Ritka kincs, amit csak elvétve találni már a Földön: a Csend...
Címlap / Psziché / Ritka kincs, amit csak elvétve találni már a Földön: a Csend (Gyönyörű képekkel!)

Ritka kincs, amit csak elvétve találni már a Földön: a Csend (Gyönyörű képekkel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-09

Egész bolygónkon már alig akad hely, ahol zavartalanul élvezhetjük a csendet. Hiába megyünk ki a természetbe, a közeli város zaja elhallatszik oda is, a legeldugottabb helyek közelében is van út, és ahol út van, ott autó is. Ha mégis sikerül elhagyatott helyet találni, akkor egy repülőgép húz el a fejünk fölött. Van egyáltalán még érintetlen, valóban csendes zug ezen a bolygón? 

Egy felmérés szerint Földünkön már csak elvétve akadnak csendes, érintetlen területek, ahol legfeljebb a szellő halk suhanását hallani, vagy más, csak a természettől származó zajt - már ha ezt zajnak lehet nevezni. A civilizált világ egész bolygónkon tönkretette többek közt a csendet is, pedig nagy szükség lenne rá! Van azonban még néhány elszigetelt hely, ahol élvezhetjük ezt a ritka kincset, nézzük, hol találjuk ezeket!

A sivatagokban még akadnak olyan távoli, embertől elzárt területek, ahol semmi nem zavarja meg a csendet. Ha igazán hallani szeretnénk a mély, semmitől meg nem zavart csendet, akkor például a Góbi sivatag remek választás. A belső területeken semmi nincs, ami nem a természet része, a kietlen és elég barátságtalan tájon zavartalanul élvezhetjük azt, hogy nem hallunk semmit. Nincs motorzúgás, nincs városi zaj, se elektroszmog, se fényszennyezés, csak az érintetlen természet. A Kalahári-sivatagban is vannak még ilyen zugok, és elvétve akad még pár embertől távoli pont a Szaharában is.


HarmoNet tipp: Fényszennyezés: a 21. század legfenyegetőbb veszélye - Mellrákot okozhat a lámpafény! >>

Ha a sivatagoknál kissé kiesebb vidékre vágyunk, akkor a Grand Canyon is jó választás, amely Földünk egyik legérintetlenebb pontja. Vigyáznak is rá nagyon, sok évre előre elfogyott már minden hely, ugyanis a turisták csak nagyon erősen korlátozott számban és ideig látogathatják. Ehhez hasonló a kaliforniai Anza-Borrego park is, ahol szintén csak a természet lágy neszeit hallhatjuk, vagy még azt sem. A terület kizárólag a növények és állatok számár van fenntartva, emberek ide is csak engedéllyel és korlátozott számban tehetik be a lábukat. Szintén ilyen Kamcsatka is, ahol létrehoztak egy embermentes övezetet, hogy az itt élő állatok, első sorban medvék zavartalanul élhessenek, és bolygónknak némi esélye legyen a túlélésre - velünk szemben.


HarmoNet tipp: Kamcsatka, az embermentes Paradicsom >>

Különlegesnek számító csendes hely a hawaii Big Island vulkánkúpjainak belseje. A zajszint ezekben a kúpokban nulla, persze csak akkor, ha éppen nem fúj a szél, és egyetlen helikopter sem jár arra. A terület felett tökéletes némaság uralkodik, ám az utóbbi időben egyre több turista száll helikopterre, hogy fentről csodálja meg a vulkánokat. Ilyenkor nem hogy csend nincs, hatalmas zajt csapnak, amiért a szigeten lévő nemzeti park vezetői egyre jobban tiltakoznak.

A másik ilyen különleges csendes hely az ausztriai jégbarlang belseje. A hegy tetején lévő barlang mélyen benyúlik a hegy gyomrába, legbelső termében 25 méter vastag jégréteg vesz körül minket, na meg egy egész hegy. Ha megkérjük a túravezetőt, hogy lekapcsolja a lámpát, akkor nem csak a teljes csendet, hanem a teljes sötétséget is megtapasztalhatjuk - persze ha a többi látogató képes csendben maradni és nem pont akkor fog fényképezni.


Szintén a különös helyek közt kell megemlíteni a Viktória vízesést is. A Mennydörgő Párafelhő - ahogy a helyiek nevezik - közelében semmit sem hallani, kivéve a hatalmas víztömeg robajlását. Civilizációnak híre-hamva nincs a környéken, a természet itt még teljesen érintetlen, legfeljebb a terepjárók motorja zúg, amikor megérkezünk. Ha sokáig hallgatjuk a vízesés morajlását, egyszerre meghalljuk mögötte a végtelen csendet is, amit csak még jobban kiemel a Mennydörgő Párafelhő hangja.


Persze ellátogathatunk a Déli sarkra is, ha az extrém környezet nem riaszt vissza minket. A kaland ugyan eléggé életveszélyes, de ha sikerül elég távol kerülni valamelyik kutatóállomástól, alap bázistól, garantáltan magunk leszünk a hó és jég - na meg a süvítő szél - társaságában. Ha nyáron megyünk, amikor ott tél van, még az örök, 6 hónapon át tartó sötétséget is élvezhetjük. Hasonló kaland lehet egy-egy igen magas hegycsúcs meghódítása is, ahol ha felértünk és még életben vagyunk, a látvány és a siker mellett élvezhetjük a tökéletesen érintetlen tájat és a csendet is.


HarmoNet tipp: Turbózd fel magad! A legdurvább adrenalin bombák a világon! - Veszélyes? >>

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy eljutunk egy még érintetlen területre, és élvezhetjük a ritka csendet, tegyünk még pár dolgot a magunk, mások, és a természet kedvéért. Nem vigyünk mobiltelefont, se kamerát. Menjünk gyalog amennyit lehet, és maradjunk csendben mi magunk is. Erre az időre igyekezzünk a természet részévé válni, és amikor tökéletesen körülvesz mindent és minket is a csend, talán meghalljuk saját belső csendünket is. Ha rátalálunk lelkünk csendjére, akkor a mindennapokban is sikerülhet egyre csendesebben élnünk - egyszer talán ismét rátalálhat a világ, és benne mi egyik elveszett kincsünkre, a Csendre.

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4855 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x