Jó szagú öndicséret?
Címlap / Psziché / Jó szagú öndicséret?

Jó szagú öndicséret?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

Néhány napja feltűnt a facebookon egy oldal Öndicsérjünk néven, majd egy napra rá egy csoport is, ennek a neve: Öndicsérjünk csoportosan. Leírásukban ezt olvashatjuk: "Itt nyugodtan agyba-főbe dicsérhetjük magunkat..." Az oldalnak egy nap alatt 80 rajongója lett, de az igazi élet a csoporton zajlik. A csoport létrehozóját, Somhegyi Judit Ágnes egyéni terapeutát, ma-uri masszőrt kérdeztük miértről, hogyanról, hogyan továbbról. 

Harmonet: Hogy jutott eszedbe, hogy létrehozz egy öndicsérő csoportot?
Somhegyi Judit Ágnes: Írtam egy posztot az oldalamon, hogy milyen klassz, hogy a kamasz fiaim ennyire szeretnek, és azzal zártam, hogy: "Valamit nagyon jól csináltam!" Ez a mondat, ahogy így kiszaladt, engem is meglepett, mert ezt általában úgy fejezzük be, hogy Valamit nagyon elrontottam/elrontottál. És akkor beugrott, hogy kéne csinálni egy ilyen fórumot, ahol a tagok telibe, orrba-szájba, szemérmetlenül dicsérik magukat.- Milyen reakciók jöttek erre?
- Volt, aki azt írta, ő azt tanulta, hogy az öndicséret büdös. Akik örültek neki és jelentkeztek a csoportba, még ők is futottak egy kört ezzel, hogy öndicséret, na de mégis...
Szeretem a polgárpukkasztást, de erre még én sem számítottam, hogy amit itt szorgalmazok, egy ilyen egyszerű és jó dolgot, hogy elégedettnek lenni magammal és ennek hangot is adni - hogy ezt ennyire nem illik. Jól nevelt ember ilyet nem csinál. Ha jobban belegondolsz, ez nagyon szomorú.

- És nem gondolod, hogy az öndicséret tényleg átcsaphat öntömjénezésbe?

- Csapjon! Csak nyugodtan, tessék! Amúgy azt gondolom, ha valaki nem normális módon öntömjénez, annak ugyanúgy önértékelési zavarai vannak, mint aki nem tud magáról jót mondani, csak ő az ellenkező oldalon próbálkozik. Az öntömjénező embernek is meg lehet tanulnia jól öndicsérni!
Akik felkapták a fejüket erre, és nem érezték komfortosnak a csoport nevét, azok a dicsekedésre asszociáltak róla. Dicsekvés az, amikor az ember nem veszi tekintetbe, hogy kinek beszél, és azt akarja, hogy a másik irigykedjen rá. A dicsekedés mögött nem valódi öröm van, amit meg szeretne osztani az illető. Úgyhogy szívesen várunk dicsekvőket is, a csoport visszajelzései nagyon tanulságosak lehetnek nekik is!

- Mi volt a célod ezzel a csoporttal?
- Első körben viccnek indult, hogy csináljunk valami illetlent! De nagyon hamar komoly hozzászólások érkeztek, többen kifejezték, hogy mennyire szeretnék, de nem megy, félnek is tőle, ilyet még sosem csináltak. Csodálatos követni-kísérni azt a folyamatot, ahogy a résztvevők ráéreznek ennek az ízére, hogy ilyet szabad!
És azért jó magunkat dicsérni, mert ez a legtöbbünknek elmaradt a szüleitől, inkább az elvárásoknak megfelelés (vagy meg nem felelés) mentén zajlik a nevelés, nem annyira az elégedettség mentén. Ki tudjuk magunkban fejleszteni a belső szülői énünket, és lehetünk a magunk büszke szülői!
A másik nagyon izgalmas dolog, hogy hogyan tudunk jól, érdemben, előrevivően együtt örülni a másikkal. Hogy aki megnyílik, érezze, hogy valóban meghallottuk és megértettük őt. Pál Feri atya egyik előadásában hallottam, hogy az igazi, érdemi visszajelzés a jó párkapcsolatnak is az egyik legfontosabb alapja.

- Milyen jellegű öndicsérések jönnek?

- Volt, hogy a testrészeinket dicsértük, pl. "Szeretem a karjaim és lábaim "sziluettjét", és a csípőm kerekségét. Már el sem tudom hinni, hogy valaha mennyire utáltam, hogy ilyen a csípőm. :) Most már büszke vagyok rá! Köszönöm, ezt olyan jó volt leírni :)"; vannak ad hoc öndicsérések: "Megdicsérem magam, hogy este mertem táncolni az új pasim előtt!"; és olyan is van, amikor valaki maga alatt van, és arról ír: "Napok óta olvasgatom a jobbnál jobb bejegyzéseket itt. Nekem nem megy. Most aztán meg végképp nem. Összecsapnak a fejem felett a hullámok." Szóval itt megjelenhet az árnyékos oldal is, nemcsak a napos. És olyankor jó sok biztatást, vigasztalást, virtuális ölelést küldünk egymásnak.
De van, hogy más jellegű beírások is jönnek, ahogy egy baráti beszélgetésben: hosszan értekeztünk például a pozitív gondolkodásról; volt, aki megírta, hogy állást keres; és többen venni szeretnénk abból a szappanból, amit az egyik tagunk ötletére készített el egy kézműves. És olyan is van, hogy egymást dicsérjük: "hadd dicsérjelek. nálad erősebb, újrakezdeni és szeretni mindig képes nőt alig ismerek."

- Te hogy vagy jelen a csoportban: mint terapeuta vagy mint magánember?
- Jóés, mert a csoportot eredetileg magánemberként indítottam (persze a terápiás szemléletem alapvetően áthatja az életemet), viszont érezhetően van egy kis moderátori szerepem benne: néha teszek fel kérdéseket, adok ötleteket az öndicséréshez, és igyekszem az általános okoskodásoktól a konkrétumok felé terelgetni a beszélgetéseket.
Néha kicsit csoportterápia-érzésem van, mert ahhoz képest, hogy néhány napja létezünk, meglepően mély beszélgetések alakulnak ki. Szóval érzek egyfajta elkötelezettséget ezért a csoportért és benne az emberekért. Egy hirtelen ötlettől vezérelve létrehoztam valamit, amiért aztán felelősséggel tartozom.

Kép: FreeDigitalPhotos
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2476 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x