Egy nap, amikor nem szólunk vissza
Címlap / Psziché / Egy nap, amikor nem szólunk vissza

Egy nap, amikor nem szólunk vissza

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Mi itt Közép-Európában szeretünk haragot tartani. Mondhatnám, keressük az alkalmat, hogy visszaüthessünk, vagy legalább életfogytiglan moroghassunk, sőt akár az ágyban is a szemére vessük párunk hibáját, amikor az éppen megbékélést, nyugtot szeretne. Mi lenne, ha a magyarok nemes szokásai közé beiktatnánk így karácsony táján egy megbocsátó napot? Volna egy nap, amire jól felkészülünk, azért, hogy mindenkinek megbocsássunk akkor is, ha szlovák, ha zsidó, ha román, ha cigány, sőt akkor is, ha magyar és egy ágyban pihenjük ki a karácsonyi vásárlás fáradalmait. 

Persze, ha Orbán Viktor kötelezővé tenné, akkor nyomban lenne kire haragudni: milyen marhaságot talált ki megint ez a diktátor. Nem elég, hogy Böjte Csaba árváinak ajándékokat vittek családostul, most még azt szeretné, ha én is kibékülnék az anyósommal, és egy asztalhoz ülnék le vele. Mégpedig pont karácsonykor, amikor ráérek.

Nos, ez lenne a magyar vallás lényege, nem csak a 64 vármegye, hanem példát mutatnánk karácsony táján az igazi szeretetre, és egyszerre minden nemzetiség magyar akarna lenni egy-két évtizeden belül, mert azt tapasztalná, hogy itt béke van. A sportversenyeken kell küzdeni, nem otthon.

Karácsony
Mindenki elgondolkodhat rajta, neki mit jelent. A mítoszok szerint egy gyermek születését. Az újszülött gyermek előtt a szegény pásztorok és az ismert kor bölcs királyai leborulnak. Mégpedig olyan körülmények között, miszerint nem akarja az apa felfalni a csecsemőjét (Szaturnusz), nem retteg attól, hogy nagyobb király lesz, mint ő – lásd a trójai Páris sorsát, Ödipusz királyt, Romuluszt és Rémuszt a folyó mellé kirakva – a pásztorok és a bölcs királyok egyszerűen elmennek felkeresni, megtalálják, és ajándékot adnak neki. Egy ismeretlen csecsemő miatt otthagyják szokott nyugalmukat, vándorútra kelnek, megajándékozzák, majd hálát nem várva visszatérnek eredeti hivatásukhoz.


Ezek a királyok hazatérve újra élet és halál urai lesznek, másokat elítélnek, a pásztorok továbbra is vadállatokkal fognak küzdeni, ellopják egymás állatait, ökölharcra mennek és azt tanítják a 6-12 éves gyerekeiknek, hogy üss vissza, ne hagyd magad, figyeld a másik szemét, és ha lehet, te üss először, de akkorát, hogy ne is tudjon felállni. Ezt a szülői tanítást jól ismerjük, minden szülő ezzel dicsekszik a szülői értekezleteken vagy a játszótereken. Ritkán halljuk, hogy kérj bocsánatot, ha véletlenül megbántottad. (Én is az előbbit tanultam a szüleimtől, csak nem értettem.)

De életükben egyszer látták a gyermeket, aki azért született, hogy létével a megbékélést hirdesse. Ez a rövid találkozás mindig ott lesz a látogatók elméjében kitörölhetetlenül, akkor is, ha lesznek rossz óráik.

Hallgass, ne szólj vissza
Lenne egy hét, mondjuk így karácsony előtt, amikor nem fontos, hogy kié az utolsó szó. Nem fontos, hogy kimondjuk az igazunkat, nem kell meg-, vagy legyőzni senkit, csak egyszerűen létezünk. „Nem vadak, elmék vagyunk” – mondja költőnk, József Attila. Képesnek kellene lennünk, hogy egy évben egy hétig a „nem győzést” gyakoroljuk.

Hogyan lehet kibírni azt, hogy szidják az embert, vádolják mindenféle ostoba kellemetlenséggel, és ne vágjon vissza?

Csak úgy, ha erre előre felkészülünk. Könnyebb annak, akinek a szülei is gyakorolták már az önuralmat. Ha valaki azt tapasztalta, hogy apja soha nem sértette meg az édesanyját. Az erősebb hagyja magát legyőzni a békesség kedvéért.

Megbántottál? Veszek neked egy kabátot, mert látom, hogy fázol
Olyanok is vannak – nagyon kevesen –, akik éppen az otthoni veszekedések miatt hozták meg döntésüket: soha nem fognak a házastársukkal veszekedni, nem fogják a gyereküket megütni, nem akarnak mást legyőzni. A környezet ilyenkor csodálkozik: miért nem véded meg magad? A válasz: nem lehet az a célom, hogy a családomban, a munkahelyemen parázs viták legyenek. Nem lehet az a célom, hogy társas kapcsolataim torzsalkodássá, háborúvá váljanak, tehát nem folytatom a vitát. Aki megbánt, annak éppen az a célja, hogy győzhessen. Egy hosszantartó sértődés oda vezethet, hogy ha bajba kerül valamelyikünk, akkor nem fogunk egymásnak segíteni. Lehet ez egy kapcsolat célja? Ez ugyanolyan értelmetlen, mintha egy gyereket lehülyézünk azért, mert nem érti a fizikát. Jobban fogja attól érteni?


Ha a karácsony előtti héten minden nap végiggondolnánk, mennyire értelmetlen a rosszindulat, talán karácsony napján nem akadnánk ki azon, hogy az abroszra kiömlött egy csepp leves, vagy a gyerek hátradőlt a széken, és kitört a szék lába. Még csak az se biztos, hogy a gyerek törte ki. De jobb hallgatni, mint botrányt csinálni, mert a másik lelkében nem a hibás cselekedetnek marad nyoma, hanem a veszekedésnek.

Talán nem mindig lehet ezt a mindennapokban megvalósítani, de egy évben egy hétre megpróbálhatjuk gyakorolni. Ha karácsony a szeretet ünnepe, legalább bocsássunk meg egymásnak.

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Kutschera, Sina - Unser Weihnachtsbaum
piqs.de: marikaml - Krippenszene - Im Gespräch vertieft
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5256 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x