A pozitív gondolkodás káros hatása életünkre
Címlap / Psziché / A pozitív gondolkodás káros hatása életünkre

Lukács Tünde

A pozitív gondolkodás káros hatása életünkre

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-01

Gondolkodjunk pozitívan! - a csapból is ez a szlogen folyik. Meg is próbáljuk, de az esetek többségében a pozitív gondolkodásunk vagy nem vezet sehova, vagy helyzetünk esetleg rosszabb lesz, mint negatív gondolkodásunk idején. Miért történik ez? Azért, mert pozitív gondolkodásunk "mellékhatásokat" okozhat bizonyos esetekben, bár ezt kevesen tudják. A pozitív gondolkodás témája egyszerűen divat lett ezoterikus körökben, de mint annyi más esetben, a témával foglalkozók itt sem néznek eléggé a dolgok mélyére. Nézzük meg, milyen esetleges károkat okozhatunk magunknak, ha "meggondolatlanul" gondolkodunk pozitívan.  

Mikor gyógyszert szedünk, annak is vannak legtöbbször mellékhatásai amellett, hogy a betegségünket megszüntetheti. A gyógyteáknak is vannak mellékhatásai, igaz ezt kevesen tudják, így mindenki a saját felelősségére vásárolhatja, és fogyaszthatja őket. Vajon a pozitív gondolkodásnak is lehet „mellékhatása”?

Mit jelent a pozitív gondolkodás?

Mikor igyekszünk pozitívan gondolkodni és viselkedni, akkor pozitív jövőképet vetítünk magunk elé, pozitív megerősítéseket ismételgetünk, ha kellemetlen helyzetbe kerülünk vagy valaki megbánt bennünket, akkor is mosolygunk, és kedvesen válaszolunk a sértegető félnek. Mindig derűt, és nyugalmat törekszünk kisugározni, ez által derűnek és nyugalomnak kellene elárasztani bennünket. Hiszünk abban, hogy minden a lehető legjobban alakul. A pozitív gondolkodás nem egészen így működik valójában. A pozitív gondolkodás az, hogy tudatában vagyok annak, hogy minden úgy jó, ahogy van, elfogadom az adott helyzetet. Ez a pozitív gondolkodás igazi fokmérője. Ez nem jelenti azt, hogy mindent szépnek gondolok, és a problémákat a szőnyeg alá seprem, hanem azt, hogy felismertem a látszat mögött húzódó valóságot.Néhány eset, amikor nem azt fogjuk elérni a pozitív gondolkodással, amit szeretnénk:

A szavakhoz tudattalanul kötődő múltbéli negatív érzések és élmények, mint „káros vírusok” működhetnek
.

Semmi baj nincs, ha te hiszel a megerősítő szavak ismételgetésében. Ismételgess. Vigyázz azonban arra, milyen szavakat alkalmazol. Vegyünk egy példát. Amikor azt programozod, hogy „szeretem önmagam”, hiába hangzik pozitívan ez a megerősítés, hatása nem lesz kedvező, ha neked a „szeretet” szóhoz tudattalan vagy tudatos múltbéli negatív élmények kapcsolódtak. Ha valaki sosem kapott szeretet a szüleitől, és ráadásul a szülei sem szerették egymást, neki a szeretet szó nem kellemes érzést, hanem szorongást, feszültséget fog okozni az elméjében és a testében. Amikor a gyermek felnőtt korában rendszeresen ismételgeti a „szeretem magam” megerősítést, testében a meglévő blokkjait még jobban felerősítő feszültségek keletkezhetnek. A negatív energiák eredményeképpen nem fog gyógyulni, és nem fogja magát jobban szeretni. Sőt, konfliktusba kerülhet önmagával.

A tudatalattija „tudja”, hogy valójában nem szereti saját magát, és utálja a szeretet szót, mert negatív gyerekkori élmények kapcsolódtak a szeretet szó jelentéséhez, ezért ez a szó, ellentmondást és szorongást válthat ki belőle. A szavakhoz tudattalanul kötődő múltbéli negatív érzések és élmények, mint „káros vírusok” működhetnek. Egy adott személy számára negatív hatást kifejtő szavakat, amelyek károsak lehetnek neki, nevezi Simonfalvy Tamás „lelki vírusoknak”. Bármelyik szép, kellemesnek tűnő szavunk működhet lelki vírusként. Mielőtt elkezdenéd a pozitív programozást, vizsgáld meg, hogy az adott szó mit vált ki belőled. Bárhol feszültség keletkezik a testedben, ne alkalmazd tovább! Vigyázz, mert például a „gazdagság” és a „pénz” szavakkal közelebb sodorhatod magad az elszegényedéshez, ha bármilyen okból kifolyólag negatív érzelmeket csatoltál e szavakhoz. Valójában nem is az a fontos, hogy az adott szó, (például, ha több pénzt szeretnél), közvetlen kapcsolatban legyen a pénzzel. Olyan kifejezést kell találnod, ami benned kellemes érzést kelt, és a képzelete/gondolata örömmel tölt el, ugyanakkor a szóban a gazdagság gondolata is benne van. Lehet ez bármi, akár egy hely is, ahol egy kellemes és feledhetetlen nyarat töltöttél el. Ha erre gondolsz, a boldogság érzése fog hatalmába keríteni, és testedben máris elindulnak az öngyógyító folyamatok. Így nem csak a gyógyulást érheted el, hanem azt is, hogy a rezgésszinted megváltozása által anyagi gazdagságot és pozitív eseményeket vonzol magadhoz. Hisz csak azt vonzhatjuk be az életünkbe, amire rezonánsak vagyunk. 

A gyermekvárás terhes és áldott állapota

A hétköznapi életben is megfontoltan kellene alkalmaznunk a különféle szavakat. A beszédünkben használt szavak, és kifejezések folyamatos változása jelzi, hogy éppen milyen az adott kor és a gondolkodás viszonyulása a különféle helyzetekhez. Ez alatt a következőt értjük. Hajdanában, ha egy nő gyermeket várt, azt mondták: áldott állapotban van. Ma azt mondjuk: „terhes”. Az áldott állapot megnevezése világosan jelezte, hogy valamikor a gyermekvállalást áldásnak tekintették. Napjainkban pedig ez a várandós állapot terhet (gondot) jelent. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy egyre kevesebb a születések száma a „fejlett” társadalmakban. Vagyis, amikor pozitívan szeretnénk gondolkodni, emlékezzünk arra is, hogy szavainkkal mit fejezünk ki.

A pozitív gondolkodás, mint a neurózis kiváltója

Szintén keveset hallhatunk arról, hogy a pozitív gondolkodás neurózist okozhat. Amit te pozitív gondolkodásnak hiszel, az lehet egyszerűen egy elfojtás. Azt hiszed, ha nem mutatod ki a haragod, a megbántottságod, a szomorúságod, akkor pozitív vagy. Ez csak a látszat. Valójában, sokszor elfojtod az érzelmeidet, és megmagyarázod magadnak, hogy nem is bántottak meg, mert téged már nem lehet megbántani, annyira „pozitív” vagy. Mikor mélyebben magadba nézel, látni fogod, hogy ezek az érzések benned tombolnak, és csak arra várnak, hogy valahol kiutat találjanak a testedből. Meg is találják, valamilyen pszichoszomatikus betegség formájában. Csodálkozol, hogy miért fáj a fejed, miért ég a gyomrod, miért magas a vérnyomásod stb. Mindezek a pozitív gondolkodásod által elfojtott érzelmeid „mellékhatásai” is lehetnek. 

Gondolkodjuk negatívan?

A negatív gondolkodásnak is lehetnek pozitív hatásai, amikor megéled a negatív gondolataidat, érzelmeidet, úgy, hogy a romboló érzelmek nem maradnak a testedben. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ha haragos vagy használj trágár szavakat, lépj fel támadólag, vagy verj meg valakit. Egyszerűen vezesd le a felgyülemlett feszültséget úgy, hogy megéled az érzelmeidet, gondolataidat és nem utasítod el őket. Ha kell, fogj egy párnát, és püföld, ameddig jól esik. Vagy vágj földhöz valamit. Menj ki az erdőbe és üvölts torkaszakadtából, vagy ha kell, vegyél egy bokszzsákot, és püföld naponta. Meglátod, sokkal jobban fogod érezni magad. Vállald fel a konfliktusokat, és próbáld megoldani őket békés úton. 

Akár negatívak is lehetünk megnyilvánulásainkban, ha belül biztosak vagyunk abban, hogy a problémát megoldjuk, elképzelésünket siker fogja koronázni. Személyiségünk belső (tudattalan) attitűdjének pozitívvá válása okozhatja az igazi áttörést. 
 
A Felsőbb ÉN az okosabb?

Felmerül egy fontos kérdés. Ki az, aki pozitívan gondolkodik?  A kicsi „én”, a hétköznapi énem, vagy az „ÉN”, a felsőbb énem. Nevezhetem a felsőbb énemet akár tudatalattinak is. Más folyamat zajlik a felszínen, és más a mélyben. Lehet, hogy én gazdagságot akarok programozni, de belül nem hiszek benne, hogy ezt meg tudom valósítani.  Nem hiszem el, hogy képes vagyok rá. Nem bízok magamban. Ezért történik az, hogy a súlyos betegek egy része meggyógyul, más részük, pedig hiába tesz meg mindent, akkor is meghal. A döntés a tudatalatti kezében van. A tudatalatti legtöbbször felülírja a tudat döntéseit. Komoly és folyamatos munkát igényel, és szakember segítsége is szükséges lehet hozzá, hogy megismerkedj a tudatalattid tartalmával. A tudatalattid tartalmazza az elfojtott, elfeledett dolgokat (vagy a sosem tudatosodott gyermekkori emlékeket), melyekkel az adott időpontban nem biztos, hogy szembe tudsz nézni. A tudatalatti idő előtti vagy felelőtlen megbolygatása nem veszélytelen folyamat. 

A SORS forgatókönyve

Hiába kívánsz bármit, ha az nincs benne a sorsod forgatókönyvében, nem fogod megkapni. Gondolkodhatsz pozitívan, ismételgethetsz reggeltől estig megerősítéseket, a kívánt dolog, esemény nem fog megjelenni az életedben. Vagy ha mégis megtörténik, akkor lehet, hogy később bánni fogod, amit kívántál. Néha sorsunk óv meg bennünket attól a hibás döntéstől, amit elkövetni készülünk. Lehet, hogy az a dolog, amit szeretnénk, és jónak vélünk, hosszabb távon nem válna előnyünkre. Leállna a lelki fejlődésünk, az életünk más irányt venne. Képzeld csak el, hogy hány olyan jelentős alkotás született, melyet alkotója szegénységben hozott létre. Ha gazdagság vette volna körül, lehet, hogy soha nem születik meg az alkotás. Figyelmét a pénz és a könnyű élet kötötte volna le. Mikor életünk letér a helyes útról, a sors előbb utóbb megteremti a körülményeket ahhoz, hogy változtatni kényszerüljünk az eddigi életmódunkon. Ezért mielőtt elkezdjük a pozitív gondolatok alkalmazását, gondoljuk át az élethelyzetünket. Lehet, hogy a megoldás a szemünk előtt van, csak vonakodunk megtenni azt a bizonyos lépést. Ne felejtsd el: a változáshoz szükséges lépést előbb utóbb mindenképpen meg kell tenned.

A pozitív gondolkodás „valódi”  negatív hatását az okozza, ha megrekedünk az anyagi szinten.

Fontos megérteni azt, hogy az életünkben minden okkal történik. A jó és a rossz is.  Ha betegek leszünk, alkalmazhatunk megerősítést és elképzelhetjük magunkat egészségesen, de ez nem elég. Ha a problémánkra nem felülről tekintünk rá, a megfelelő pozitív programozással (a helyesen megválasztott szavak ismétlésével) esetleg közérzetünket fogjuk javítani. Mivel többek vagyunk az anyagi testünknél, ezért pozitív gondolkodásunkat is más szinten kell értelmezni. A pozitív gondolkodás „valódi” negatív hatását az okozza, ha megrekedünk az anyagi szinten. Észre kell vennünk a látszat mögött rejlő valóságot. Meg kell látnunk a problémában sorsunk jelzéseit, hogy valahol letértünk az utunkról. A pozitív gondolkodás azt is jelenti, hogy pozitívan fordulunk a sors felé. Tudatában vagyunk annak, hogy sorsunk nem hagy cserben bennünket. Életünk irányítását sokszor jobb átengednünk azoknak a magasabb erőknek, amelyek tudják, hogy mi a megfelelő nekünk.
 
Hagyd nyitva a kapukat!

Kérjünk bátran, de hagyjuk nyitva a kapukat. Ne határozzuk meg, hogy mikor és milyen úton jussunk el a célunkhoz. Úgy próbáljuk meg irányítani sorsunkat, hogy összhangban maradjunk az Univerzum törvényeivel. Célunk elérni azt a tudati szintet, hogy azt merjük mondani: igen, én ezt szeretném. De legyen meg a TE akaratod is.   
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 32612 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x