Segítség! Iszákos a párom! - Teszteld magad, értintett vagy-e?...
hirdetés
Címlap / Psziché / Segítség! Iszákos a párom! - Teszteld magad, értintett vagy-e?

Segítség! Iszákos a párom! - Teszteld magad, értintett vagy-e?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-20

Vigyázat! Ez egy nagyon hosszú cikk. Az elolvasása több mint 5 percet vesz el az életedből és elolvasása után már nem maradhatnak úgy a dolgok, mint eddig voltak. Csak akkor olvass tovább, ha ezt tudomásul vetted és változtatni akarsz! Minden ellenkező esetben lapozz tovább.  

1935-ben egy alkoholista new yorki tőzsdeügynök, nevezetesen Billy Wilson már fél éve nem ivott. Kiküldetésben járt az Ohio államban fekvő Akron városában, amikor a szálloda bárjában elfogta az ivásvágy. „Csak egy kicsit” -hallatszott az ördög (betegség) jól ismert hangja a fejében. De nem akart inni.

Az ötlete támadt, hogy keres egy másik piást, aki éppen szintén nem poharazik
-hátha így megússza az ivást. Túlságosan sok szörnyűséges tapasztalata volt ahhoz, hogy tudja: az ő számára nincsen „kicsi”, nincsen „csak ezt az egyet.”
A helyi plébános megadta néhány közismert piás elérhetőségét. Így keveredett el Billy W. Doktor Bobhoz, aki már feladni kényszerült orvosi praxisát idült alkoholizmusa miatt.

Beszélgetni kezdtek közös élményeikről, bár előtte soha nem találkoztak. Szaladtak az órák, és egyikük sem szomjazott meg. Különös módon a titkok, és a szégyenek egymás előtti feltárása elmulasztotta az ivásvágyukat. Rövidesen kerestek egy harmadik társat – aki a helyi kórházban éppen leszíjazva feküdt, mert meg akart ütni egy ápolót. Aztán csoportot alakítottak, kis idő múlva Bill hazautazott és ott is szerzett maga mellé néhány piást, aki abba akarta hagyni az ivást.


Így indult a Névtelen Alkoholisták fergeteges sikertörténete 74 évvel ezelőtt.
Az USA-ban Anonymous Alkoholics mozgalmát mindenki áldotta, rövidesen hatalmas tekintélyre tett szert, különösképpen azok után, hogy az egyik Rothschild testvér javaslatára semmilyen külső adományt, vagy szubvenciót nem fogadtak el. „Aki fizet, az rendeli a nótát!” - mondta Rothschild, és ő gyakorlott nótarendelő volt, tehát tudta, miről beszél. Az AA megőrizte anyagi, politikai és vallási függetlenségét. Ez sikerének az egyik kulcsa.

Mindenki azt hitte, hogy az alkohol által szétzilált házasságok most aztán egy csodás fordulattal mesébe illő módon folytatódnak: „boldogan élnek, amíg meg nem halnak!”

De nem ez történt!  A kijózanodott alkoholisták házasságai sorra mentek tönkre, jelentősen több volt a válás, mint az aktív alkoholisták házasságaiban. A szakemberek figyelme hirtelen az alkoholisták felől a hozzátartozók felé fordult- eddig ők árnyékban voltak.

Gyakran ezek a nők tele voltak panasszal és elégedetlenséggel:
„- Eddig inni járt a férjem, az is borzasztó volt, most meg ahelyett, hogy elvinne engem tangózni, amire mindig is vágytam, minden este a nemivó piás haverjaival van, és velük beszéli meg a bensőséges dolgait!-„

„- Valahogy csak- csak működtünk az ivás alatt. Nem jól ugyan, de most végképp megakadt köztünk a kommunikáció. Az a baj, hogy régen mindig volt egy reménységem, hogy egyszer abbahagyja az ivást, és rendbejön minden. Most viszont, hogy abbahagyta, miben reménykedhetnék? Vagy vitatkozunk, vagy nem is szól hozzám. Teljesen megváltozott. Nem a régi aranyos Joe-t kaptam vissza, hanem egy ismeretlen embert.-„

Ilyen, és ehhez hasonló panaszok mentén az Anonymos Alkoholics-sal szimpatizáló szakemberek elkezdték komolyabban vizsgálni a feleségeket, és magát a párkapcsolatot is. (Az AA megalakulásának idején az alkoholisták csaknem 100%-ban a férfiak közül kerültek ki. Ez az arány jelentősen megváltozott az óta Amerikában is, és világszerte, így Magyarországon is. Most körülbelül 65: 35 a férfiak javára. Néhány szakember azt jósolja, hogy 100 éven belül kiegyenlítődik.)

Kiderült, hogy pszichológiai értelemben ezek a hölgyek – többségükben - egyáltalán nem számítanak egészségesnek. (Miután az „egészség” –különösen lelki értelemben- nagyon nehezen definiálható, helyénvalóbb a diszfunkcionális szót használni, ami annyit tesz: „rosszul működő”, vagy „működési zavarokkal küszködő”.)

alkoholista

Sőt, mélylélektani működésük nagyon gyakran megegyezik az alkoholistákéval. Pl. közösek az alábbiak:
 • A kontroll illúziója. A feleség nem tud leszámolni azzal az illúzióval, hogy befolyásolni tudja a párja alkoholfogyasztását. Elszánt erőfeszítéseket tesz arra, hogy irányítson valami olyasmit, ami felett nincs hatalma, miközben a folyamat során elveszti önazonosságát, saját kapcsolati rendszerét, (elszigetelődés) önbizalmát, stb. A kontroll illúziója az alkoholistánál az ivás kontrolljának megszerzésére vonatkozik.” „Legközelebb jókor hagyom abba”(A sok és hiábavaló erőfeszítés során szintén megbomlik a kapcsolati rendszere, önazonossága, stb.)
   
 • Nehezen fejezik ki érzéseiket, elveszítették az aktív szókincsüket ebben a tárgykörben. Szükségleteiket általában nem nyíltan, hanem ráutaló magatartással fejezik ki. („Tudnod kellene”.)
   
 • Mind az alkoholisták, mind a hozzátartozóik gyakran más függőségekkel is rendelkeznek. Például a legtöbb alkoholbeteg, cigarettázik is, és nagyon sok alkoholista felesége túlevő. Általában mindkét fél hajlamos a depresszióra, ezért vonzódnak a drámai helyzetekhez, vagy más, adrenalin szökkenéssel járó dolgokhoz.
   
 • Az elfojtások magas szintje, ami szerhasználathoz, esetenként dührohamhoz, falási rohamokhoz és más pszichoszomatikus tünetekhez vezetnek.
   
 • Elrendezetlen ügyek és elgyászolatlan traumák az eredeti családjaikban. Nagyon jellemző, hogy alkoholbetegek lányai alkoholista partnert választanak, vagy azért, mert ezeknél a lányoknál a sajnálat és a szeretet érzése a gyerekkorban végzetesen összekeveredett, és vonzódnak a bajban levő férfiakhoz, akikről aztán túlgondoskodnak, (a papát szeretni „kellett”, aki azonban nem szerethető, sokkal inkább sajnálatra méltó volt) vagy mert egyszerűen az alkoholista módon működő partner ébreszti fel tudattalan módon az otthonosság meleg érzését. (Sok nő panaszolja, hogy a házasság előtt még egyáltalán nem alkoholizált a leendő férj, de részletesebb elemzés alapján kiderül, hogy már akkor is szenvedélybeteg módon működött.  Pl. képtelen volt az intimitásra, gyakran be nem váltott ígéretekben hazudott, grandiózus, ám soha meg nem valósuló terveket hangoztatott, bajban volt az idő és a pénz beosztásával, félt az erős elköteleződéstől, a nő „megkapása” után azonnal leszokott az udvarlásról, a bókokról, stb. Általában az alkoholista családokból jövő nők unalmasnak találják a megbízható és kiegyensúlyozottan működő férfiakat, viszont könnyen szerelembe esnek a dramatikus módon működő, megközelíthetetlen, vagy megbízhatatlan férfiakkal.)
   
 • Saját problémáikért másokat hibáztatnak, -gyakran az eredeti családjukból hozott tudattalan mintázat alapján. Ennek mentén elég gyakran megjelenik az a tévhit, hogy valaki okozta az alkoholizmust, holott az egy összetett genetikai és pszichológiai okok mentén kialakuló elsődleges betegség, nem pedig valaminek a következménye. Bár kétségtelenül, az alkoholisták valamelyik (néha mindkét) felmenői ágán gyakran megfigyelhető a halmozódás.
A közös, illetve hasonló tüneteket hosszan lehetne folytatni.
Amikor egy férfi egy felépülési (rehabilitációs) program keretében elkezd kijózanodni, az nem csak azt jelenti, hogy nem fogyaszt alkoholt, hanem mélylélektani változásokat is, és a párkapcsolat gyakran minden addiginál mélyebb krízisbe kerül.

A következő oldlon találod a tesztet - lapozz!Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5211 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x