Bioritmus - óra az agyban
Címlap / Psziché / Bioritmus - óra az agyban

Bioritmus - óra az agyban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

Néhány évtizede ismert, hogy az embernek van egy belső órája. A 60-as években egy német pszichológus önkénteseket zárt 4 hétre egy napfénytől elzárt bunkerbe. Bár a földalatti lakóhelységekben semmi nem utalt a napszakra, az emberek egy szinte teljesen normális napi ritmus szerint éltek 

Néhány évtizede ismert, hogy az embernek van egy belső órája. A 60-as években egy német pszichológus önkénteseket zárt 4 hétre egy napfénytől elzárt bunkerbe. Bár a földalatti lakóhelységekben semmi nem utalt a napszakra, az emberek egy szinte teljesen normális napi ritmus szerint éltek. Átlagosan azonban kb. 25 órás volt a napjuk, némelyeknél hosszabb, némelyeknél rövidebb. A kutatók számára a kísérlet eredménye egyértelműen arra utalt, hogy az ember rendelkezik egy belső időmérővel.

Az is kiderült, hogy a napfény hiányában a belső óra kissé lassabban jár. Azóta a kutatók megtalálták az agyban az óra helyét, és ki is elemezték annak "szerkezetét". Az ember észre sem veszi, de mindenhol órával van körülvéve. A karóra, a vekker, a pályaudvar órája, a templomi nagy óra, a mobiltelefon órája. Az életünk ritmusa minden elemében alkalmazkodik a föld mozgása által kialakult éjjelek és nappalok váltakozásához. Ez a természetben sincs másképp. A kutatók megvizsgálták az egerek génaktivitásának ritmusát. Az egerek minden szervében legalább 500 olyan gént találtak, melyek működési ritmusa a napok ritmusához igazodott. A szervezetben így megbújó "órák" szinkronban vannak egymással.

Úgy tűnik, van a szervezetben egy központi óra is. Egy kukoricaszem méretű központ az agyban, amit SCN-nek neveztek el. Az SCN-ből vezetnek idegpályák többek között oda, ahol az alváshormot, a Melatonin-t állítja elő a szervezet. Az alvásritmust és ennek hatására a szervezet több más bioritmusát is ez a központ dirigálja. Ha a reggelt vesszük kiindulópontnak, az SCN azzal kezdi "munkáját", hogy 6 óra körül a vér melatoninszintjét csökkenti. Ennek következményeként emelkedik a vérnyomás, a pulzus és a testhőmérséklet. A reakcióképesség nő, és 7 óra körül a szervezetet ellepi az aktiváló szexhormon.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 9092 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x