Iskolai erőszak - Tény vagy tabu?
Címlap / Psziché / Iskolai erőszak - Tény vagy tabu?

Iskolai erőszak - Tény vagy tabu?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-28

Eljutottunk végre odáig, hogy nem fogjuk be a fülünket, ha iskolai erőszakról hallunk. Tenni még keveset tudunk - mert nem vagyunk varázslók. Móra Ferenc, Gárdonyi Géza korában is gondot jelentett ez a kérdés, az amerikai filmekben rendszerint vásott, gonoszkodó kölyköket fegyelmez meg egy kiváló tehetség, itt Európában pedig pontosan tudjuk irodalmi olvasmányainkból, milyen volt régen a kisgyerekek élete. 

Beszélgessünk az iskolai erőszakról
Eljutottunk végre odáig, hogy nem fogjuk be a fülünket, ha iskolai erőszakról hallunk. Tenni még keveset tudunk – mert nem vagyunk varázslók. Móra Ferenc, Gárdonyi Géza korában is gondot jelentett ez a kérdés, az amerikai filmekben rendszerint vásott, gonoszkodó kölyköket fegyelmez meg egy kiváló tehetség, itt Európában pedig pontosan tudjuk irodalmi olvasmányainkból, milyen volt régen a kisgyerekek élete. (Twist Olivér)

Dr. Ranschburg Jenő mutatja be szeptember 2-án az Írók Boltjában Ingrid Rose könyvét az iskolai erőszakról.
Miért kell beszélni róla?
Mert a mai gyerekek problémája teljesen más, mint a 20 évvel ezelőttieké, vagy a száz évvel ezelőttieké. Tanítónő kollégám kesereg naponta ezen a kérdésen, holott harminc éve gyerekek ezreit tanította meg nagyon jól írni, olvasni, a gyerekek pedig szülőkként jönnek vissza hozzá, mert tudják, hogy ma is minden gyereket képes megtanítani írni, olvasni, számolni. Ezzel nincs is baj, most is megtanulnak, de közben a keleti harci iskolák ügyességével próbálják egymást kiütni.

Lefaragnak

A gyerekek videojátékok, számítógép közelében születnek, sokan, mire elsősök lesznek, vidáman skype-oznak, megtalálják a mesejátékokat, sőt harci játékokat a képernyő előtt. Ismerek hat éves gyereket, aki kívülről fújja a római császárok nevét, csak beírja (angolul) a you tube-ra, hogy roman, és többszáz video közül válogathat. A régi tanító néni a Kincskereső kisködmön lelki világán szerette nevelni a gyerekeket, azok pedig a világ minden tájára eljutnak a képernyő vagy a tévé által.

Kínai harcművészetek
Már a népmesékben is a lányok a babák után kapkodnak, a fiúk a kard után. Ma már lézerkard, pissztoly, kattogó gépfegyver kapható a játékboltokban. Semmisítsük meg az ellenséget. Nem is értik, hogy a régi hódítók nem erre törekedtek, hanem többet ért elfoglalni egy területet, adófizetőkké vagy rabszolgává tenni a lakosságot. Még a veszedelmes tatárok is Kínától Budáig uralkodni akartak a nemzeteken, s legfeljebb csak az előörsök hordái égették fel a falvakat.

Mind az európai lovagok, mind a keleti harművészek nevelése elsősorban az önfegyelemről szól. A felkészülés erkölcsi alapját az adja, hogy az egyes alkalmazások esetén akár halálos harcművészet mélyebb ismeretei azon kiválasztott tanítványok körén belül marad, akik nem élnek vissza a tudással.

Előbb ismerkedtek meg a vallással, könyörülettel, bölcsességgel, mint a kielégíthető bosszúvággyal. Nehezen érti meg a gyerek, hogy Török Bálint az Egri csillagokban miért küzdött meg naponta rabjaival, sőt a győztest miért szándékozott szabadon engedni.

A sportolók folyamatosan az erkölcsös magatartást tanulják, mielőtt még hozzáérhetnének társaikhoz. Az angol rögbi-iskolákban ugyanúgy csak a társ övét szabad megfogni, nem érintheti meg a másik gyereket.

„A harci morál mindig is megkövetelt szabály volt a kínai harcművészetekben. Mielőtt bármilyen harci technikát tanulnánk legelőször ezt a leckét kell megérteni. A wude két szempontot foglal magába: a cselekedet erkölcse és az értelem erkölcse. A cselekedet erkölcse magába foglalja: alázat, tisztelet, becsületesség, bizalom, hűséggyakorlását. Az értelem erkölcse a következő aspektusokból áll: akarat, kitartás, állhatatosság, türelem, bátorság. A hagyományok szerint csak azok a tanítványok érdemesek a figyelemre, akik ezeket a sztenderdeket magukévá teszik."
(Dr. Yang, Jwing-Ming)

Erkölcsi oktatás ma
Nincs. A mai iskolák tanmenetéből ez hiányzik. Lehet, hogy a tanító néni egyszer elmondja, hogy álljatok fel, ha idős embert láttok állni a járművön, de ezeket nem gyakorolják készségszinten. Minek a matematika, fizika, ha idős nagymamák cipelik haza a piacról a csomagot 70-80 kg-os unokáiknak. Hogyan köszönnek a mai fiatalok az idősebbeknek? Megtanította őket valaki megállni, bólintani, sapkát, kalapot levenni? Még a tanáraiknak se tudnak köszönni. Állhat mellette az iskolaigazgató a villamosban, ő tovább ül és olvas rendületlenül.

Mi ül  szemében?

A harci készség egészen a durvaságig mindenkor benne volt az ember természetében, akár történelemből, akár földrajzi szempontból vizsgáljuk a világot. De ha testvére volt, hamar megtanulta, hogy még birkózás közben is vigyázni kell a gyengébbre, asszonyt, lányt nem ütünk meg, édesanyánkat nem sértjük durva beszéddel. Ma a szülő arra tanítja a gyereket, hogy üssön vissza, sőt ha lehet, mindig előre. A leány, az anya ugyanolyan durván beszél még a buszon is, mint régen a „kocsis a lovával” tette. S vajon mit tenne az iskolaigazgató, ha bemennék panaszra, hogy tanítványa káromkodott a villamoson?

A tanító nem tanulta meg, hogy nem szabad megsérteni a gyerek szüleit (neveltetését), mert a fegyelmezetlen tanítót a fegyelmezetlen gyerek bántalmazhatja. (Ne mondja azt: Mire tanítottak a szüleid? Nem tudja az anyád megfésülni a fejeden ezt a loboncot?) Sértésre sértéssel felelünk, nem tudjuk, hogyan kell szívből bocsánatot kérni és megbocsátani. A válások során pedig a gyermek számára legkedvesebb emberek bántják egymást. De hát ezt is kisgyermek korban kellene készségszintre nevelni: soha ne sértsem meg azt, akivel együtt szeretnék élni. Még akkor se ha a másik elveszti a türelmét. A tanár is inkább büntet, azaz bosszúállásra tanít.

Már kezdünk etikát oktatni, de akik oktatják, még maguk is csak könyvből tanulják. Idő kell a belátáshoz, és még több idő a gyakorlathoz.

Dobosy Ildikó

(Fotó: piqs.de - mojo b: Schulkind in Banjul, Heinz Hallsberg: Bleistifte)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2831 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x