Veszélyes vagy hasznos a Facebook?
Címlap / Psziché / Veszélyes vagy hasznos a Facebook?

Veszélyes vagy hasznos a Facebook?

Forrás: HR Portál
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-30

Az világos, miként könnyíti meg az életünket a tudásmegosztás, és az mennyiben hasznosítható a munka világában. De milyen hatással van a közösségi média a lelki életünkre, kommunikációnkra? Még jobban elmosódik a munka és a magánélet közötti határ, vagy egy nagyszerű dolog megszületésének vagyunk részesei, amely gyökeresen megváltoztatja az életünket - lehetőleg pozitív irányba? 

Egy előadáson ülök. Unom. Előveszem az új telefonomat, rákapcsolódok az internetre, megnézem jöttek-e céges leveleim. A főnököm írt, hogy nem voltam elérhető tegnap éjfélkor. A szorongásom leküzdése végett belépek a facebookra, ahol megtudom, hogy a volt osztálytársamnak kisfia született, megnézem a videót. Irigylem. Hiába van ezer ismerősöm, nincs kivel elmennem nyaralni. De hát mikor ismerkedjen az ember és tartsa a kapcsolatot a szeretteivel? Aki kapcsolatba akar velem lépni, jöjjön fel a facebookra, ott megtalál. Hirtelen ötlettől vezérelve megnézem, ki ez az unalmas tréner. Megosztom ismerőseimmel tapasztalataimat és azt, hiba volt eljönnöm erre az előadásra, melyet sem lájkolni, sem követni nem érdemes. Közben írok kollégáimnak, hogy nyugodtan kezdjék el nélkülem a megbeszéléssel összekötött ebédet, majd a koordinátáik alapján megtalálom őket.

Ez a felvázolt szituáció valós eseményeken alapul, amely munkaközpontú életünket és az okostelefon nyomán átalakuló életformánkat mutatja be.

Kreatívan rombol a digitális forradalom
Az okostelefon elsősorban kommunikációra használható, de túrázás, sportolás, tanulás, bevásárlás, főzés vagy bármilyen más tevékenység közben is remek segédeszköz lehet, csupán a megfelelő alkalmazásokat kell telepíteni. Mit is jelent ez? Elsősorban azt, hogy könnyebbé válik kommunikációnk és életünk, még inkább felerősödik a közösségi média szerepe és vele az állandó elérhetőség jelensége. Az élet biztos kapaszkodói, úgyis mondhatnánk, korlátai pedig megszűnnek, minden azonnal újratervezhető. Mindent irányítani tudunk majd, a világ még inkább kitárul és összezsugorodik, a mobilunk lesz a legjobb barátunk, ami mindent tud rólunk. Rajtunk múlik, mennyire engedünk neki teret. Egyesek szerint nem lesz más választásunk. Aki ugyanis nem vesz részt ebben a közösségi játékban, az lemarad, kimarad és vége - ahogy Bauer Béla ifjúságszociológus is fogalmazott.A telekommunikációs cégek tapasztalatai szerint a magyarok egyébként még nem "okostelefonfüggők", mert akinek van is internet a mobilján, nem használja és az okostelefonok vásárlása sem ugrott meg. Bár a szakemberek 2011-re már kommunikációs forradalmat jósolnak, és állítólag alapjaiban változik meg az élet, a fogyasztás és a szolgáltatás. Ez egy akkora léptékű kommunikáció-technológiai életmódbeli változást idéz elő
- mondta egy kerekasztal-beszélgetésen Dr. Nyíri Kristóf filozófus -, mint amikor megjelent az írás vagy az óra vagy ahogy Gary Becker Nobel-díjas közgazdász fogalmazott, amikor a lovaskocsit felváltotta az autó. Fel vagyunk-e erre készülve? Nem tudni.

Munkamániássá tesz az okostelefon?
Korábbi cikkünkben megírtuk, az elidegenedésben, az emberi kapcsolatok kiüresedésében a fogyasztásközpontú versenytársadalom által diktált, modern technológiára épült munkaközpontú életünknek nagy szerepe van, s mindennek bizony a magánéletünk és a testi-lelki egészségünk látja kárát, erről Dr. Utasi Ágnes szociológus beszélt  a HR Portálnak.

Társadalmunk minden munkatárstól tulajdonosi szemléletet, állandó elérhetőséget, fokozott felelősséget követel meg, ez pedig beszűkíti az ember terét, idejét. Pontosan ez válik még inkább lehetővé és követendővé az internet, a közösségi média és az okostelefonok megjelenésével. Egy amerikai munkajoggal foglalkozó cég hatszáz alkalmazott vizsgálata alapján megállapította, hogy munkamániássá tehet a Blackberry (mobiltelefonos iroda), ugyanis ezt és a hasonló készülékeket használó munkatársak körülbelül 15 órával dolgoznak többet, mivel általa e-mailek fogadására, küldésére, továbbá online munkára is lehetőség nyílik.

Veszélyes-e lelki egészségünkre, szocializációnkra, biztonságunkra?
Az internet, az okostelefon és a közösségi média hármasának előnye a gyorsaság, hátránya a megbízhatatlanság. Előnye a gyors információcserélés, hátránya a szelekció és kontroll nélküli információáradat. Előnye az emberi hálózatok kialakulása, a folyamatos kapcsolattartás, hátránya, hogy ezek minden alap és érték nélkül szerveződnek és csak felszínes kapcsolattartást tesznek lehetővé, mert személyes találkozást nem igényelnek. Előny, hogy a fizikai gátok, korlátok megszűnésével még inkább előtérbe kerül a rugalmas munkavégzés, amely által szabadabbá válunk, de a hátrány is pontosan ebben leledzik. A rugalmassággal, a folyamatos elérhetőséggel sok munkáltató visszaél, így azonban még inkább elhalványul a munka és a magánélet közötti határ. Munkaidőben facebookozunk és otthon is munkahelyi emailekre válaszolgatunk.


A szakemberek egyik tábora szerint félő, hogy ennek elszigetelő hatása lesz/van és magányhoz, majd depresszióhoz vezet, illetve kapcsolataink fellazulnak, sekélyessé válnak, hiszen a bizalmas kapcsolatok ápolásához, azok kialakulásához személyes érintkezés szükséges, amely itt nem valósul meg, sőt azt helyettesíti. Szociológusok, pszichológusok arra is figyelmeztetnek, hogy a virtuális tér egyfajta második, torz valóság, ahol semmi sem az, aminek látszik, amely veszélyes lehet a labilis vagy kialakulatlan személyiségre, tinédzserre. És ha csak ebben a második valóságban létezünk, ahol elegendő a csökkentett kommunikáció, nem kell bonyolult emberi szituációkban részt venni, akkor hol fogunk szocializálódni - kérdezi Bauer Béla ifjúságszociológus.

Nem a közösségi média felel a társadalmi problémákért
Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus is úgy fogalmazott, ha a magánéletünkben nem kapjuk meg a pótolhatatlanság érzését, mert nincs módunk, időnk arra, hogy az örömforrásainkat megtaláljuk családunk, szeretteink körében, akkor pótszerek után nyúlunk (...). Szirmay Ágnes klinikai szakpszichológus, munkapszichológus is ezt emelte ki. Ilyen pótló lehet az alkohol, a kábítószer, a munka vagy akár a közösségi média is. - Az okostelefon és a rajta keresztül elérhető közösségi média azonban csupán felerősítheti ezeket a problémákat, de nem okozza azokat. A függőség egy tünete az érzelmi hiánynak.

- A reális, élő emberi kapcsolatok problémái, vagy hiánya vezethet oda, hogy valaki inkább a virtuális valósággal áll szorosabb kapcsolatban. Ez azonban nem ok, hanem okozat - húzza alá Szirmay Ágnes. - Hiszen attól, hogy van televízióm, számítógépen, kocsim, az nem azt jelenti, hogy folyamatosan használom őket. Ezek a mindennapi életünk részei, ahhoz szükséges eszközei, de a gépek nem fognak eluralkodni az életünkön, csak ha a teljes érzelmi hiányból, vagy problémából ebbe a virtuális világba menekülünk - magyarázza a pszichológus.

Szirmay azon amerikai kollégái véleményét osztja, akik szerint nem az vezet depresszióhoz, ha tagjai vagyunk egy közösségi médiának, hanem csak ha eleve hajlamosak vagyunk arra és nincs egy biztos háttér mögöttünk. Ha viszont ez utóbbi a helyzet, akkor valóban elmélyítheti a lelki betegséget. Szirmay Ágnes szerint tehát minden infokommunikációs eszköz és a közösségi média hatalmas lehetőség egy kiegyensúlyozott ember számára, de tudni kell a megfelelő módon és mennyiségben használni, és meghúzni azt a bizonyos határvonalat a munka és a magánélet között.

Gyimóthy Éva
Forrás: HR Portal

Csatlakozz a HarmoNet facebook rajongói oldalához! >> 

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3535 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x