Azonosítsd saját stresszoraid - és szüntesd meg!
Címlap / Psziché / Azonosítsd saját stresszoraid - és szüntesd meg!

Azonosítsd saját stresszoraid - és szüntesd meg!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-07

Ha jobban odafigyelnénk, többet tanulhatnánk saját magunk és mások korábbi tapasztalataiból! Képesek lehetnénk elkerülni olyan stresszorokat, amiktől egyszer-kétszer-sokszor már szenvedtünk. 

Ha jobban odafigyelnénk, többet tanulhatnánk saját magunk és mások korábbi tapasztalataiból! Képesek lehetnénk elkerülni olyan stresszorokat, amiktől egyszer-kétszer-sokszor már szenvedtünk.

„Akit nem simogatnak eleget, annak kiszárad a lelke.” Móricz Zsigmond


Stressz kezeléssel foglalkozó  sorozatunk ELSŐ részében áttekintettük, milyen testi-lelki, viselkedésbeli jezésekből fedezheti fel valaki időben magán, VAGY szerettein, ESETLEG főnökén, hogy olyan nagy nyomás (stresszor hatás) alá került, amellyel aktuálisan képtelen megküzdeni. A mai részben megnézzük, hogy a jó stressz kezeléshez, miként lehet felhasználni distresszes tapasztalatainkat és hol, merre, miben rejtőznek legtöbbünk stresszorai (distresszt kiváltó tényezői).

Előző rész: Stresszreaktor vagy? Figyelem! Öndiagnózis időben >>

Van haszna a szenvedésnek? Hasznosíthatjuk fájdalmas, distresszes élményeinket?
Igen, amennyiben tanulunk belőlük… Ha valaki egyszer méltatlanul bánt velünk - az az ő bűne. De, ha ezt később többször is megteheti velünk, abban az ő rosszindulata mellett már benne van saját ostobaságunk is.

Ha jobban odafigyelnénk, többet tanulhatnánk saját magunk és mások korábbi tapasztalataiból! Képesek lehetnénk elkerülni olyan stresszorokat, amiktől egyszer-kétszer-„x-szer” már szenvedtünk. A többedszer félrelépő „társ”, a sokadszor leszokást ígérő „pár”, az örökké kölcsönkérő szomszéd, a felelős magatartást ígérgető tinédzser játszmájára gondolok.

Rajtunk múlik, hogy továbbra is szenvedünk-e ezektől, vagy végre letérítjük őket és/vagy magunkat a korábban megszokott pályáról…

Ehhez az első lépés a stresszorok (distressz választ kiváltó tényezők) tudatos felmérése, rögzítése. Ezt a Stresszor Leltárt, először vázlatosan a stresszorokkal szembesülés után egy fecnire vázoljuk fel. Aztán részletesebben, táblázatban nyugodtabb körülmények között, mondjuk este, TV-nézés helyett készítsük el. Hogyan?

Amikor a distressz valamelyik, sorozatunk első fejezetében leírt jelét észleljük magunkon, írjuk le, hogy: hol, mikor, ki-mi, hogyan, mivel okozott distresszt a számunkra. Különösen jó, ha lejegyzeteljük azt is, hogy közben milyen érzéseink, gondolataink támadtak, miként reagáltunk (testi reakciók, viselkedés) önkéntelenül a stressz helyzetre.


Napról-napra, hétről-hétre vezetve a Stresszor Leltárt, fokozatosan kibontakozik és tudatosul bennünk a ránk ható stresszorok köre, valamint reagálásaink és azok következményei. (A második lépés a stresszorok elleni hatékony válaszlépéseink megtervezése lesz, de ezt majd a következő fejezetben tárgyaljuk.)

Hol, mikor, miben rejtőznek stresszoraink?
A legtöbb ember személyes stresszora szinte biztos, hogy valamelyik alábbi szituációból kerül ki, tehát a Stresszor Leltárában várhatóan az alábbi nehézségek közül fog szerepelni néhány.

Stresszor leltár:
  • Családi/pénzügyi: házastárs, gyermek, közelálló rokon (barát) halála (különösen megrázó, ha váratlanul következik be, életkora, élethelyzete hasonlít a magunkéhoz), súlyos betegsége, balesete, szakítás, különélés, válás, házasságkötés, gyermek születése, befogadása, elköltözése otthonról, kereset csökkenés, túlköltekezés, hiteltörlesztési problémák (devizaárfolyam változások), jelzálog érvényesítés...
  • Személyes: súlyos betegség, baleset, áldott állapot, ill. ennek elmaradása, költözés, építkezés, menstruáció, klimax...
  • Munkahelyi/iskolai: több mint 40 órás heti munkaidő, alacsony fizetés, többműszakos munkarend, rendszeres túlórák, rossz munkahelyi légkör, egészségtelen munkakörülmények, munkába állás, új beosztásba kerülés, munkanélkülivé válás, nyugdíjazás, stb.; ill. fiataloknál: tanévkezdés, vizsga-, érettségi-időszak, iskolaváltás, szerelem, szerelmi csalódás...

Ne felejtsük el azonban, hogy számtalan esetben a fent felsoroltakhoz hasonló külső, sokszor nehezen megváltoztatható stresszorok okozta kínt tovább súlyosbítjuk magunk azzal, ha nem a distressz részeként kezeljük az ilyenkor természetesen kialakuló gondolkodási hibáinkat (spontán automatikus negatív gondolatokat), hanem rossz előérzetnek, sorsszerűségnek tartjuk őket.

Milyen formában jelentkeznek a leggyakrabban a spontán automatikus negatív gondolatok?

Ezek a rövidítve SANG-ok, többnyire:
  1. katasztrofizálás
  2. fekete-fehér gondolkodás
  3. pozitívumok, eredményeink leértékelése
  4. „gondolatolvasás”
  5. negatív szűrő
  6. túlzott általánosítás
képében jelentkeznek. Sajnos alig-alig kezeljük őket, holott ezek a belső (gondolati), másodlagos stresszorok nemcsak sokkal gyakoribbak, mint a külvilág stresszorai, hanem azok jelentős részével szemben hatékonyan kezelhetők!

A következő részben ezzel foglalkozunk részletesebben!

Dr. Kopácsi László
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5508 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x