magadra illőnek a kiértékelést, szóljon az akármiről is, ne vedd magadra. A személyedet a tesztek maximum minősítik, esetleg befolyásolják, egy termék megvásárlására, egy életstílus kialakítására. 
Ez olykor pozitív és építő lehet, de ha ez erőltetett, feszültséget okozó, vagy éppen fárasztó számodra, akkor érdemes elkerülöd, akkor erre semmiképpen sincsen már szükség.

Miről ismerhetsz meg egy-egy jobb személyiségtesztet?
1. Mindenképpen hosszabb, mint 5 kérdés, mivel a készítője tudja, 3-5 kérdésből senkit sem lehet megismerni
2. Részletesen ad meg válaszlehetőségeket, sok választási lehetőséged van, nem csak kötött igen-nem-talán szavakkal dolgozik, ez ugyanis nem mindig válasz
3. Mentes az előre kötött válaszoktól, pl. elmennél egy fiúval randira, aki egy mosdó előtti folyosón szed fel? Ha válaszok viccesek, de kötöttek, és nem találsz kedvedre valót, akkor biztos lehetsz benne, mások is a tesztíró által ki nem gondolt helyzetekre voksolnának, és a teszt nem pontos!
4. Mentes a minősítésektől. Ha a kiértékelésben minősítéséket, utasításokat találsz arra nézve mit tegyél, akkor nem egy személyiségteszttel hanem egy lélektani rovattal van dolgod. A megfelelő tesztek ugyanis az állítások mellett feltüntetik a gondok feloldásának lehetőségeit, mindig feltárják, hol tud az ember egy téren tovább fejlődni, konstruktívak, és ötleteket adnak.

Elborzasztó eredmények
Ha egy teszt eredménye borzalmasan zavar téged, esetleg megijeszt, érdemes megkonzultálni szüleiddel, barátaiddal, testvéreddel az eredményt. Lehetséges, akár kollégáid is segíthetnek neked. Ha egy eredmény szó szerint kiakasztó számodra, és szeretnél a végére járni, érdemes szaktanácsadó segítségét kérned, aki képzett, aki járatos a témában, s aki tárgyilagosan képes segíteni, aki képes téged kívülről, érzelemmentesen szemlélni.
 
Honnan tudjuk, hogy az igazán jó teszt nem is létezik?
Onnan sejtjük, mert ismerünk tökéletes ezoterikusnak mondott, valójába önismereti rendszereket. Ilyenek pl. az asztrológia, vagy a Tarot rendszere is, de egy tökéletes gépezet maga az emberi szervezet is. Ezek a rendszerek kicsiben leírják az univerzumot. Ahogy az asztrológia is egyedi, és minden ember egyedi, saját, részletes képlettel rendelkezik, vagyis a napajegye és egyéb tulajdonságai mellett ezer árnyalattal, információtöbblettel rendelkezik, úgy előfordul az is, hogy egy-egy teszt nem mondhat el rólad mindent, hiszen az csak karaktertípusokba képes téged besorolni, azokba is sokszor igen hiányos módon, s nem az egész embert s főként nem az egyéniséget látja benned.

Mire használd?

Ezért, ha a teszteket szórakozásra tudod használni, igen kellemes időtöltést találtál magadnak, véresen komolyan venned azonban teljesen felesleges. Ha elszontyolodtál egy eredmény miatt, ne vedd magadra, élj elveid szerint, s kérdezd meg egy szakember véleményét is, ha bizonytalan vagy. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2114 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x