Ahol még a szufi tánc is tananyag
Címlap / Psziché / Ahol még a szufi tánc is tananyag

Ahol még a szufi tánc is tananyag

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Ma már nem csak a jó papoknak illik holtig tanulnia, hanem nagyjából mindenkinek. Manapság viszonylag szabadon megválaszthatja mindenki, hogy mit szeretne tanulni. A delphoi jósda feliratát sokan megszívlelik: ismerd meg önmagad. Sokan végeznek önismereti kurzusokat, személyiségfejlesztő tréningeket, de aki el szeretné annyira mélyíteni a tudását, hogy másokon is segíteni tudjon, főiskolára megy, például pszichológusnak tanul vagy valami más mellett kötelezi el magát. Ám sokan rájönnek: diploma után is hatalmas lukak tátonganak ismereteikben. Igaz, az ezoterikus tanok nincsenek elismerve államilag, mégis óriási az érdeklődés e tekintetben is, főleg azért, mert az államilag elismert, kizárólag tudás alapú pszichiátriai képzésből hiányzik valami. Ez a felismerés vezette Gánti Bencét is, mikor megalkotta az integrál pszichológiai képzést. 

Sokféle módszer van a lelki segítségnyújtás pszichológiai és spirituális piacán. Vajon melyik adja a legátfogóbb tudást? Erre a kérdésre többen többféleképpen válaszolnak. Az utóbbi húszegynéhány évben gigantikus méretekben elszaporodtak a különféle guruk, lelki gyógyítók, szellemi tanítók, asztrológusok, kártyajósok, sorselemzők, auralátók, s még hosszan sorolhatnánk tovább. Ami biztos: a könyvekből bebiflázható ismeretanyag és a patikákban megvásárolható gyógyszerek nem elégítik ki a teljes igényt, ami az emberi lélek gyógyításához szükséges.

Az Integrál Akadémia hazánk egyik olyan emberismereti képző helye, ahol mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati téren elindulhatnak a tanulni vágyók, ahol egyszerre van jelen a materiális és spirituális tudás elegye. Az integrál szemléletet Gánti Bence integrál szemléletű klinikai szakpszichológus, a keleti tanok ismerője, kommunikációs- és személyiségfejlesztő tréner honosította meg Magyarországon az elmúlt 10 évben. Az integrál pszichológia, amely szakot 2006 óta lehet hallgatni, szakértői módon szintetizálja a nyugati pszichoterápiás és pszichológiai ismereteket, valamint a spirituális bölcseleti hagyományok tudatról szóló tanításait.

Nyílt napjukon körülbelül ötvenen lehettünk, főként fiatalok, de jócskán felnőttek is, akik közül a többség már a szeptemberben kezdődő félévtől ide szeretne járni.

Legelőször asztalonként kisebb csoportokra oszlottunk, ahol egy másod-harmadéves diákkal beszéltünk az iskoláról, hogy ki miért jött. A legtöbben hallottak, olvastak a képzésről, esetleg Ken Wilberről, aki a hatvanas években az akkoriban alakuló transzperszonális pszichológia legjelentősebb képviselőjeként létrehozta saját ún. „integrál pszichológiáját”, vagy Bencéről.

Van, akit a mestere küldött el, hogy merüljön el a többi tanban is. Az ember szellemi fejlődésében az önmegvalósítás után jön el a befelé fordulás, miután már stabilizálódott a személyiség, de sokaknál már fiatalon eljön az elhivatottság érzése. Amikor elhagyjuk vagy legalábbis jelentős mértékben csökkentjük az egó játszmáit, és megérünk arra, hogy másokon szeretnénk segíteni.

Önismeret, pszichodráma, családállítás, és más terápiás eszközök sorra veszik az összes földön létező vallást, ezek integrált egységének ismeretében még a szufi dervis kerengőtánca is tananyag. Harmadikban 10 napos kötelező elvonulás, izzasztókunyhó, nyári tábor 8-9 nap transszal, jógával, diádokkal, természetjárással, tábortűzzel, vegetáriánus táplálkozással. A szellemileg magas szinten lévők 40 napos elvonulásokat tesznek teljesen elhagyatott helyeken étlen-szomjan, fénnyel táplálkozva. Ez nem követelmény, de ehhez a világhoz kerül közel, aki az Integrál Akadémiát választja.


Egy évfolyam kb. 60 fővel indul. Indokolt esetben lehet halasztani, de nem érdemes, hiszen az átlagos felsőoktatási intézményekkel ellentétben, ahol idegenekkel szokás végigülni az előadásokat, itt egymás megismerésén, a közös munkán alapszik az egész három éves folyamat. A tanórák egy hónapban kétszer teljes hétvégéket vesznek igénybe. Már az első év végén családtagként kapcsolódnak egymáshoz a tanulók, akik önmagukat kitárva, a többieket megismerve jutnak el arra a szintre, hogy például miként lehet elkezdeni kommunikálni egy majdani betegével, segítségkérőjével.

Az előadók között Gánti Bencén kívül megtaláljuk Paulinyi Tamás pszi-kutatót, írót, aki a hasonlóan átfogó ismeretanyagot kínáló Szintézis szabadegyetemet vezeti. Tarr Bence László filozófus, kulturális antropológus is oktat itt, ahogy megtaláljuk még „Prakash” - Vörös Ákos spirituális tanító nevét is. Speciális vendégoktatóként egy burmai buddhista szerzetes is ad tanításokat, illetve Devalon James Small Legs kanadai feketeláb gyógyító indián sámánszertartásokat tart.

Devalon a Dalai Láma 2010. szeptemberi magyarországi előadásán

Gánti Bence, aki jelenleg Los Angelesben tartózkodik, Skype-on keresztül mesélt az Akadémiáról. Mint elmondta, az USA többnyire vaskalapos, bigottan vallásos hely, viszont California nyitott a vallási, spirituális és egyéb új irányzatokra, ezért is van arrafelé szinte minden jelentős úttörő mozgalom központja. Életének másik fő helyszíne Burma, ahol a buddhizmussal foglalkozik. Idén áprilisban jön haza Magyarországra, ahol az Integrál Akadémián ad elő. Gánti Bence kiemelte még azt is, hogy néhány előadás ingyenesen letölthető a honlapjukról és a képzésre április 1-ig még 15 % kedvezménnyel lehet jelentkezni.

Zárásként egy órás „sajátélményű önismereti terápiás munka” bemutató részesei lehettünk egy integrál szemléletű pszichoterapeuta vezetésével. Ízelítőt kaphattunk a csoportfoglalkozások hangulatából. Bár én csak mint újságíró vettem részt, de alaposan kedvet kaptam a beiratkozáshoz!

Szöveg és képek: Zemlényi-Kovács Zoltán
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5921 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x