Libamáj Márton napra - vagy előtt, vagy után, vagy mindig...
Címlap / Psziché / Libamáj Márton napra - vagy előtt, vagy után, vagy mindig

Libamáj Márton napra - vagy előtt, vagy után, vagy mindig

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

Vannak emberek, akik azt hiszik, nekik minden sikerül, amibe belefognak. Így aztán gyakran kerülnek olyan helyzetbe, mint a szarka, aki sokat akart, de nem bírta a farka. Máskor viszont az égből alászáll a csoda, avagy egy vonatról leszáll valami rokon, jó időben jó helyen, és megoldódik a probléma. Barátnőnk, Ildikó, meglátta valahol azt a szót, hogy vagdalt-libamell, aztán kikereste a szakácskönyvből, és úgy gondolta, ez elég is lesz a sikerhez. 

Beszerzés
Ildikó még egész libát nem látott soha életében, csak a mezőn, akkor is távolról. De valahogy felkerült a naptárára, hogy vagdalt libamellet kell sütnie 16-ra, Marci és András napra tizenkét személynek. Hát, ha liba, akkor kell szerezni egy libát. Kiment a Fehérvári úti piacra, de nem látott libát, csak mellét és aprólékot. Persze óvatosan nem érdeklődött, mert így megnyugtatta magát, hogy novemberben nincs liba. Másnap meglátogatta a csepeli piacot, de most már a házban lakó asszonyok tanácsára megkérdezte az eladót, van-e libája. Mit ad Isten, kapott első szóra.

- Van liba? - kérdezte reménykedve, hogy nincs.
- Van! - hangzott az örömteli válasz, és kihoztak egy bivalyt. Eddig még csak csirke nagyságúnak képzelte a libát. Mást nem is vett, mert ez éppen elég nehéz volt. Úgy gondolta, hogy a szomszédasszony parasztlány volt, csak tudja, melyik a liba eleje és melyik a vége. Hát ő se tudta, de érdekelte a téma, előhalászott egy régi szakácskönyvet, és megnézte, miben akarja a libát főzni Ildikó, mert tudvalévő, hogy csak az anyukájától maradt régi, sokat-használt edényei vannak, a fazeka legfeljebb három literes lehet. A szomszédasszonynak viszont volt egy szép nagy leveses fazeka, azt áthozta.

Telefon
Na, felhívta a kis húgát Tatabányán, mondja el, mit kell csinálni egy libával. Az asszonyka férje megpróbálta rábeszélni, hogy inkább dobja be egy hátizsákba az egészet, és azonnal menjen Tatabányára, majd este hazahozza a kész libát, mert sejtette, hogy hosszú időre meg kell válnia a feleségétől, holott éppen külföldre készültek utazni.

Ildikó ragaszkodott hozzá, hogy Csilla a telefonban tanítsa meg libát sütni. Mondta neki, hogy gondolja végig, 12-kor visszahívja, addig is hadd pihenjen az állat. Egy harapófogóval pedig huzigálta a maradék tollakat, és összevágott egy fej káposztát, amit otthon talált.

Csilla tizenkettőkor telefonált, hogy rögtön megérkezik, addig se nyúljon semmihez. Hát szerencse, hogy ezt mondta, mert Ildikó ehhez értett a legjobban...

HarmoNet tipp: Mészáros Dóri meg a vetkőzőfiú - egyszál kaporban főzni? >>

A fazék
A szomszédasszony maga is kíváncsi lett, hogy lehet egy egyszemélyes háztartásban libát feldolgozni, amikor tudta, hogy Ildikónak legfeljebb egy kis fazeka van. Amikor beállított szétnézni, Csilla rögtön megkínálta egy pohár borral, és megkérdezte, van-e levesfőző fazeka. Előkerült az extra fazék is, lehetett volna tisztítani a zöldséget, de először le kellett menni vásárolni. Csilla elmondta, minek kell(ene) lennie egy rendes háztartásban. Ildikó arra hivatkozott, hogy nagymamája szoba-konyhás lakásából örökölte az edényeket, ha jók voltak 60 évvel ezelőtt, most is lehet még használni őket.

Boncolás

Amikor meglátta Csilla a libát, boldogan felnevetett, és újabb pohár bort töltött, mert úgy jobban megy a munka. Már kívülről látta, hogy Ildikónak óriási szerencséje volt, mert ennek a libának csudaszép mája van. Munka közben folyamatosan magyarázott, hogyan kell a májat, a zúzát megtisztítani, ízletes töpörtyűt készíteni a hájból és a liba bőréből.


Ildikónak csak az volt a dolga, hogy nézze, hogyan készül. Néha háziasszonyi mivoltára kapott egy-egy megjegyzést, de mi az ahhoz képest, mintha neki kellett volna megsütni a májat!
  • Mindent nagyon lassan kell készíteni, kis lángon! – no, persze, hiszen az újabb pohár boroktól Csilla belülről lángolt. Nyitva is volt a lakásban minden ablak.
Még néhányszor lement Ildikó a boltba, mert nehéz volt elhinni, hogy nincs itthon egész-bors, kelkáposzta, zeller zöldje, meg a többi...
A máj valóban tökéletesen elnyerte Csilla tetszését. Szerinte már ez a máj is megérte az egész madarat. Hája, mája, tepertője, meglehet a szakács reménye, mindenkinek egészségére fog válni. 

Hazafelé a vonaton

Erre is volt gondja Csillának, hogy az ottmaradt Ildikó gondosan tegye el a hűtőszekrénybe a félig-kész ételeket. Még háromszor telefonált otthonról is, hogyan használja a sütő-tepsit, ellenőrizze a hűtőszekrény hőfokát, másnap hogyan kell feltálalni a libamájat. 

HarmoNet tipp: Márton napi sült liba >>

Melegen ajánlom mindenkinek, vágjon bele az ismeretlenbe, tervezzen olyan ételeket, amiket eddig nem készített, hátha megismerkedik a lét csodájával, hogy bár semmihez se ért, mégis sikerül a művelet. Tartalékba hasznos lehet egy testvér, rokon, vagy barát.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2425 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x