Hogy vezessünk álomnaplót?
Címlap / Psziché / Hogy vezessünk álomnaplót?

Hogy vezessünk álomnaplót?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az álomnapló egy sajátos kézikönyv az álmok világában tett utazáshoz. Feljegyzéseket tartalmaz a problémamegoldás folyamatáról, megmutatja azokat a területeket, ahol nehézségekkel kell számolni. Az álomnapló belső énünk "enciklopédiája" egy bölcsességkönyv.  

Mindenki álmodik, csak nem biztos, hogy vissza tudunk rá emlékezni. Az álmok hatalmas jelentőségűek ehetnek, de csak akkor, ha vissza tudjuk őket idézni és megértjük őket. Ebben remek segítségünk lehet az álomnapló. 

Jung tanácsai

Egy álmot magában megérteni nem elég, ez csak kis része az egésznek, ezért C.G. Jung sosem bízott pusztán egy elkülönített álom megfejtésében. Azt gondolta, hogy érdemesebb egy meghatározott időszak álmait sorozatban vizsgálni. Jung ugyanannak a szituációnak változatos nézőpontjain keresztül képes volt megérteni az egyén küzdelmének hátterében meghúzódó gondolatokat és elméleteket. Álmaink jegyzetelésével tehát lehetőséget kapunk megismerni személyiségünk rejtett motívumait.




Az álmok leírása

A gyakorlott álomnapló vezetők egy nagy alakú, nem kockás-csíkos, hanem teljesen sima füzetet javasolnak erre a célra, aminek nincsenek kiugró élei, vagy bökős spirálja. (Egy spirálkötéssel összekötött fehér géppapírokból álló köteg ideális erre a célra!) Ez azért fontos, hogy ne korlátozzuk magunkat csíkok és kockák köz, legyen sok szabad terünk. Az álomnapló akkor igazán beszédes, ha színes. Ezért a füzet mellett érdemes színes filctoll készletet, ceruzákat és tollakat tartani. Az álomnaplót érdemes kitartóan vezetni, mivel ha nem jegyezzük le az álmokat szinte azonnal az emlékek megfakulnak, vagy semmivé foszlanak. Legjobb, ha azonnal ébredés után feljegyezzük őket. Ilyenkor tudjuk a legszebben felidézni az álom színeit, részleteit, és később esetleg a rajzos-képes emlékeztetőre pillantva még kiegészíthetjük emlékeinkre támaszkodva a feljegyzésünket.

Álomjegyzetek

Az álmokból – főleg akinek rémálmai vannak – gyakran éjjel is felriadunk. Ilyenkor tesz jó szolgálatot egy kis lámpa, amivel akár a takaró alatt is feljegyezhetjük néhány szóban azt, amit álmodtunk, és reggel visszatérve az álomhoz kibővítjük azt. Az nagyon fontos, hogy ilyenkor ne essünk ki az álomhoz szükséges jótékony nyugalmi állapotból, minden a kezünk ügyébe essen, amire szükség van és ezzel a tevékenységgel ne zavarjuk meg a velünk egy szobában/ágyban alvókat.


 
  

Mit rajzoljunk és írjunk le?

Az álom történetét, a jelképeket, amik megjelentek az álmokban, a színeket, helyszíneket, hangulatokat érzéseket, érzelmeket. Igen fontos, hogy ilyenkor ne az elménkből, hanem a mélyebb szintű szabad tudatból feljövő dolgokat írjuk le a papírra. Érdemes egyes álmainkat a feljegyzés után legalább néhány órát „pihentetni”, és újra elővenni, felidézni az álom élményeit. Lehet, hogy új dolgok bukkannak felszínre esetleg olyan élettel való összefüggések világosodnak meg, amire korábban még csak nem is gondoltunk. A legárulkodóbb és legbölcsebb az az álomnapló, amelyben helyet hagyunk az álommal kapcsolatos élményeknek, fejtegetéseknek is.

Próbáld ki magad is! 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 17461 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x