Lányregény kontra önmegvalósítás?
Címlap / Psziché / Lányregény kontra önmegvalósítás?

Lányregény kontra önmegvalósítás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

Elvileg már minden nő maga választja meg, hogy mi is számára a kiteljesedés. Csakhogy: jószerivel nem is tudjuk, hogy mit jelent a szó. Mikor valósítjuk meg magunkat, vagy inkább felelünk meg egy hamis énképnek, ami sok esetben nem más, mint valaki más - általunk kiteljesedett nőnek vagy nőknek tartott emberek - képzelt életének utánzása. Így gyakran magunk gyártjuk le a kifogásainkat arra is, hogy miért nem tudjuk megvalósítani magunkat, beteljesíteni az álmainkat.  

Születés vagy bátorság kérdése?

Amerikai barátnőm mesélte, hogy hány nőn, rokonon, baráton próbált segíteni. Amikor megérkeztek hozzá az „Új Világba”, a korábban nagyon vágyott életérzés a legtöbb esetben irigységgé, majd kudarccal végződő kapcsolatokká fajultak. Vajon ez miért törvényszerű egyes nők esetében? Nos, a barátnőm szerint egy idő után az életüket megváltoztani kívánók már csak az ő életét, annak szépségeit látták, és nem a sajátjuk lehetőségeit. Miután azonban - bármilyen messzemenőkig  - segitőkész is volt, de a saját életét, hátterét, családját nem adhatta a védenceinek, ezért azok azt érezték: magához képest megalázóan keveset kínál nekik.

Abba pedig nem szívesen gondoltak bele, hogy vajon mennyi munkával, milyen áron jutott el oda, abba az életstílusba, amit irgyelnek tőle, illetve, abba sem, hogy vajon mi mindenről mondott le ezért – példának okáért a hazájáról. Amire csak kevesen képesek, még azok közül is, akik azt hiszik magukról: nincs is bennük nagy nemzeti öntudat, de gyakran éreznek olyan honvágyat, amely minden mást felülmúlik bennük.

Gyakran ejtjük ki a szánkon, hogy: a fél életemet odaadnám, ha ez meg az teljesülne az életemben. De valójában amikor  áldozatot kellene hoznunk akár csak a munkahelyünk megváltoztatásával is – már csak kevesen tudunk valóban „odaadni” bármit is a megszokott életünkből. Vajon miért is nem, ha a vágyaink teljesülhetnének ezáltal? Nos, a barátnőm szerint azért, mert alapvetően mindenki -  a saját már megélt életét akarja, de úgy, hogy az abban levő hiányosságok, kudarcok tűnjenek el nyomtalanul, egyik pillanatról a másikra, minden áldozat nélkül.

Persze – ahogy azt mi magyarosan szoktuk mondani – Amerikából könnyű osztani az igazságot. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy mi sem ismerjük az amerikai nők életét, így természetesen nem tudhatjuk, hogy mihez képest alakitják az életüket másképp, más megközelítéssel, mint mi.


Felfogás vagy lehetőség kérdése?

Sokat jelent a kiteljesedés, az önmegvalósítás szempontjából a szocializáció, a minket közvetlenül körbevevő minták. Hisz egyszerűbb azokat elfogadni, vagy épp elutasítani. De az szinte minden társadalmi rétegre igaz, hogy alapvetően csak kevesen születnek úgy, hogy épp azok a lehetőségeik, amikre vágynak. Mert azt gondoljuk, hogy egy olyan nő, akinek úgymond minden megadatott (és ez alatt többnyire anyagiakat értünk) könnyebben valósítja meg magát, hiszen nem kell nehézségeket leküzdenie, és ez alatt is többnyire az anyagiakat értjük.

Az igazi sikertörténetek között mégis inkább csak azokat szoktuk felsorolni, ahol a nő tökéletes anya (és ezt már nem anyagiakban mérjük), épp a nehézségek ellenére – hisz épp a viszonyitás alapja, hogy valaminek az ellenére, valamihez képest tud kiteljesedni. De ugyanez a helyzet, ha egy nő karriert fut be (sokat tanulva előtte, mert bár a XXI. században élünk, de ez még mindig értékelni való női teljesítmény) a munkájában – egy alapvetően férfi irányitású világban.

Ugyanezt mondjuk arra a nőre is, aki vagy „tökéletes” anyaként vagy sem, de miután felnevelte a gyerekeit, egyszer csak teljesen új életet kezdve elmegy tanulni, vagy mondjuk egy másik földrészre élni. Vagy épp csak társat vált, mert életének egy előző – megunt, vagy már beteljesített „szerepkörét” végigélte –, és bár nem szűnik meg anyának lenni, de más elsődleges funkciót keres magának. Ahogy az amerikai barátnőm is, aki Budapesten született, de már húsz évesen sem akarta elfogadni azt a fajta – gyakran predesztinált, előre várható – életet, ami várt volna rá. De ehhez sok lemondásra volt szüksége: például lemondani az akkori szerelméről, aki mellett nem az a fajta élet várt volna rá, amit elképzelt magának tinédzserként. Voltak jó és kevésbé jó életszakaszai, mint oly sokunknak. Hisz ki szereti magát látni egy menekülttáborban, kiszolgáltava idegen hatóságoknak. Ahogy nyeltudás és pénz nélkül Magyarországon sem könnyű élni az ide érkező embereknek sem.

Az erdélyi magyar barátnőm élete hasonlóan regényesen alakult, miután Romániából, az ottani jólétéből – nekünk érthetőbb – okokból Magyarországra emigrált a három gyermekével. S, bár fiatal lányként ő is másképp látta az életét előre, de a kiteljesedés – sok-sok nehézség árán és után Magyarországon érte el: Gyermekeket gondoz – miután a sajátjait mindenféle alantas munkákat elvégezve felnevelte, kiiskoláztatta. Tanul, és ma már nem érzi úgy, hogy sehonnai „gyüttment”. Persze a szerelem is ebben az új hazájában érte: immár több, mint ötven évesen.

 

Vissza a leányálmokba

Alapvetően tehát azt hiszem, nem annak kérdése, hogy megvalósítjuk-e önmagunkat, hogy hova és milyen anyagi körülmények közé születünk, vagy éppen most milyen anyagi lehetőségeink vannak. Ha nem félünk magunktól, a saját személyes korlátainktól, megnyílnak előttünk a lehetőségek. Mert amikor  arra hivatkozunk, hogy ezért, meg azért nem megy a váltás, akkor tudnunk kell: ez csak kifogás, illetve még nagyon is benne vagyunk egy adott életszakaszunkban, egyelőre nem tudjuk azt elengedni. Összeségében mindig azt kell kutatnunk magunkban, hogy ha hiányérzetünk van, akkor mi vagy ki hiányzik elsősorban. És ha az, amire vágyunk, nincs meg a jelenlegi életünkben, akkor ne féljünk akár az egész addigi életünket átértékelni – nem is kell sokszor teljesen lezárni azt, sőt! Alapvetőn épitkezni kell belőle, hogy valóban megvalósíthassuk a leányszobáinkban szőtt álmainkat. Már ha időközben nem felejtettünk el hinni bennük.
 
Kép: S. Hermann & F. Richter / Pixabay
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3532 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x