Ott sem vagy, és mégis gyógyulsz! 6 érv a meditáció mellett...
Címlap / Psziché / Ott sem vagy, és mégis gyógyulsz! 6 érv a meditáció mellett

Ott sem vagy, és mégis gyógyulsz! 6 érv a meditáció mellett

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Amennyiben azt hisszük, a meditáció csak azoknak való, akik túl sok felesleges idővel rendelkeznek, gondoljuk át újra. Ez a még mindig némileg alulértékelt gyógyító módszer nagyon értékes lehet, mégis kevesen használják. Kutatások mutatták ki, hogy segít mindenben - kezdve a stresszen való felülemelkedéstől a potenciálisan végzetes szívroham távoltartásáig. Számos előnye van annak, ha kizárjuk a külvilágot 15-30 percre a meditációval. Íme a legmeggyőzőbbek...  

1. A meditáció produktívabbá tesz. Ha úgy érezzük, nem vagyunk formában, nem tudunk gondolkodni, „kapcsoljuk ki magunkat” meditációval. Olyan ez, mint a számítógép újraindítása. Egy tanulmány szerint a meditatív csend, a behunyt szemmel ülés, a gondolkodás nélküli állapot, amikor csak légzésünkre és testünk rezgéseire figyelünk, nagymértékben javítja az agy munkáját és a memóriát. A munkamemória rövid távú memória-rendszer, melyet az információk és az érzelmek kezelésére használunk, az összetett gondolkodásra és a probléma megoldásra. A tanulmány megállapította, hogy ezen előnyök kiaknázására 12 perces meditáció is elég naponta.

2. A mogorva tinik gyógyszere. Ugye emlékszünk még kamaszkorunkra, amikor sokszor úgy hittük, az egész világ ellenünk van? Ha meditáltunk volna, nagy valószínűséggel nem éreztük volna így – állapította meg a Harvard egészségügyi iskola és a bostoni Brigham női kórház kutatása. A középiskolásokon végzett tanulmány kimutatta, hogy a mély légzés és relaxáció javítja a hangulatot. Stresszmentes módszer a különféle tinédzserkori „drámákkal” való megküzdéshez, a hormonális változások okozta hangulatváltozásokhoz.



3. A meditáció mellett nincs szükség gyógyszerre.
Egy montreali tanulmány felfedte: a meditáció egy speciális fajtája, a zen hatással van az agy fájdalmat szabályozó területére, és enyhíti a fájdalomérzékenységet. A zen meditációt elsősorban a buddhista szerzetesek alkalmazzák. Hasonló az éber meditációhoz, de a fizikai érzetek helyett a légzésre és a testtartásra összepontosítunk, kizárva az agy elkalandozását.

4. Boldoggá tesz: a meditációt gyakran alkalmazzák többféle szklerózis kellemetlen mellékhatásainak leküzdésére, beleértve a fáradtságot és a depressziót. Egy, a Neorology szaklapban megjelent tanulmány szerint 8 hetes éber meditáció 30 százalékkal csökkentette a depressziós tüneteket és a fáradtságot az enyhe és közepesen súlyos szklerózisban szenvedő betegeknél.

Bár a vizsgálat krónikus állapotban levő, meghatározott embercsoportot vont be, több tanulmány is alátámasztja, hogy a meditáció segít megküzdeni a depresszióval. Az emberek megtanulják, hogyan kerüljék el a negatív gondolatokra való összpontosítást. Wisconsini kutatók rájöttek, hogy a meditáló emberek agyának bal prefrontális kérgében, mely a pozitív hangulattal függ össze, nagyobb az elektromos aktivitás.

 

5. A meditáció segít a hőhullámokon:
ezek azok, amelyek a menopauza időszakában különösen meg tudják keseríteni egy nő mindennapjait. Ráadásul senki sem szívesen szembesül azokkal a tünetekkel, melyek egy másik életszakaszba vezetnek. Ám mivel azok elkerülhetetlenek, jobban járunk, ha megtanuljuk kontrollálni őket. Az éber meditáció jó megoldás erre. Először talán mulatságosnak érezzük majd, hogy szorongásunkat meditációval igyekszünk leküzdeni. Ám a gyógyszernél is hatásosabb lehet a hőhullámok és az éjszakai izzadás ellen.

6. Szívünk értékeli a meditációt: szívproblémák esetén különösen hasznos! Keringési rendszerünk mindenből profitál, ami csökkenti a stresszt, legyen az zen vagy transzcendentális (amikor agyunkat egy mantra állandó ismételgetésével szabadítjuk fel) meditáció. Ismert, hogy a zen javítja a szervezet belső működését, a vérkeringést és a légzést, a stresszen és szorongáson való felülemelkedés segítségével. A transzcendentális meditáció pedig akár életet is menthet. Egy korábbi tanulmány szerint, melyet az American Heart Association éves összejövetelén ismertettek, a transzcendentális meditáció 50 százalékkal csökkentette a szívrohamok és a stroke előfordulását.
   
Kép: Briam Cute / Pixabay

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5694 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x