Hogyan veszekedjünk tisztességesen? 10+1 aranyszabály
Címlap / Psziché / Hogyan veszekedjünk tisztességesen? 10+1 aranyszabály

Hogyan veszekedjünk tisztességesen? 10+1 aranyszabály

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-21

Minden pár megtanulhatná a csatározás művészetét, és itt nem csak a párnák köztire gondolok. A fair harc legyen objektív, amennyire csak lehetséges, teljesen őszinte, de soha ne fűszerezze rosszindulatúság és kegyetlenség. Legyen egészséges és építő jellegű, az egyenlőség és kölcsönösség jegyében.  

Legtöbbünknek nehézséget okoz és egyben hatalmas kihívás korrekt módon vitatkozni miközben valamitől igencsak ki vagyunk borulva. Mégis csak így tudunk tanulni, és előremozdítani a kapcsolatot minden téren. Mindenhol más-más módszerrel próbálják megoldani a nézeteltéréseket. Néhol a szőnyeg alá söprik a problémákat, máshol pedig megállás nélkül elemzik a helyzetet.

A helyes megoldás valahol a két véglet között van. Íme a recept:
 1. Vállaljunk felelősséget viselkedésünkért – más szóval először gondoljuk meg, mit szeretnénk mondani vagy tenni, és lássuk be, ha nem lenne helyes. Aszerint cselekedjünk, hogy mi vezet a mindkét fél számára elfogadható megoldáshoz.
   
 2. Legyünk őszinték magunkhoz a tetteinket illetően és várjuk ezt el a másik féltől is. Biztosan több nézőpontból szemlélhető egy adott helyzet vagy történés, ezért figyeljünk oda a más szempontból való megközelítésekre is.
   
 3. Bátran mondjuk meg, mit érzünk, de ne a másik felett próbáljunk ítélkezni. Így sokkal könnyebben lehetünk őszinték, megy a másik felet is erre készteti.
   
 4. Hagyjuk, hogy a másik kérdéseket tehessen fel és elemezzen, ne csak mi próbáljuk a magunk értelmezését erőltetni. Együtt kellene tisztázni mindent.
   
 5. Tegyünk különbséget gondolatok és érzések között. Soha ne kezdjük úgy, hogy „úgy érzem, hogy te....” mert ez nem érzés, hanem feltételezés. Az érzéseink bennünk lakoznak, soha nem mások irányítják. Sokszor úgy érezzük, hogy a bennünk keletkező érzéseket mások okozzák, pedig ez nem egészen így van.
   
 6. Ne kiabáljunk a másikra tücsköt-bogarat! Igaz, hogy ez egyértelműen jelzi elégedetlenségünket, viszont csak azt érjük el vele, hogy a másik védekezni fog, ahelyett, hogy a megoldás felé fordulna. Mikor a vita ebbe a stádiumba kerül, nem fog továbbhaladni az egészséges kompromisszum megtalálása felé.
   
 7. Ne hozzunk fel múltbéli sérelmeket. A jelenlegi problémára koncentráljunk inkább. A régi sebek feltépése csak elterel arról az útról, hogy megtaláljuk a lehetséges megoldást. A régi csalódások, fájdalmak csak emelik a frusztrációszintet és csökkentik annak esélyét, hogy most másképp fog alakulni.
   
 8. Semmi esetre se alkalmazzuk az erőszakos megnyilvánulás bármelyik formáját (ordítozás, ütlegelés, köpködés, tárgyak dobálása, stb.). Egy ilyen szintig fajult beszélgetésnek biztosan semmi haszna sem lesz. Ha nem vagyunk nyugodtak, inkább bele se kezdjünk az egészbe.
   
 9. Ne ítélkezzünk a másik felett sem a gyerekek sem mások előtt. Természetesen mindannyiunknak szüksége van arra, hogy gondjainkat megbeszéljük egy közelálló baráttal, de nem kell fű-fa előtt lehordani a másikat. Semmi esetre se a gyerekek előtt történjenek az ilyen jellegű megbeszélések, mert csak tehetetlennek érzik magukat. (Rosszabb esetben magukat okolják a történtekért.)
   
 10. Ne seperjünk fontos kérdéseket a szőnyeg alá! A sérelmeket meg kell beszéni, különben a kapcsolat mételye lehet a sok felgyűlt apróság. Segíthet eldönteni a kérdés fajsúlyosságát, ha alszunk rá egyet. Ha még másnap is annyira bántónak érezzük az adott problémát, akkor ideje megbeszélni indulattól mentesen, hideg fejjel. Ha másnapra a probléma eltörpül, akkor érdemes hagyni.

+1. Lássuk be határainkat! Ha a vita során úgy érezzük, betelt a pohár, tartsunk pár perc szünetet. Haraggal, sértődöttséggel nem találunk konstruktív megoldást, az biztos. Azt is fontos tudomásul venni, hogy a saját reakcióink biztosan mások, mint partnerünké. Ezt is tartsuk szem előtt. Ha tisztában vagyunk társunk egyéniségével, nem követünk el olyan hibát, mely az építő jellegtől eltéríti a beszélgetést.

 


Lélegezzünk mélyeket közben nyugalmunk megőrzése érdekében - ez nagyon egyszerűnek tűnik. Pedig ha valamire koncentrálunk, általában visszatartjuk a lélegzetünket, mely testünket túlélő módba „állítja” - ilyenkor nem igazán könnyű a másikra figyelni. Ha figyelünk légzésünkre, tárgyilagosan tudjuk megközelíteni a szóba jöhető megoldásokat. Elengedhetetlen, hogy kölcsönösen érezzük a tiszteletet, megbecsülést a beszélgetés során. Fontos, hogy képesek legyünk megérteni egymást.

A fair vita művészete nem megy egyik napról a másikra. Senki sem képes betartani ezeket az egyszerű szabályokat minden esetben maradéktalanul. Viszont sok gyakorlattal és konstruktív hozzáállással csakis gazdagíthatjuk párkapcsolatunkban a kommunikációt és az empátiát.
  
Kép: Tumisu / Pixabay
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5931 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x