10 dolog, ami gyilkolja az önbizalmad!
Címlap / Psziché / 10 dolog, ami gyilkolja az önbizalmad!

10 dolog, ami gyilkolja az önbizalmad!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-31

Te is úgy születtél, hogy pontosan tudtad, hogy a világ közepe vagy. Aztán a családod, a tanáraid, a barátaid és társaid reagálása személyed vágyaira, kéréseire és megnyilvánulásaira, kialakították mindazt, ami önbizalmadat, önértékelésedet formálta vagy eltiporta. Mitől függ, hogy meg tudod-e őrizni az önbizalmadat?  

10 önbizalom gyilkos dolog – mi legyen a büntetésük?
Mitől függ, hogy meg tudod-e őrizni az önbizalmadat? Elsősorban a neveltetésedtől. Minden kisbaba rengeteg önbizalommal születik. Teli torokból követeli a világtól mindazt, ami neki születése jogán jár. De vajon megkapja-e?

Önbizalom


Te is úgy születtél, hogy pontosan tudtad, hogy a világ közepe vagy. A saját világod tengelye, körülötted fordulnak meg a dolgok. Aztán a családod, a tanáraid, a barátaid és társaid reagálása személyed vágyaira, kéréseire és megnyilvánulásaira, kialakították mindazt, ami önbizalmadat, önértékelésedet formálta.

Úgy érzed kevés az önbizalmad? Önbizalom tuning Neked >>

Mi az a 10 dolog, ami formálja és egyúttal porig is rombolhatja az önbizalmadat?

 1. Beszólások, „építő” kritikák: Olyan, hogy „építő kritika” nincs. Kritika van, ami legtöbbször valami negatívumot közöl. A kritika nagyon bántó, vagy fájdalmas is lehet, ha úgy fogalmazzák, vagy olyan ember mondja, s pláne akkor, ha nagyon igaz, vagy nagyon hazug. Az önbizalom legnagyobb gyilkosa, ha a hazug kritikát beszélik beléd. Ismertem egy gyönyörű lányt, tökéletes alakkal, akit mindenki rondának, csúfnak csúfolt, s tökéletesen elhitte magáról. Kiröhögte a playboy fotósát, aki címlapra invitálta, azt hitte ő is csak rossz tréfát akar űzni vele …
   
 2. Rossz tanár emléke: A tanáraink a legkeményebb tanítómesterek és a legmocskosabb önbizalom -killerek a világon. Szinte mindenkinek van olyan emléke valamelyik tanáráról, amitől még felnőttként is súlyos sérüléseket cipel a lelkében! Miket mondtak rólad? Vajon ki volt a legerősebb mestered? Ki az a gyilkos, akinek hálával tartozol? Nekem Krisztné, Vali néni konkrétan pokollá tette az életem. Béke poraira, és köszönet Neki mindezért! Nem hülyültem meg! A tanáraink rémtetteit sokan fordítjuk belső üdvösségünkre! Persze vannak, akik rombolják magukat ezzel. Te hogy reagálsz? A döntés a te kezedben van!
   
 3. Csúfolódás gúnynevek: Rettenetes önbizalom gyilkos lehet egy rosszul megválasztott, vagy idétlenül ránk ragadt csúfnév, vagy becenév. Baby néni 70 felé közelegve is kislányos hisztikre képes. Név kötelez – vagy mégsem? A beceneveink, a gúnyolódás okai nagyon is rávilágítanak erősségeinkre épp úgy, mint gyenge pontjainkra.
   
 4. Elnyomók: A szülői házban, a testvérek, a barátok, osztálytársak, tanárok közt is lehetnek, lehettek olyan személyek, akik csak úgy tudtak érvényesülni, hogy másokat közben elnyomtak. Nagyon sok ember választ elnyomó természetű házastársat – e mögött szinte minden esetben a gyenge önbizalom és a gyermekkori elnyomóktól tanult viselkedés állnak. Bátran szakíthatunk elnyomóinkkal, ha felismerjük őket.
   
 5. Energia vámpírok: Azok a személyek, akik mindent megtesznek azért, hogy ne maradjon energiánk önmagunkra, saját önértékelésünket építeni.
  Íme egy cikk róluk, ha bővebben érdekel a téma >>
   


   
 6. Nyavalygók és hitetlenek: Közeli rokonok az energiavámpírokkal. Ők azok, akik bármiféle lelkesítő, vidám, önfeledt dologba professzionálisan és precíz pontossággal középre tudnak belerondítani. Hitetlenkednek, szabályoskodnak, nyavalyognak.
   
 7. Szülő, mint programozó: Apám/anyám ezt nem helyeselte volna” – ez az egyetlen gondolat megannyi tett mögött ott rejtőzik. Az örök lázadókban éppen mindig ellenkezőképpen kell cselekedni, míg az elfogadók esetében mindig ugyanúgy. Vajon fel lehet ismerni a programot cselekedeteink mintázatában? Hiszen felelős az önbizalmunkért az, ahogyan cselekszünk a bátorságot igénylő helyzetekben. Vajon mit tanultunk odahaza?
   
 8. Kudarcok, sikertelenségek: Vannak, akit már egyetlen aprócska kudarc letör. Van, akit ezer nagy csalódás sem tud ketté törni. Mi a különbség köztük? A motiváció. Csak az, hogy mennyire akarja a végeredményt elérni. Vajon pont jó a célod? Ha igen, sokkal kevésbé fognak megtörni a kudarcok – sokkal stabilabbá válik önbizalmad!
   
 9. Függőségek: Azok a dolgok, amiktől függőségben szenvedsz, gátjai az önbecsülésednek, önismeretednek, bátorságodnak. A társfüggés, a játékszenvedély, vagy éppen a munkamánia is ugyanolyan önbizalom gyilkosok, mint a drog, vagy az alkohol. A függőségektől való megszabadulás az önbizalom stabilitásának egyik fontos lépcsője – kinél az első, kinél az utolsó!
   
 10. Magány: Aki egyedül van, annak túl sok ideje van arra, hogy saját magával foglalkozzon. látszólag ez önbizalom fokozó is lehetne – de szinte soha nem az! Igen gyakran van a depresszió, az önbizalom hiány hátterében valamilyen formában a magányosság érzése. A „társas magány” mint kifejezés is nagyon találó, sok társfüggőre igaz.Önbizalmunk kényes egyensúlyát nem könnyű fenntartani, de nem is lehetetlen.
Önértékelésünk ingatag egyensúlyát a legjobban mély önismerettel lehet stabilizálni. Úgy, hogy megtaláljuk belső kapaszkodóinkat, lelkünk vezérlőit. Ha ez megvan, egyre kevesebb pótszerre, egyre kevesebb külső véleményre, egyre kevesebb „leszarom tablettára” lesz szükségünk, hogy átvészeljük a dolgokat.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 14624 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x