Aki szorong, 6 évvel öregebb
Címlap / Psziché / Aki szorong, 6 évvel öregebb

Aki szorong, 6 évvel öregebb

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

Rossz hír a sokat szorongóknak: a szorongás, ez az érzés, melynek hatására eséllyel érhet el minket korán a vég, öregedésünket is gyorsítja. Hogyan jutottak a kutatók erre az eredményre? 

Több mint ötezer nőtől vettek vérmintát, 42 és 69 éves kor között, és megmérték az ún. DNS telomerek hosszát. Ezek a DNS „sapkái”, melyek a kromoszómák végén ülnek, akár a műanyag végződések a cipőfűzőnkön.

A telomerek, valahányszor osztódnak, kissé rövidebbek lesznek – a rövidebb telomereket pedig már összefüggésbe hozták a rák, a szívbetegség és a korai halál kockázatával.

Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik tériszonyban, agorafóbiában, arachnofóbiában, vagy akár cynophobiában (félelem a kutyáktól) szenvednek, rövidebbek a telomerjeik, mint a kevésbé szorongó társaiknak. A telomerek hossza alapján arra lehetett következtetni, hogy a szorongó hölgyek nagyjából 6 évvel öregebbek a többi, tanulmányban részt vett nőnél...

Olivia Okereke orvos, kutató, a bostoni Brigham és női kórház pszichiátriai osztályának munkatársa szerint figyelemreméltó az összefüggés a pszichológiai stressz gyakori formái – így a szorongás – és az idő előtti öregedés mechanizmusa között.


Természetesen száz százalékosan nem lehet állítani, hogy a mentális stressz okozza a jóval gyorsabb öregedést – de ha szeretnénk még egy jó indokot arra, hogy leszokjunk az állandó stresszelésről, íme egy valóban meggyőző ok.


Búcsú Adrienn

Forrás >>


Harmonet-tippek szorongás ellen:

1. Stresszteszt
Mennyire érzed magad rosszul? Töltsd ki a tesztünket és megtudod! Hétköznapi stresszkalkulátor >>

2. Szelíd stresszoldó módszerek 
A 7 legerősebb stresszoldó módszer >>

3. Meditálj! A rendszeres meditáció csodálatos hatású a testre és a lélekre nézve egyaránt. Oldja a feszültséget testi-lelki szinten, megnyugtatja a szellemet, új erővel tölti fel a szervezetet. Kitisztulnak a gondolataink, lecsendesedik az elménk és képesek leszünk friss szemmel nézni az életünket, megoldást találni a régóta halogatott ügyekre és újult erővel nekilátni teendőinknek. Neked melyik való? Meditációs kalauz >>

4. Jóga: a királyi út az életben. Milyen pozitív hatásai vannak a jógának? Egry Márta jógaoktatóval beszélgettünk >>

5. Zúzd szét, röhögj visítva amikor már minden mindegy >>


Kép: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3341 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x