Akiket a jobb agyféltekéjük irányít: - A balogok
Címlap / Psziché / Akiket a jobb agyféltekéjük irányít: - A balogok

Akiket a jobb agyféltekéjük irányít: - A balogok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Ilonka keresztanyám mindkét kezét kiválóan használta. Nála sebesebben senki nem tudott soha még süteményt sütni. Amikor a postán dolgozott, a jobb kezével számokat összesített, míg a ballal aláírta a beérkező levélkézbesítő könyvét. Ő a kivételes kétkezesek közé tartozik, de ha megkérdezed, biztos ő is azt mondja magáról: Anyámnak a neve volt Balog, nekem a kezem... 

Ilonka keresztanyám mindkét kezét kiválóan használta. Nála sebesebben senki nem tudott soha még süteményt sütni. Amikor a postán dolgozott, a jobb kezével számokat összesített, míg a ballal aláírta a beérkező levélkézbesítő könyvét. Ő a kivételes kétkezesek közé tartozik, de ha megkérdezed, biztos ő is azt mondja magáról: Anyámnak a neve volt Balog, nekem a kezem...

A Balog nevűek balkezesek?
A családnév a hagyomány szerint így alakult ki. Ha megfigyeljük, a "Balogh" nevezetű famíliákban, vagy ahol egyik az szülőt így nevezik tényleg gyakoribb a balkezesek aránya. Erre vonatkozó megfigyeléseket hivatalosan azonban még nem végeztek, csupán jelen sorok írója tapasztalta számosszor, egymásnak idegen Balogh családoknál ugyanezt. A világon a balkezesek aránya körülbelül 10-15 % lehet. Nekik persze csupán kis hányaduk viseli ezt a nevet. A Révai Nagy lexikona még úgy tudta, a balkezesség rendellenesség, mely az emberek 2-4%-át érinti (ennél a valós szám jóval magasabb). Először is a címszó balkezűség, majd zárójelben sutaság, balogság.. A szöveg szerint valószínűleg nők, gonosztevők, szellemileg elmaradottak és civilizálatlan népek között gyakrabban fordul elő.

Átszoktatás - valóban a múlté?
Még ma is hallani néha olyan óvodákról, ahol a jóakaratú nénik a gyerek "szép kezébe" adják az ételt, vagy a ceruzát. Néhol a nagyik, vagy a dédik akarnak jót a csemetének. A legtöbb szülő azonban már tudja, hogy a bal kéz sem csúnyább a jobb kéznél. Egyszóval ha ilyen törekvést tapasztal, gyorsan leállítja, és nem engedi, hogy átszoktassák a gyerekét. Ez a felfogás azonban igen fiatal. Sokan élnek közöttünk, akiket még - több kevesebb sikerrel - átszoktattak jobb kezük használatára.

A jobb félteke használata
Az agy két fele szemre minden laikusnak egyformának tűnik. Szerkezete leginkább egy dióéhoz hasonlatos. A két féltekét alulról leegyszerűsítve több, mint 200 millió idegrostból álló köteg, a kéregtest (corpus callosum) kapcsolja össze, és valószínűleg ezek az idegrostok továbbítják az üzeneteket a féltekékhez. Külsőre egyformának tűnnek, mégis különböző funkciókat látnak el. A bal félteke a jobbkezesek domináns féltekéje, a jobb félteke pedig a balkezeseké. Ez felel többek között a nem verbális memóriáért, az érzelmekért, a konkrét gondolkodásért, a zenéért és a matekért is.

Két féltekés zsenik
Mivel a két félteke különböző területeket irányít, a személyiség és az egyén látásmódját az határozza meg, hogy melyik agyféltekéje fejlettebb. A "másik oldalra áttért" szélütést, vagy balesetet szenvedett emberek példájából tudjuk, hogy valamely félteke dominanciája egyformán lehet öröklött, vagy szerzett. Ez arra is következtetni enged, hogy aki mindkét féltekéjét erőteljes munkára készteti - mint például a híres "dupla agyú" Leonardo Da Vinci - akkor az emberiség magasabb rendű fajjá fejlődhetne. A kérdésre pontos választ az agykutatás és a fejlődő emberiség ad majd.

Mit mond a grafológus?
A balkezesek írását - néhány apróságtól eltekintve - ugyanúgy elemzik, mint a jobbkezesekét. Megfigyeltek azonban néhány jellegzetes sajátosságot a balkezesek írásmódjában. Ilyen például a tükörírás, ami szintén jellemző ma is sok balkezesre, de jellemző volt Leonardora is. Ebben az írásmódban megnyilvánul az is, hogy az ilyen ember nem képes, vagy nem akar igazodni, alkalmazkodni a társadalmi normákhoz. Azok, akik azonban nem képesek megtanulni nem tükörírással írni, általában nem tudják megkülönböztetni a betűket egymástól, többnyire fogyatékosok értelmükben. Van, aki "letükrözi" a jobbkezes írást. Ez az Európában szokásos balról jobbra haladó írásnál azt eredményezi, hogy a frissen a papírra került tinta ill. grafit egy kis része a kezükre kenődik, általában a kisujjra és a gyűrűsujjra. Ezt elkerülendő vannak, akik csak az íróeszközt érintik a papírra, ami egy kicsit fárasztóbb. Mások az asztal síkjában kb. 90 fokkal elforgatják a papírt, így alulról felfelé írnak, végeredményben 45 fokban dőlt betűkkel. Ez pedig szintén fárasztó és "ronda" írásképet eredményez.

Zsenik-e a balkezesek?
Bizonyos értelemben gyakran azok lehetnek. Általában kiemelkedő kreativitással bírnak - akár az imént említett kétkezes Ilonka néni - és igen sokan mutatnak kiváló hajlamot a zenéhez, vagy más művészetekhez. Sokkal érzékenyebbek spirituális kérdésekre, könnyebben tanulják meg a meditációt, intuitívebbek.

Miért lett jobb a jobbkezesség?
A jobbkezesség kialakulásáról létezett egy teória, a harcászati teória, amely szoros összefüggésben áll C. Northcote Parkinson angol történész professzor, humorista szatirikus "Parkinson törvénye, vagy az érvényesülés iskolája" (Közgazdaségi és jogi könyvkiadó, 1964) című mindenkinek melegen ajánlott könyvében foglaltakkal, amely az angolszász területeken elterjedt balra tarts közlekedés "természetes" magyarázatát nyújtja. Először is a szív a bal oldalon van, tehát régen a pajzsot bal kézben fogták, hogy azt védjék. Ezért a támadó fegyvert, pl. kardot a jobb kézbe kellet venni. Tehát az volt eredményesebb a harcban, akinek a jobb keze volt az ügyesebb. Eddig a harcászati teória, s most jöjjön a közlekedés. Ha a kardot jobb kézbe vesszük, azt célszerű egy bal oldalon hordott kardhüvelyből előrántani. Bal oldalon hordott kardhüvellyel viszont csak a ló baloldaláról lehet rá felszállni, "hacsak valaki nem akart arccal a ló fara felé fordulni - ez pedig nem volt elterjedt szokás." Ha viszont balról szállunk fel a lóra, akkor a lovat magát is az út bal szélére kell vezetni, hogy ne zavarjuk a "forgalmat", az meg minket. Indulás után meg minek menjünk át az út jobb oldalára, szintén megzavarva a forgalmat!

A környezet és a társadalom uniformizáló gondolkodásával hajlamos azonban elnyomni a balkezeseket. Sokszor előfordul, hogy nem csupán gyerekeket, felnőtteket is leszólnak, megmosolyognak "Balgaságukért". Mindenesetre bíztató tény, hogy már létezik balkezesek napja! Egy amerikai balkezeseket tömörítő szervezet augusztus 13-át tette meg a Balkezesek Világnapjává.

Tóth József

Kapcsolódó link:http://www.hszk.bme.hu/~s8798gom/bal/aprosag.htm
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3994 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x