Meddig terjed az ezoterikus tanácsadás kompetenciája?
Címlap / Psziché / Meddig terjed az ezoterikus tanácsadás kompetenciája?

Meddig terjed az ezoterikus tanácsadás kompetenciája?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

A képzetlen jós nagyon veszélyes. Nem csak a kliensekre, de önmagára nézve is. A pszichiátriai betegségek egyike-másika súlyos, ezeket azonnal látjuk - s van olyan, amelyik csak az avatottak számára lesz egyértelmű. Ami bizonyos: a pszichiátriai betegségek egyike sem a jós, a grafológus, az asztrológus kompetenciája.  

Mi a pszichiátriai betegség?

Ezeknek a betegségeknek a palettája igen széles. A lakosság kb. 15-18 %-át érintő depresszió, a pánikbetegség, a bipoláris tünetegyüttes éppen úgy ide tartozhat, mint egy súlyos idegösszeomlás.

A kiváltó ok 3 fő forrásra vezethető vissza, s ezek gyakran igen bonyolult szövevénye adja a pszichés zavarokat előidéző tünetcsoportot.
  1. Pszicho-szociális tényezők (lelki okok, neveltetés, szociális környezet)
  2. Kulturális tényezők
  3. Örökletes tényezők

A pszichés betegségek – a korábbi hiedelmekkel ellentétben – nem oszthatók dobozokba. Viszont megfelelő felkészültséggel tudjuk csak eldönteni, hogy a kliensünk, aki felkeresett bennünket, valóban csak egy kis megerősítésre vágyódik-e.  Azok a jósok, akik nincsenek megfelelő pszichológiai képzettség birtokában, nemhogy nem képesek felismerni a patológiás eseteket, hanem még bele is sétálnak a „segítés csapdájába”.
  • Megpróbálnak megvigasztalni egy depresszióst, aki nem lesz jobban attól, hogy egy kicsit ráolvasunk, vagy hogy kap egy zsebkendőt „varázsolajjal”, vagy éppen egy kis energiát adunk neki. A depressziós egy hatékony pszichoterápiától lesz jobban. Kuruzslástól nem.
  • Megpróbálnak felvidítani egy gyászolót, ahelyett, hogy a gyász folyamatait ismernék, s a gyászban végig kísérnék a kliensüket. (A halottlátók vagy szellemlátók gyakran a gyász egy teljesen normális fázisát használják ki és tartják fenn a gyászolóban, ami egyértelműen etikátlan és tudatlanságról árulkodó dolog!)
  • Megpróbálják megoldani a szélsőséges, a munka világába, a társadalomba beilleszkedni képtelen ember problémáját, gyakran ingyen, hiszen „bizonyítaniuk kell” az illetőnek. (Nem veszik észre, hogy a borderline szindróma egy válfajával állnak szemben!)
  • Megpróbálnak „segíteni” egy öngyilkosjelöltnek, vagy egy totálisan nincstelennek, és magukat vádolják, hogy az illetőt mégsem sikerült kihúzni a bajból.
A sort vég nélkül tudnám folytatni. Nem teszem, mert célom csak annyi, hogy megértsük: pszichopatológiai ismeretek nélkül szigorúan tilos bármilyen segítő szakmában dolgozni, tanácsokat adni. Nagy csapda a „csóró jósok” körében az is, hogy az ilyen emberek sokszor nagyobb összeggel kecsegtetik a jóst. Mivel érzik, hogy baj van, de nincs betegségtudatuk, kifejezetten kerülik a szaksegítséget, de próbálnak kapaszkodókat találni energetikailag „lehúzható” személyeknél. Ideális terep számukra a jósok és más ezó-népek világa.

A jós, akinek nem folyamatos a praxisában a vendégáramlás, bizony nehezen küld el egy klienst – szüksége van a pénzre. Azért is nehezen küldi el, mert úgy érzi, hogy „nem kompetens”, hogy „rossz szakember”, hogyha egy klienssel nem birkózik meg. Így aztán elvállal mindent, ami beesik. Drogost, alkoholistát, skizofrént és ami jön … sőt, olyan is akad, aki mindezt még távolról is hajlandó megkezelni.

Nem is értik, hogy „segítségük” valójában milyen ártalmas.

Félreértés ne essék – az energetikai gyógymódok nagyon jók, de nem váltják ki a pszichoterápiát. Legfeljebb segítik a folyamat hatékonyságát. A jó segítő úgy segít, hogy a megfelelő szakemberhez irányítja a klienst. A segítő akkor jó, ha ismer megbízható szakembert, aki akár az adott probléma specialistája. (Drogelvonó, alkoholról leszoktató program, depressziós panaszokra szakosodott specialista, gyásztanácsadó, stb..)

 
 
Közös padlón vérzés helyett támogató szeretet

A jó tanácsadó képes úgy támogatni a kliensét, hogy nem vonódik bele a problémába maga is. Nem szükséges együtt nyögni a vendéggel, ha neki baja van, éppen elegendő megérteni a problémát, amiben a vendég szenved. Megérteni, meghallgatni … sokszor már a kibeszélés maga is segít. Nem baj, ha a tanácsadó nem „mindentudó”, gyakran elég, ha jó hallgatóság. Nem fontos azonnal 100 megoldást bedobni a kliens problémájára. Nem kell tudnunk a megoldást mindenre. A támogató szeretet a megoldást segít megtalálni, de nem klisék útján, hanem úgy, hogy mindenki ráébredjen saját legjobb megoldására.

A patológiás klienssel azonban ez a segítő folyamat nem fog működni. Neki mindenképp szaksegítségre van szüksége ahhoz, hogy kimásszon a bajból! Ezért fontos, hogy minden jós, minden tanácsadó legalább alapvető szinten rendelkezzen pszichológiai ismeretekkel és pszichopatológiai tudással is.

Kép: Stefan Keller / Pixabay
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4122 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x