Lovaglás - A tökéletes rekreáció
Címlap / Psziché / Lovaglás - A tökéletes rekreáció

Lovaglás - A tökéletes rekreáció

Forrás: Lovasok.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-09

Az állatokkal, köztük a lóval való foglalkozás az emberek nagy részére igen pozitívan hat. A lovaglás komplex testi-lelki hatása egyedülálló a szabadidős tevékenységek között, így különösen alkalmas a felnőttek aktív felüdülésére és a gyermekek fizikai, pszichés és magatartásbeli fejlesztésére egyaránt. 

Mint aktív sport, a lovaglás is segít megőrizni egészségünket. A lovaglás során a test valamennyi izma dolgozik, így eredményesen karban tarthatjuk testünk kondícióját. Ezen kívül, mint komplex mozgás, javítja a mozgáskoordinációt, elősegíti a helyes testtartás kialakulását, akár helyreállítását is. A lóháton szabadban, friss, egészséges levegőn töltött idő szintén jótékony hatással van egészségünkre.

Az állatokkal, köztük a lóval való foglalkozás az emberek nagy részére igen pozitívan hat. Az állat feltétel nélkül képes szeretni és megbízni az emberben. Mindenképpen szeretetet sugároznak vissza és sikerélményt nyújtanak. Az állatokkal való törődés nem csak a hangulatot, hanem a vérkeringést is javítja, stabilizálja a vérnyomást, aktivizálja a depressziós betegeket. Kialakítja azt a tudatot, hogy milyen felelősnek lenni valakiért.

Bizonyított tény, hogy a ló és a lovaglás által kiváltott pozitív lelki hatások, és különleges mozgásfolyamatok nem csak az egészséges szervezetre fejtenek ki pozitív hatást, hanem a különféle egészségügyi problémákat is képesek orvosolni. A gyógylovaglás segítségével olyan betegek egészségi állapotát tudják javítani, amelyre korábban nem volt lehetőség. A lovassportnak így ma már külön ágazata a terápiás célú lovagoltatás.

A lovaglás segít közelebb kerülni a természethez, mely napjainkban sok gyermek számára csupán a hétvégi kirándulások, vagy a nyári táborok színhelye, mindennapi életükhöz semmi köze sincs. Bár megtanulják, hogy az ember létfeltétele a tiszta levegő, melyet az erdő termel számára, magától értetődő szükségszerűségnek érzik, ha az erdőt egy új városrész, vagy ipartelep létesítése miatt kivágják.

A lovaglás és a lovak körüli munka hosszú távú környezettudatos magatartásra is nevel. A gyermekek a lovak körüli környezetben megtanulják és a mindennapjaikba is beépítik a környezet védelmét. Az íratlan lovas etikett egyik alapszabálya, hogy a lovasok semmilyen szemetet nem hagynak maguk után, óvják a természet épségét, hiszen holnap is ugyanabban a gyönyörű és tiszta természeti környezetben szeretnénk lovagolni, amiben tegnap. Fontos tudni, hogy a felelős és tudatos lovaglás, lovas élet nem károsítja a környezetet!

A természetközpontú nevelés feladata ezért lehetőséget és segítséget biztosítani a gyerekek számára, hogy megtapasztalhassák, megismerhessék és megszerethessék a természetet, hogy értékrendjükbe alapvető értékként épüljön be. Egy újfajta hozzáállást kell kialakítani, melynek az elemei: a megértés, a szeretet és a felelősségérzet.

Rá kell érezniük a gyerekeknek, hogy az élőlények sokféleségükkel együtt egyformán értékesek, minden élőlény egyenrangú és ez az emberi társadalomra is érvényes.

Az ember különleges társa: a ló
„Amíg meg nem tapasztaltuk, milyen érzés szeretni egy állatot, lelkünk egy része mélyen alszik.”

A ló közel hatezer éve társa az embernek. A történelemben fordulópontot jelentett a ló, mint szállítóeszköz, később harceszköz megjelenése. Az emberiség történetének az egyik legnagyobb alakja és formálója. Bár a fejlődő világban a lovak legtöbbje ma is gazdasági munkát végez, ez a szerepe egyre csökken. Megmaradt azonban az embernek a természet iránti vonzódása és ragaszkodása a lóhoz. Ezért, bár szerepe megváltozott, változatlanul fontos a lótartás, lótenyésztés, lovaglás szerepe a gazdaságban.
 
A lovaglás egyre népszerűbb sport hazánkban, egyre többen kapcsolódnak be a lovas életbe mind hobbi-, mint versenyszinten. Felmérések szerint a világon több mint 100 millió embernek, Európában 45 milliónak van valamilyen kapcsolata a lovakkal. Magyarországon nehéz meghatározni a pontos adatokat, körülbelül 50 ezer főre tehető a szabadidő lovasok, 5 ezerre pedig a versenyzők létszáma.

A lovaglás különösen jó hatással van a gyerekek fejlődésére
Nincs még egy szabadidősport, melynek hatása ennyire összetett. A lovasterápia ma már elismert fejlesztő eszköz a viselkedészavarokkal küzdő gyerekeknél. A pozitív hatások egészséges társaiknál is érvényesülnek.


pixabay

A lovaglás hatásai:
 • ismereteket ad
 • jártasságokat, készségeket alakít ki és fejleszt
 • a figyelem, gondolkodás fejlődése
 • az élmények és tapasztalatok bővülése
 • az önbizalom, függetlenség, önkifejezés, életöröm megjelenése
 • a motiváció és az érzelemvilág fejlődése
 • kapcsolat lóval, a lovaglást vezető szakemberrel, a társakkal
 • érzelmi, akarati funkciók fejlődése
 • kommunikációs és interakciós képességek javulása
 • rendszeresség, felelősség, szabálytudat

A lóval való kapcsolat lelki harmóniát kölcsönöz, növeli a mentális aktivitást, jelentősen befolyásolja a személyiség fejlődését. A lovaglás kitűnő pedagógiai eszköz a fiatalok testi-lelki, magatartásbeli fejlesztésére, ezért arra kell törekedni, hogy a lóval minél többen kerüljenek kapcsolatba.

A lovaglás fizikai hatásai:
Sokan azt gondolják, hogy a lovaglás nem különösebben megerőltető sport, hiszen szép kényelmesen ülünk a nyeregben. Ez azonban tévedés! A lovaglás során a test valamennyi izma dolgozik. A ló csak akkor képes a hátán lévő súlyt egyensúlyban hordani, ha ez a „súly”, a lovas, azt rugalmasan feszes ülésével megkönnyíti. Helyes ülés esetén a lovas valamennyi ízülete együtt mozog, ringatózik a lóéval. Így valósul meg a harmonikus együttműködés ló és lovasa között.

A ló mozgása ritmusos, egyenletes, rugalmas, háromdimenziós, amely az emberi szervezet számára rendkívül hasznos fizikai hatásokkal rendelkezik:
 • Fokozza a medence, a gerincoszlop és a vállak mozgékonyságát
 • Aktivizálja, vagy lazítja a felegyenesedésért, a gerinc tartásáért felelős izmokat
 • Javítja a mozgáskoordinációt
 • Fejleszti az izomerőt
 • Fejlődik a mozgásérzékelés és a tértudatosság
 • Az érzékelés, hanem az agyhoz kötött bizonyos funkciók (számolási-, olvasási, beszéd- és írás készség) is jelentősen javulhatnak

A rendszeres mozgást, mozgatást, amelyet a lovaglás jelent az egészséges test is igényli, a betegekben pedig a gyógyítás céljából alkalmazzuk.A lovaglás pszichés hatásai:

Azt, hogy a lovaglás milyen érzéseket vált ki belőlünk, tartjuk a lovaglás pszichés hatásának. Nincs még egy olyan élőlény, amellyel hasonló eredményeket érhetnénk el a közös munka során.

Mivel váltja ki a ló ezt a pozitív lelki hatást?
 • A ló, a maga fizikai megjelenésével, mozgásával, elegáns viselkedésével ragadja meg a szépségérzetünket.
 • A szőre, testének melege is kellemes hatással vannak a lelkünkre.

A ló és a lovas kapcsolatában:
 • A lovaglás tökéletes összpontosítást igényel, a környezet szinte teljes kizárásával, ami a feloldódást, a kikapcsolódást jelenti.
 • A lóval való közös munka dominancia harc is egyben, a rangsorba előrébb álló irányítja a kapcsolatot. Értékmérője a határozottságunknak, magabiztosságunknak.
 • A ló tettei szerint ítéli meg az embert. Szeretetre ragaszkodással, erőszakra durvasággal, gondoskodásra bizalommal, zaklatásra lázadással felel. Érzékeny tükör a viselkedéstanulásunk útján.
 • A legfontosabb tulajdonságok, amelyeket a lovasnak ki kell fejlesztenie magában a siker érdekében: az empátia,  a türelem, az alázat.
 • A ló az embernél erősebb, gyorsabb, tömegesebb állat, a közös munka veszélyekkel jár, amelyben megjelenik a kockázatvállalás és felelősségérzet.
 • A ló visszajelzéseiből a lovas megismerheti önmagát, ami egy reális énkép, és az egészséges önbizalom alapja.
 • Az igazságosság, következetesség és a mértékkel alkalmazott erő a lovak esetében is elvezet a barátsághoz és a tisztelethez, ez a legfontosabb érzés, amit egy ló érezhet irántunk.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 10345 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x