Te anyáskodsz a pasid felett? 4 ok, amiért biztosan repülni...
Címlap / Psziché / Te anyáskodsz a pasid felett? 4 ok, amiért biztosan repülni fogsz!

Te anyáskodsz a pasid felett? 4 ok, amiért biztosan repülni fogsz!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-24

Te a társa, anyukája, kislánykája, vagy netán az édesanyja vagy? Egyenrangú kapcsolatra törekszel, nő tudsz lenni, vagy a nő egy idősebb, másik aspektusa? Félelemből teszed, vagy megszokásból? Az anyáskodás négy jele, amit tuti nem visel el a pasid!  

Rengeteg nõ játssza, ösztönösen persze, a gondoskodó-babusgató anyát partnerkapcsolatában, de az anyáskodás bizony-bizony visszaüthet, néha elég kegyetlenül.

Legelső kapcsolatunk az anyánkkal alakul ki, ezért természetesen érthető, hogy amit abban a kapcsolatban láttunk, hallottunk, tapasztaltunk, az befolyásolni fogja partnerkapcsolatainkat is.

A nők esetében az anya nemcsak az első társas kapcsolat szereplője, hanem a női szerep mintáját adó személy. Látjuk, amint anyánk gondoskodó, babusgató, szeretgető, aki vigyáz mindenkire a családban, és ez nagyon mélyen belénk ivódik, beleég tudatalattinkba. Továbbmenve, ha az anyánk az apánk felett is anyáskodó volt (mint ahogyan az előző generációkban ez nagyon is gyakran előfordult), akkor ez a kondicionálás duplán hatásos lesz a mindezt nyomon követő kislány esetében, ha majd felnő, és kapcsolatot teremt egy férfival. Innen már aztán csak egy röpke lépésnyire van az, hogy az anyáskodást a szerelemmel tesszük egyenlővé.


A férfiak esetében az anyák olyannyira babusgatják és anyáskodnak a kisfiúk felett, hogy felnőve ezt várják majd partnerüktől is: ha úgy szeret, ahogyan az anyám szeretett, akkor úgy is fog gondoskodni rólam, ahogyan az anyám annakidején. Az így kondicionált és felnőtt férfiak önkéntelenül a segítetlen, gondoskodásra szoruló gyerek szerepében maradnak, tehát adott a nagy lehetõség az anyáskodásra felettük.


Hogy mi a gond a túlzott anyáskodással?

Persze nem kell teljes egészében kiiktatni az anyáskodás elemeit a párkapcsolatból. Barátok, családtagok, a partnerünk időnként igényelhetik és szükségük lehet arra, hogy támogassák és bátorítsák a nehéz élethelyzetekben. De az anyaként való fellépés, ha automatikus ösztönzésként, tudatalattiból érkező reakcióként érkezik, problémákat okozhat.

Az anyáskodás biztos jelei:
 1. Olyan dolgokat teszünk meg helyette, amiket neki kéne megtennie, például megkeressük az elveszett pénztárcáját, vagy helyette intézünk dolgokat.
   
 2. Emlékeztetjük dolgokra, amiket neki kéne észben tartania és emlékeznie rájuk, pl. "Ne felejtsd el a céges teniszezést" - ha elfelejti, magunkra vesszük. 
   
 3. Megfeddjük vagy leszidjuk: "Csak nem gondoltad, hogy ilyen öltözékben fogsz az utcára menni?!" - felelősnek tartjuk magunkat olyan dolgokért amiket egy felnőttnek már illik önállóan intéznie. 
   
 4. Magyarázkodunk és mentegetjük a család és a barátok elõtt, amikor nem megfelelően viselkedik, vagy valamiért rosszul bánik velünk. Ha felvesszük a mindent-tudó-anya szerepét, folyamatosan úgy kezelve partnerünket, mintha nem lenne kompetens vagy beszámítható bizonyos dolgokban, egy idő után a partnerünk tényleg feleslegesnek fogja érezni magát, és elveszti önbecsülését, vagy fellázad ellenünk. Mindkét végkifejlet tönkreteheti a kapcsolatot.

HarmoNet tipp:
Görcsösből rugalmassá válás - Önfejlesztés a párkapcsolatban >>

Hogy mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük?

Fogadjuk el, hogy részben mi is hibásak vagyunk a kialakult helyzetekért. Kérdezzük meg magunktól, hogy mit kapunk mi egy olyan kapcsolattól, amely úgy működik inkább, mint egy anya-gyerek kapcsolat, semmint egy párkapcsolat két felelősségteljes felnőtt között.
Lehetséges, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat, több erővel és felügyeleti joggal, ha az "anyatrónban" pöffeszkedünk?
Lehet, hogy saját tökéletesség utáni vágyunk és keresgélésünk változtatja partnerünket egy ügyetlen gyermekké?
A mindent tudó anya szerepét játszva érezzük magunkat nélkülözhetetleneknek?
Ezek kemény kérdések, de ha nem értjük meg saját belső motivációinkat, akkor nem leszünk képesek megváltozni és átalakítani a párkapcsolatban vállalt szerepünket. Még akkor is, ha párunk jelen pillanatban egy tutyimutyi alak, egy öt éves felelősségtudatával. 

Kis változtatások - nagy változások
 1. Ne csináljunk meg semmit helyette. Ne szedjük össze széthajigált koszos ruháit. Amikor hirtelen nem talál felvehetõ tiszta ruhát, akkor észbe fog kapni. Ha elfelejt kifizetni egy számlát, és ezért kellemetlen helyzetbe kerül, eljut az agyáig a tanulság üzenete. Ha elfelejt egy fontos, előre megbeszélt időpontot, és ezért bajba kerül, megmarad a nyoma a lelkiismeretében.
   
 2. A felnőtt kapcsolatokban nem helyénvalóak a fenyegetések: "Ha nem teszed ezt vagy azt, akkor én sem teszek ezt vagy azt!" Ennek még a gyerekek sem dőlnek be, miért lenne pont egy felnőtt esetében hatásos?
   
 3. Hagyjuk azt a bűntudattápláló stratégiát! Ha a dolgok rosszul alakulnak, hagyjuk abba azt, hogy őt hibáztatjuk, mert bosszúsak vagyunk. Ismerjük be, hogy a bajban ketten vagyunk benne.
   
 4. Lazítsunk kicsit. Kérdezzük csak meg magunktól: Vajon mennyire lehet szórakoztató vagy megnyugtató, vagy kellemes együtt lenni velem? Sok bölcs ember mondta már visszatekintve életére, hogy bár ne vette volna olyan komolyan az életet.
  Végül ne felejtsük: az élet egy hullámvasút, amin utazni kell, és nem megpróbálni vezetni.

Figyelem: Az, hogy nem anyáskodsz felette, még nem jelenti azt, hogy ne is törődj vele!


Kép: pexels
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12761 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x