Szent Katalin és lányai - milyen személyt rejt e név?
Címlap / Psziché / Szent Katalin és lányai - milyen személyt rejt e név?

Szent Katalin és lányai - milyen személyt rejt e név?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Szent Katalin mai leányai nem apácák. Ő maga sem volt az. Olyan asszonyi, női szerepekről elmélkedünk, amelyek minden korban voltak, mégis a korabeli tömegkommunikáció nem tartotta számon őket egyénileg. Asszonyok, akik egyetlen férfi mellett boldogan vállalták sorsukat, vagy hivatásuknak szentelték életüket anélkül, hogy ezt áldozatnak tekintették volna. S ezek a hölgyek, akik 50 éve érettségiztek, ma is boldogok, ma is büszkén vállalják döntéseiket. 

Szent Katalin példát mutatott abban, hogy nő létére filozófus férfiakkal vetekedett a tudása. A filozófusok és a költők műveinek tanulmányozása során fölismerte e világ bölcsességének hiábavalóságát. Katalin huszadik századi leányai érettségi után valamennyien felsőbb iskolába mentek, legtöbben a műszaki egyetem hallgatói lettek. Építész, vegyész, villamosmérnök... fehér blúzos, rakottszoknyás kislányok szentkatalini tisztaságban folytatták a könyvek tanulmányozását, s legtöbbjük a diplomaosztásra megtalálta hasonló érdeklődésű párját is. 

A világ csábításai mind Alexandriai Katalint, mind a mai lányokat megkísértették. Maxentius császár sürgősen Alexandriába hívatta birodalma leghíresebb ötven bölcselőjét. Eléjük állította Katalint, nyílt vitában győzzék meg a kereszténység hibás nézeteiről. Mindez fordítva történt. A tudósok elismerték Katalin tudását, és meghajoltak előtte. A császár haragjában máglyahalálra ítélte őket. Katalin pedig továbbra is megtagadta, hogy áldozzon a pogány isteneknek. A hetvenes évek értelmisége

Sem a lányok, sem a húsz évvel idősebb osztályfőnökük soha nem hódolt be az adott rendszer előtt. Évenként találkoztak, együtt ünnepelték a karácsonyt valamelyikük lakásán, elmondták egymásnak problémáikat, tanácsot adtak egymásnak, és munkalehetőséget kerestek, s nem adtak lehetőséget a politikai szerveknek, hogy megmérgezzék tudatukat. Megőrizték egyszerű, mérsékelt lelki világukat, csendben részt vettek az ország építésében, bár gyermekeik közül sokan külföldön szereztek diplomát. S aki maga külfölde költözött, az is igyekezett a találkozókra hazajönni. A telefon és az internet pedig megkönnyítette a kapcsolattartást. 

Szent Katalin leányai nem öregedtek meg szellemileg, sem a gyermekgondok, sem a munkahelyi nehézségek nem vették el a kedvüket az új információk megszerzésétől. 2004-ben kinyílt a világ, s akár negyedévenként is eljutnak a legtávolabbi világrészekre. A fapados járatok megfizethetőek a nyugdíjas értelmiség számára is. Megtérül a császárné

Maxentius házasságot is ígért Katalinnak, de a lány már gyermekkorában eljegyezte magát a gyermek Jézussal. Ez egy kislány számára nem meglepő, hiszen neki a házasság egyszerűen együttélést jelent, s Katalin életében mindig jelen volt Jézus. A császárné azonban féltékeny lett, hiszen egy válás esetleg az ő fejének lehullását is jelenthette. Előrelátóan felkereste Katalint a börtönben. S Katalin nem bosszúálláson törte a fejét, hanem beszélgetőpartnerére figyelve a császárnét térítette meg. Fel se merült benn, hogy ravaszkodással megmentse az életét, csupán eljegyzett kedveséhez, Jézushoz volt hűséges. Olyan meggyőző erővel beszélt a császárnéval, hogy az kíséretével együtt keresztény lett. 

A kétszáz katona megkeresztelkedése gyűlöletet váltott ki a császárból, nyilvános kivégzést akart produkálni, hogy elrettentse a többi keresztényt. Kerékbetöretést rendelt el. A császárné megpróbálta megmenteni, de csak saját fejére mondta ki a halált védőbeszédével. Őt és kíséretét lefejezték. Katalinra is ez a büntetés várt. Katalin azonban úgy készült erre a napra, mint az esküvőjére, hiszen aznap találkozhat Jézusával. Testét az angyalok a Sínai hegyre vitték, s mivel a hit igazságát oly hatásosan védte, a teológusok, filozófusok és ügyvédek védőszentje lett. Ha valaki jár a párizsi Sorbonne egyetemen, ott láthatja a pecsétben vésve a képét. A tizennégy segítő szent közé sorolták.

Mai leánykáink - közelebb a hetvenhez, mint a hatvanhoz - aktívan dolgoznak tovább. Kórusokban zengik a teremtés dícséretét, könyveket írnak, fordítanak, rajzolnak, kertészkednek, és közben unokákat nevelnek. Áldassék az életük.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4760 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x