Egyszer Te is szike alá kerülsz - Önkéntes kórház rehabilitációs...
Címlap / Psziché / Egyszer Te is szike alá kerülsz - Önkéntes kórház rehabilitációs program

Egyszer Te is szike alá kerülsz - Önkéntes kórház rehabilitációs program

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-04

Ma divat szidni az orvostársadalmat. Kezdve attól, hogy sok a fizetése, egészen addig, hogy hanyag. Nem általánosíthatunk. Szinte mindennapos jelenet a rendelőintézetekben az orvosok megbélyegzése a várókban. Váróterem szindrómának hívom, stresszoldó funkciója lehet. Értelme? Semmi. Kórházak felújítására bíztatlak inkább, egy társadalmi kezdeményezésre. 

Orvos családból származom. Mint ilyen egy külön hangulatot képviselek. A családtagjaim a hagyományos, úgynevezett allopátiás orvoslásban dolgoznak. Ez kb. annyit tesz, ha van egy probléma, megkeresik az ELLENszerét és a bajt elhárítják. Egy ellentétes erővel.
Jómagam a természetgyógyászat és az Áyurvéda kedvelője vagyok.
A hagyományos orvoslással nem minden esetben értek egyet. Úgy gondolom viszont, hogy megvan a helye. Egy akut – értsd azonnal ellátandó, heveny, komoly problémát – így kell és érdemes ellátni, kezelni. De utókezelni vagy megelőzni hatékonyabbnak tartom a gyógynövényeket és természetes szereket. A két irányzat békében élhet, amíg van kellő intelligencia. Amikor viszont mint ostoba kisdedek ölik egymást önnön érdekeikért az emberek…


Amitől visítófrászt kapok
Ma divat szidni az orvostársadalmat.
Ha késik a nővér azért, ha korábban megy el azért. Az orvost. Kezdve attól, - hogy mert úgy gondoljuk – hogy sok a fizetése, egészen addig, hogy hanyag. Igen, léteznek felelőtlen, akár hanyag, és megkockáztatom a szakmájukban az átlaghoz képest ostoba orvosok. De nem általánosíthatunk. Szinte mindennapos jelenet a rendelőintézetekben az orvosok szidása, leszólása, vagyis valamilyen irányú megbélyegzése a várakozó felek között. Váróterem szindrómának hívom, stresszoldó funkciója lehet a vizsgálat előtt. Hallottam már betegeket, az orvost hülyének, lelketlennek nevezni. De egyéb szép jelzőket is elejtettek.

Nem csak kollégák között érdemes megadni a tiszteletet a gyógyítóknak, hanem a betegeknek is érdemes kicsit kultúráltabban e kérdéshez állni. Az orvosi egyetem elvégzése és doktori cím elnyerése mintegy 8 év kőkemény tanulást kíván az orvosoktól. Az orvosi egyetem – egyébként az oktatási rendszer végtelen töketlensége ez is !!! – csillagászati árban mozog. Pedig éppen, hogy a tehetséges és elhivatott, akár szegény emberek gyermekeinek is be kellene jutni – túl az ösztöndíjprogramokon, melyek szuperek, de végesek. Ez ugyanis nem egy kommunikáció vagy egy film szak, még csak nem is kereskedelmi manager képzés. Felelősség, emberi életek. Folyamatos koncentráció.

Amiről sokan nem beszélnek, mert nem mernek, de mi most kimondjuk helyettetek:

 1. A pénz: Igen vannak orvosok, akik hihetetlenül jól keresnek, szépen élnek, villájuk, több autójuk van, és minden évben a tengernél nyaralnak. Te sajnálod tőle? Minek? Az orvos gyógyítson. Nyugi, nem a Te bőrödön keresi. Általában a gazdag orvos képe egy társadalmi torzítás, egy hétköznapi szlengként bevett fogalom, koncepciógyártás. Igen, egy magánrendelőben a doktor kiválóan keres. Egy közalkalmazott viszont pocsékul. Ha tudnád, hogy egy egészségügyi asszisztens mennyit keres, elpirulnál a bevásárlóközpontos eladói fizetéseddel, vagy amikor hétvégén az étteremben ebédelsz barátaiddal. Ezért mit dolgozik?
   
 2. A munka: Ezért felelősséget vállal az emberekért. Ha valamit elront elővehető, kirúgható, perelhető, és büntethető. Fekáliás pelenkákat csomagol, ha kell vérrel és vizelettel dolgozik. Haldoklókat segít át a másvilágra és halottakat öltöztet. Korán kel, későn fekszik. 36 órás műszakban sem romolhat a koncentrációs képessége! 36 óra után is képes injekciót adni, vért venni, ágyazni, gyógyszeradagokat kimérni és felismerni az esetleges allergiás reakciókat. Képes megkülönböztetni olyan gyógyszer hatóanyagokat, melyeknek termékekbe rendezve még a nevét sem tudod megjegyezni. Életekez ápol és ment. Állandó stressznek van kitéve, mert a betegség, az öregkor, és a halál stressz, szorongás, félelem, és tabu. Az élet szenvedései. Ebben a légkörben tart életben, ahogy tud. (Majd hazamegy a gyerekéhez és próbál normális életet élni). Sok orvos több helyen is dolgozik egyszerre. Több műszakban. Hajnalban, későeste, 12-13 órás műszakokat ellátva. Hétvégén és éjjel is. Az egészségügyben nincs Húsvét, Karácsony vagy Pünkösd. Van orvosos nap, orvos-nélküli nap. Műtét, előkészítés. Ügyeleti nap – sok beteggel -, és nem ügyeletes nap – kevesebb beteggel. Pörgés és munka van. Pocsék bérért.

A kórházak állapota
Hazánkban az egészségügyi rendszer tökéletlenségeiről már egész mondakörök születtek. Kezdve a szolgáltatók tönkremeneteléről, kórházeladásokról, kórházak, osztályok leépítéséről. Mindig finoman fogalmaznak. Mi most nem fogunk.

A kórházhelyzet ma:

 • Ha bekerülsz, örülj, ha kapsz ágyat. Nincs, azaz nincs elegendő hely.
 • Ha bent akarsz maradni, ahhoz nyomós indok kell – értsd vagy nagyon készen vagy, vagy húzás haza.
 • Ha nem kapsz helyet, akkor fizethetsz magánklinikátha válságban neked van erre, akkor nagyon jó a sorsod, szerencsés és előrelátó vagy – tanítsd ezt meg másoknak is. Én szeretem befizetni az egészségügyi járulékot, és ezért cserébe szeretem megkapni, ami nekem jár, szükség esetén. Ez hol sikerül, hol nem.
 • Tehát: Befizetjük az egészségügyi járulékot – de csak mértékkel tudjuk ezt visszakapni.
 • Költhetünk gyógyszerekre, és egyéb gyógytermékekre.
 • A kórházak felszereltsége változó. A fontos műszerek általában megvannak – de kevés van belőlük – ha sok és nagy baj van, akkor kitartóan várni kell a sorodra. A probléma világszintű. Pár napja történt: Egy izlandi terhes asszonyt egy speciális gép miatt jelenleg Nagy-Britanniában kezelnek, 8 hónapos terhesen, mert csak ott volt szabad hely. (Gyakran láthatja a családtagjait…)
 • A kórházak jó része lepukkant, igénytelen, nem tiszta – baktériummentes, steril, de kopott, kiábrándító. Nem az egészség jut róla eszedbe, s a helyzet fokozatosan romlik.
 • Az orvosok feszültek a betegekkel – gyakran így van, ismerjük el. Ez kétoldalú probléma: 1. Az orvosnak kellene disztingválnia, a beteg nem tehet arról, hogy neki a munkakörülményei rettenetesek 2. A beteg se legyen kritikus az orvossal, az orvos nem tehet arról, hogy a munkájához a körülmények nem adottak. Frissességet, hibátlan műtéteket várunk kialvatlan diplomásoktól, gyakorlatlan, fiatal, az egyetemről most „kiesett”, de alacsonyabb béren foglalkoztatható személyektől. A kölcsönös tisztelet legalább emberi alaphangulatot terem. Érted?
 • Az egészségügyben legnagyobb létszámban jelenlévő személyekről lerí a szegénység. Még, ha sokukat nagyon jómódúnak is gondoljuk.
  Igen, a hálapénz miatt lehet jól megy valakinek. Sokat rágott csont. Még soha senkit nem láttam azért fizetni egy orvosnak hálapénzt, mert kell. A dolog illik kérdése, általában a köszönet kifejezése.
  (Ha így fejeznénk ki, legyünk mértékletesek, olcsó ajándékok is jók.) Ugyanakkor szülések körül már hallottam olyan történeteket, hogy az orvos előre közölt egy bizonyos összeget a szülés lefolytatásáért járó összeg volt ez, s a baba épségéről tett néhány keresetlen megjegyzést a kismamát meggyőzendő.
  Kedves Anyukák! Félelem ide vagy oda. Az ilyen orvost – ha valóban létezik - egyszerűen feljelenteni, és leköpni kell. A kórházhelyzet miatt pl. szülészt választani szinte már lehetetlen. Adva van, maximum ügyeskedni lehet.
 • A problémák igazak más eü-ellátókra is. A rendelők kicsit talán jobb helyzetben vannak, de minden szakember túlterhelt, hasonlóképpen a mentők. Folyamatos pörgés mellett csökkenő segítséggel kénytelenek ugyanazt a színvonalat biztosítani.
 • Speciális probléma a hajléktalanok és különösen a részeg, saját ürüléküktől bűzlők ellátása. Ezekhez az emberekhez a humánus személyek mentőt hívnak szerencsére, különben vélhetőleg nem maradnának életben, s ezekkel az emberekkel az orvosoknak kötelességük ugyanúgy bánni. Az orvosok ezt megteszik, megtehetik szerencsére, ugyanakkor ne várjunk pörgést és gyorsaságot, ha a vizsgálót ki kell fertőtleníteni egy ilyen személy után. Ön kérem, szülne egy olyan mentőben, ami még bűzlik az alkoholista végtermékeitől? Felmerült már valakiben az alapítványok által működtetett hajléktalanmentő és drog-mentő (drogos személyek szakszerű ellátása) kérdése? Kicsit könnyebb lenne.

Kérdés: ez meddig mehet így tovább?

Megoldási stratégiák
A kórházak finanszírozása sok ember szerint a kormány, s az állam feladata. Valóban így van. És valóban a vezetők szégyene, amikor az egészségügyi intézményeket nem tudják karbantartani.
A felvetésekre: önkéntes segítség kellene, általában ezt a választ kapom: Nem azért fizetem a TB-t (a régi társadalombiztosítás elnevezés, mint szleng megmaradt a köztudatban...)
Mindez igaz. Ez azonban egy hárítás. Kb. ennyit jelent: „Én egy szalmaszálat sem fogok többet keresztbetenni ezért”.
Pedig ha baj van, akkor már késő sírni.
Struccmódszer, elfordulás, ostobaság. Kb. olyan ez, mint a véradás. Sosem adunk, de amikor nekünk kéne kétségbeesve dühöngünk a tévé előtt popcornt zabáló felelőtlenekről. Egy ország felemelése, s a rendszer helyreállítása közös érdekünk.

Újabb érvek: „A politikusok lenyelik a pénzeket. Nem fogom őket fizetni.” Akár ezt is megteheted, de ennek következményei vannak. Inkább fektess ebbe energiát, a pénzügyi pingpongot meg hagyd a vizsgálati szervekre, esetleg bíztass jogászokat. Fontold meg… és dönts.

Alapítványi körutak – a sok kézen keresztül-kocogó pénz esete
Az alapítványok, egyesületek megoldási listája a következőképpen néz ki. Kórházakat támogatnak. Kampányokat és adománygyűjtéseket szerveznek. Ezekből új készülékeket vesznek. Betegségek kutatásába ölik a pénzeket, támogatják a betegeket a műtéti díjakba való hozzájárulásokkal. Az ötlet jó. A sok kézen keresztülmenő pénz azonban mindig bonyolult ügy. Azt kezelni kell. Az után keményen adózni kell, azzal számolni kell, és átfutási ideje van. A rendszer ezen része egyébként egész jó. Alapítványok képesek megkeresni azokat a személyeket is, akik ha mondhatom így, tehetősebbek, s így komolyabb segítséget nyújtanak. De szinte soha, de soha nem azok a közkórházak kapják az „ellátmányt” ahová egy beteg először bekerül.

Üzenet azoknak, akik nem érzik magukat érintettnek

Csattanás.
Tompa zajok.
Valaki hívjon mentőt – felkiáltás.
Zöttyenés.
Kérdések.
Kék lámpa fénye, enyhe rázkódás és émelygés.
Lámpák, fények.
Sötétség.

Egyszer Veled is megtörténhet, egyszer Te is a szike alatt találhatod magad.
Igen, kezelni, rehabilitálni a szuper kórházakban fognak (ha fizetsz érte), de kisebb bajokkal vagy hirtelen jött sérülésekkel a legközelebbi traumára kerülsz, vérezve, haldokolva.
Az életedre az esély egy elvont együttható: azon százalékokból tevődik össze, amit az orvosok és ápolók figyelmessége, koncentrációja, szakképzettsége, és elhivatottsága éppen kiad.
Valóban azt gondolod, hogy megoldás a folyosón ülve szidni őket és hátat fordítani a problémának?

Önkéntes kórház rehabilitáció – avagy mocskos felmosóronggyal nem lehet szépen takarítani
Minden tárgyi adomány is befolyt összeg.
Adományokat azonban fogadhatnak el egyházak és más szervek is. Van, ami után, egy bizonyos összeg felett adózni kell. Van, ami még adómente. Ezt évekre bontva tekinti meg a Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. A köznyelvben viccesen csak így hívott: A pech…

Van otthon egy régi senkinek sem fontos tévéd?
Útban van régi lejátszó?
Kaptál egy új mikrót? Az előzőt eladnád, de senki sem veszi meg, az egyetlen neten érdeklődő vevő az ország másik végében lakik és az a párezer forint, amit tárgyadért kapnál még, az útiköltséget sem fedezné odáig?
Akkor adományozz.
Konkrét, használható dolgokat.

Ballagj el a helyi mentőállomásra, kórházba, sétálj be a nővérszobába és kérdez meg kell-e, útban lenne-e egy általad felkínált használati eszköz? Ha ott nem kell, adhatod oviknak, gyermekintézményeknek, árvaotthonoknak. Mindig kérdezz! A bölcsisek pl. nem játszhatnak mikróval, a kórházban útban lehet a régi számítógéped, az intenzíven nem tekintik majd higiénikusnak az általad gyökereztetett rododendront.

Nem mindig tárgyakra, tárgyi segítségre van szükség. A lepukkant kórházakat rendbe kell tenni. (Csak állok szájtátva, amikor látom, hogy összeomlanak, vagy felszámolnak önkéntes kezdeményezéseket, amik felújításokat és társadalmi tevékenységeket végeznek).
Önkéntes, segítő brigádokat kell szervezni. Legfeljebb 10 fő dolgozzon együtt.
Ki kell jelölni egy névleges vezetőt, akinek a tárgyalás és kapcsolatteremtés a fő feladata. Mindenki tehetőssége szerint vásárol be. Falfestéket, tisztítószert, lemosó rongyokat, egyebeket.
A kórház igazgatójához kell folyamodni, időpontot kell kérni, fogadóórát. Legjobb levelet írni önkéntes segítség tárggyal. A levél érkezéséről értesíteni kell a vezető titkárnőjét. Pár szóban ki kell fejteni a szándékot, hogy levél garantáltan elolvasásra kerüljön. Érdemes udvariasan kommunikálni. Kihangsúlyozni az ingyenességet, de feltárni szándékodat, mert a túl ingyenes gyanús, s egyetlen Delete-gombbal a kukában landolhat leveled. Személyes találkozót kell sürgetni, és megállapodni egy önkéntes, ingyenes segítségről.
Egy kórház emeletének a kifestése pl., tíz ember számára legfeljebb egy nap. A betegek ellátása miatt azonban lehetséges, hogy ANTSZ engedély és a kórház főigazgatójának engedélye szükséges. Lehet csinálni hétvégén, ünnepnapokon és este, de leginkább akkor, amikor a szakemberek ezt MEGENGEDIK.
Konkrétumot kell letenni az asztalra.

Nem csak a kóláskupakokat kell gyűjteni egy sosem látott automatára. Tenni, kétkézzel, értelmesen, hasznosan, egyértelműen. Mindenféle közbeavatkozás nélkül. Azonban mindig egyeztessünk, kérjünk engedélyt. Ha nem vagytok ennyire rámenősek, legalább arról írjatok egy levelet a helyi kórházak vezetőinek, hogy segíteni kívántok és kérdezzétek meg: Mire van szükség?
És akkor esetleg az orvosnak is több kedve lesz bejárni dolgozni. A nővérnek segítve ő is pihentebb és üdébb, és készségesebb lesz.
És esetleg, ha bekerülsz egyszer a helyi kórházba, te is több segítségre, kedvességre számíthatsz, és tisztaságra.

Ne bonyolítsd túl, csak tegyél érte, keveset! A sok kis erőbefektetés együtt, sok ember által végezve, meghozza majd az eredményét.

Ha ilyen típusú kezdeményezést hoznál létre, önszerveződő kör tagja vagy és kérdésed van, a HarmoNet tanácsadói állnak rendelkezésedre!
Hogy a többi befolyt összeggel, ha felújításra már nem kell költeni, ki mit kezd, már nem a Te dolgod – lelkük rajta.

Fodor Kata
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3176 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x