Honvágy, vagy önvád?
Címlap / Psziché / Honvágy, vagy önvád?

Honvágy, vagy önvád?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-06

Honvágy - amit talán azok könnyeznek meg legjobban, akik a határon túl olvassák ezeket a sorokat. Egy olyan ember tollából, aki még el sem ment, csak indulóban van éppen. Ha honvágyad van, hát mondd el. Oszd meg, írd meg. Jót fog tenni! Neked is jót.  

El kéne mondanom, hogy mi is az a honvágy... Mert én elmegyek - ez már biztos. És mert rólam feltételezi a főszerki, hogy tudom... még itthon, hogy mi fog hiányozni. Pedig most csak kavarodás van bennem, végtelen nagy félelem: mi van, ha a soha nem ismert honvágy mindent felülmúl majd bennem? Például azt a kényszert, hogy: menni! Menni!
Menni, menni, muszáj menni

Még egy hónapja sem hittem, hogy EZT én meghozom, ezt a DÖNTÉST: elmegyek a hazámból.

Hogy mégis miért? Nos, mert közben rájöttem, hogy nincs hazám. Mert amikor honvágyról akarunk beszélni, akkor tudni kéne, hogy mi is az a HAZA. Nem a közhelyeket: „hol sírjaink domborulnak, ..itt élned, halnod kell..., a szülőföld... stb" hanem azt, amit NEKÜNK jelent.

Nekem jelenti Tokajt. Ott nőttem fel. Azon a településen, amit egyetlenként említ a Himnusz. A legnagyobb Hungarikum földje. A kezemre fagyott a szőlő leve minden ősszel. Ha akartam, ha nem, hozzá kellett tennem a legendához. Tokaj illatai – hisz ezek mind a honvágy részei – gondolom még innen nézve. A Tisza illata, vízcseppek pergő ragyogása a vízbe hajó fűzfákon – gyerekkorom reggelei, amíg iskolába mentem

A büszkeségem, amikor kiderült egy kutatásból: Borsodban beszélik a legszebben a magyart e HAZÁBAN: Rögtön Kazinczy szépkiejtési versenyt nyertem  nagy büszkeségemben. A matematikát magyarul tanultam meg, de hogy biztosan megkapjam az 5-öst 8. osztály év végén – el kellett indulnom az ének versenyen (matek-ének szakos volt a tanárunk). Megnyertem, hát persze, hisz kristálytiszta hangon énekeltem: Tisza partján mandulafa virágzik..És én LÁTTAM is azokat a fákat virágozni...

 
Visegrád, Szentendre – majdnem tokaji szépségek. De más az illatuk. Vendégváró illat. Csalogató GAZDASÁG – ízléssel párosulva. Már majdnem elhiszi az ember: itt NEM is olyan magyarok laknak, mint máshol. Pedig de. De a patakról verset írtam, és soha nem feledem a szentendrei sétákat az éjszakában...

Budapest... hogy nem szerettelek! Hívtál, jöttem, nagykorúságomat köszöntöttem Veled. Most sem szeretlek, ahogy a bőrömet is sikáltam volna gyerekkoromban, úgy Téged is tagadnálak. De nem lehet. Mert hozzám tartozol... Amikor 37 évesen hazaköltöztem anyámhoz, mert úgy adta a Sors, annyira hiányoztál az utcáiddal, a tüntetéseiddel, a hajléktalanjaiddal, a bűzös Nagy-körutaddal, hogy azt hittem: lebontom a Tokaji hegyet, csak hogy lássalak. Két hónapot sem bírtam nélküled. Jöttem vissza a bizonytalanba – tél közepén. Óh, igen, adtam Neked két okos gyermeket, és többször majdnem az életemet.

De hát itt van a nyócker, nem máshol. Ahol a sarki közgazdász végzettségű zöldségessel megbeszélhetem a „hadak” állását... Ahol a fél éve nem látott közértes fiú messziről kezicccsókolomozik. A „polgiban” meg felismer az ügyintéző, családtagja vagyok...

Ma, amikor az útlevelemet intéztem, és jöttem haza Budára, Hűvösvölgyben a büfés néni megkérdezte: hogy ugye, hogy úgy iszom a kávét... Mert Ő már megszeretett egem, megszokott... És akkor, akkor tudtam meg, hogy mi is fog hiányozni. Mi is az a honvágy. 

Az ORSZÁG SZAGA, íze, hegyei, ügyintézői, buszvezetői (a mai épp mogorva volt, na de én tudom, hogy miért...), a büfésnénik, a  lecsókolbász, a kutyaszar is nyócból...Hiányzol Magyarország, pedig még el sem hagytalak. De tudod: az egyoldalú szerelmet soha nem viseltem. Engedj, ha többé nincs dolgod velem.

Horváth Margit
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10623 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x