December 13-án megrohanják a boszorkányok az embereket
Címlap / Psziché / December 13-án megrohanják a boszorkányok az embereket

December 13-án megrohanják a boszorkányok az embereket

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

Luca napján a legismertebb szokás a Luca székének készítése volt, ám ezen kívül a szokáson kívül még számos más is élt a néphagyományban. Gyűjtésünkben ezekre szerettünk volna kitérni.  

Ki is volt Luca?
Krisztus után 304-ben szenvedett Siracusaban vértanúságot a jótékonykodó Szent Lucia, akinek emléke előtt tisztelgett a római katolikus egyház már az 5. századtól kezdve december 13-án. Luca napja azonban a Gergely-féle naptárreformig, azaz 1582-ig a tél legrövidebb napja volt, az évszak közepének tartották, munkaszünetes törvénynapként határozták meg. (Nevének etimológiája egyébként a latin lux = fény szóval áll összefüggésben.)

Tyúkok tojáshozamának növelése
A praktikák, mágikus eljárások, szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elősegíteni. Éjfélkor ennek érdekében megpiszkálták a tyúkokat, hogy nagyobb tojáshozamra serkentsék őket. Máshol pedig maguk a gazdaasszonyok mutattak példát a kotlósoknak ülésből.

Kotyolni járás
A nyugati részeken szokás volt a fiúk kotyolni járása. A legények hajnalban indultak körútjukra az ismerős házakhoz, szalmát vagy fadarabot vittek magukkal, amelyekre rátérdelve előadták termékenységvarázsló, mágikus szövegeiket, minden földi jót kívánván a házaiknak a Luca, Luca, kitty-kotty, Tojjanak a tikok!..." - szöveg kíséretében. Köszöntőjükért tojás járt cserébe.

Gonoszjáró nap
Luca napján a bűbájosok, boszorkák megronthatnak embert, állatot, ezért védekezésül be kell zárni előlük minden ablakot, ajtót, és keresztet kellett rajzolni rájuk. Aztán még a seprűket is elrejtették előlük. A pénz kiadása is tilos volt és ekkor, kölcsönkérni sem volt ajánlatos.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3018 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x