Kannibalizmus Europában - létezik!
Címlap / Psziché / Kannibalizmus Europában - létezik!

Kannibalizmus Europában - létezik!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-19

A kannibalizmus is olyan jelenség, mely egyidős az emberiséggel. Különböző okai figyelhetők meg: mentális betegség, hiedelem és túlélés. Habár a keresztény térítők hatására a kannibalizmus javarészt megszűnt a 19. század végére, maga a szokás iránti érdeklődés a mai napig fennmaradt. 

A kannibalizmus, mint a gyarmatosítás ürügye
Maga az elnevezés Kolombusztól ered, aki a Karib térségbeli törzsekről azt állította, hogy kegyetlen emberhús fogyasztók. Ilyen jellegű feltevések bőven akadtak a hódító európai népek körében, nem csak Kolombusz alkalmazta az ilyen fajta igazolást tetteiért. Éppen ezért sok történelmi kannibalizmussal való vádaskodás kétségkívül nem igaz. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden kannibalizmusról szóló beszámoló kitaláció lenne.

Fidzsin hivatalosan is bocsánatot kértek egy misszionárius és nyolc követőjének elfogyasztásáért, mely körülbelül 150 éve történt.
A másik dokumentumokkal alátámasztott esetben az Új-Zélandon élő maoriak 66 embert öltek és ettek meg, mintegy bosszúként a főnök fiának megkorbácsolásáért. Hasonló eseteket jelentettek afrikai, amerikai törzsekről valamint a karibi térségből.Kannibalizmus Európában

A nyugati ember hajlamos azt hinni, hogy kannibálok csak a távoli vidékeken élő törzsek közt lelhetők. Viszont a neandervölgyi csontvázak alapos vizsgálata bizonyítja, hogy a spanyol El Sidron-ban található földalatti barlangban bizony szokás volt egymást megenni hosszan tartó éhezések időszakaiban.

Emellett további kutatások állítják, hogy a kannibalizmus bizonyos formája létezett Európában is. A 17. századon keresztül a gyógyszerek emberi vérből és más testrészekből készültek, mellyel epilepsziát, artitiszt és egyéb bajokat véltek gyógyítani. Az alapanyagot általában kivégzett bűnözők testéből nyerték.

Kannibalisztikus sorozatgyilkosok
A múlt évszázadban a kannibalizmust gyakran összefüggésbe hozták a pszihopatikus sorozatgyilkosokkal. Számos eset során öltek meg, vágtak darabokra, majd fogyasztottak el gyerekeket, fiatalokat, felnőtteket egyaránt.

A kannibalizmus egyike a legtovább fennmaradó tabuknak. A jelenlegi nyugati szemlélet a jelenséget gyűlölet által motiváltnak látja, pedig más kultúrák szemszögéből lehet a szeretet és tisztelet jele is.

Kannibalizmus és kulturális szokások
Egy amazoni népcsoport kultúrájában megtalálható az a temetkezési szokás, mikor a mélyen tisztelt elhunyt testéből fogyasztottak. Mikor még az említett törzs teljesen megőrizte függetlenségét a nyugati befolyástól, az elhunyt húsát megsütötték, bizonyos belső szervek is fogyasztásra kerültek, de néha még a csontok is. A köztük kutató azt állítja, hogy nem azért ették meg a húst, mert szerették az ízét, hanem így adtak tiszteletet az eltávozottnak és családjának.

A túlélő kannibalizmus
Végül a kannibalizmus magától értetődő formája, a szükség alakította helyzet kerül terítékre. Az „Életben maradtak” című film tökéletes illusztrációja ennek a jelenségnek. Egy repülőgép lezuhan az Andokban, 45 ember túléli. A 73 napig tartó fejleményekről szól a film.


A túlélő kannibalizmus egy időben elég gyakran megesett a hajótörések túlélői körében. A jelenséget „tengeri szokásnak” nevezték. Nem volt könnyű eldönteni, hogy ki legyen a következő áldozat a közösség érdekében.

A kannibalizmus minden időben és a világ minden táján jelen volt és van. A modern társadalom a túlélő kannibalizmust elfogadhatónak tartja, a megegyezésen alapuló rituális emberhús fogyasztás viszont a legtöbb kultúrában az egyik alapvető tabu.

Dékány Márta

Képek:
piqs.de: Heiko Gaumitz - Wintermorgen-II
piqs.de: Steve Evans - Malawi
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7775 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x