Kell-e Neked cukros takony?
Címlap / Psziché / Kell-e Neked cukros takony?

Kell-e Neked cukros takony?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Ki néz ma szapiopit? (Szappanoperákat.) Menő-e még Assuntina és Alehandro szerelme, vadulnak-e még az angyalok és emlékszik-e még egyáltalán valaki Isaurára? 

Nem vagyunk reprezentatív népség. Ezt már abból is tudom, hogy a barátnőim többsége még soha nem volt függő egyetlen brazil szappanoperától sem. Na jó, volt aki 4x nézte meg a Twin Peaks-et, és van aki rendszeresen nézi a Barátok közt epizódjait. De a brazil fajtát, azt mindenki tagadja.

Egyszerű, vagy bonyolult?
A szappanopera szó a régi amerikai szleng tükörfordítása, ugyanis korábban a szappangyártók szponzoráltak egyes sorozatokat a tévében-rádióban. Operának meg hát azért opera, mert az egyszerű cselekményszál és az egyértelmű személyiségű szereplők, a sokszor „túljátszott”  vagy túlzottan egyszerű színpadi játék miatt az operára (esetleg operettre) hasonlít inkább.

Azok a filmek, amiket a magyar szleng szappanoperának hív, egyébként a hivatalos megnevezésük szerint telenovellák. Ezek a brazil, mexikói és időnként kubai filmek, melyben a szerelmeké és az intrikáé a főszerep. Ám a műfaji hűség helyett nézzük meg, ki néz ma ilyesmit és miért?Jó  pasi rossz pasi – jó csaj rossz csaj

Egyszerű a kotta. Mindig van egy agresszor, egy gonosz, egy jóságos, egy áldozat, egy törvénytudó, egy törvényszegő. A főhős jobbára vagy nagyon gazdag, vagy nagyon szegény – a sztoriban mindig végigmegy a gazdagsági skála több fokozatán. A cseléd mindig kövér  – kivétel, ha ő a csábító –a főhős mindig dögös. Az egész cucc egy tömény klisé halmaz. Mégis hatalmas a nézettsége.

Miért nézünk szapiopit?
Azért mert egyszerű, mert a fordulatok kiszámíthatóak, mert a karakterek a bennünk rejlő  énjeinket mutatják meg. Megjelenteti a vágyakat, a lehetőségeket és módot ad az álmodozásra.  Egyúttal téves testképet és  énképet teremt, túl egyszerűnek mutatja a világot, így a realitás  és valóság érzékelésre nincs jó hatással.

És még miért nézzük? Mert pompásan el tud terelni a valóságtól. Ha nem a valósággal, a saját gondjainkkal foglalkozunk, akkor az látszólagos nyugalmat ad. A szappanopera még ad valamit: Beszédtémát! Már az óvodások tudják, hogy ha mindenki néz egy bizonyos mesét, másnap arról lesz szó a csoportban. A kollektívákon belül a nők bizony előszeretettel beszélik meg a különféle filmek részleteit.Cukros takony – nem menő!?

A szappanoperát a szlengben cukros takonynak hívják. mert édeskés, nyúlós és  összességében undorító. De az íze … A trendi csajok manapság persze nem néznek ilyesmit, sőt lenézik azokat, akik nézik, de valahogy mégis mindig hozzá tudnak szólni a témához, vagyis ők azért nem nézik, mert  a véleményük meg kell legyen a dologról. A folytatásos sorozatok cselekményfolyamából tehát mégis csak menő dolog napra késznek lenni.

Te nézed valamelyiket?  Szerinted ciki? Mit adnak Neked a sorozatok?

Képek:
piqs.de: Mo Riza - Monk Outside The Met
piqs.de: LaAlessa - Cuidala
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4214 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x