Már gyerekkorban eldől, boldog felnőttek leszünk-e?
Címlap / Psziché / Már gyerekkorban eldől, boldog felnőttek leszünk-e?

Már gyerekkorban eldől, boldog felnőttek leszünk-e?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Egy ausztrál kutatás szerint sokkal jobban hozzájárul felnőttkori boldogságunkhoz a fiatalkorban kialakított kapcsolatok minősége, mint hogy mekkora a tudásunk, bátorságunk vagy képzettségünk.  

„Igen tartós és jelentős az összefüggés a gyermekkori és a felnőttkori jó alkalmazkodóképesség között – mondta Dr. Victor Fornari, gyermekekkel és serdülőkkel foglalkozó pszichiáter, a New York-i North Shore-LIJ Health System vezetője. – A megfelelő tudományos ismeret nem feltétlenÜL biztosít jó közérzetet.”

A ”boldog élet” titkának elsajátítása évezredek óta az emberbe van kódolva. Ám a tanulmány vezetője, Craig Olsson szerint - aki a Deakin egyetem fejlődéslélektan-professzora és a Murdoch gyermekkutatási intézet munkatársa az ausztráliai Melbourne-ben – sem az anyagi jólét, sem a tudományos ismeret nem kötődik szorosan a boldogsághoz.

Ahelyett, hogy a fenti tényezőkre összpontosítottak volna, Olsson és kollégái a kapcsolatokkal, koherenciával, a társadalmi viselkedéssel, kommunikációval, pozitív megküzdéssel, a társadalmi értékekkel kapcsolatos érzéseket vizsgálták. A koherencia azt foglalta magába: mennyire érezte a gyermek életét értelmesnek és irányíthatónak. A társadalmi részvétel azt jelentette: mennyire volt részese a különféle tevékenységeknek, mint például sportcsapatnak; a megküzdési stratégia azt jelentette, milyen mértékben vett igénybe érzelmi támogatást. A társadalmi viselkedés pedig azt foglalta magában, hogy a gyermek megbízhatónak, kedvesnek és becsületesnek érezte-e magát.


Az az ember, aki mindegyik területen jól teljesített, kevésbé volt a teljesítmény megszállottja, sokkal inkább arra fektette a hangsúlyt, hogyan él, a számára fontos értékeknek megfelelően – azoknak, amelyek a kapcsolatait is irányították. Ezek a tulajdonságok voltak inkább összefüggésbe hozhatók a boldogsággal.

A tanulmány, mely erre az eredményre jutott, több mint 800 új-zélandi ember sorsának alakulását követte 32 éven át – 3 éves kortól kezdve. Az eredményeket a kutatók a Journal of Happiness Studies lapban közölték.

A korai nyelvi fejlődés, valamint a serdülőkori tanulmányi eredmény és a jó közérzet között csupán gyenge összefüggés volt kimutatható.

A tanárok és a szülők értékelését is számításba véve a kutatók arra jutottak, hogy a gyermekkori társadalmi kapcsolatoknak sokkal nagyobb haszna van, mint az elszigeteltségnek és magabiztosságnak. A tinédzserek körében a kapcsolatokat aszerint vizsgálták, mennyire kötődtek a szülőkhöz, osztálytársakhoz, az iskolai- illetve a közeli barátokhoz, a különféle ifjúsági- és szabadidős klubokhoz.

„A társadalmi kapcsolatok fellendülése egy „biztos alapokon nyugvó társadalmi tanterv”, melyben egymással párhuzamosan fejlődik a tudományos ismeret és a pozitív értékek, kapcsolatok a gyermekek fejlődésének korai szakaszában”  – mondta Olsson, aki 2008 óta vett részt a tanulmányban.
 
A társadalmi környezet fontos tanulási lehetőségeket biztosít a gyermekek és a fiatalok számára, hogy felfedezzék, próbálgassák és megszilárdítsák az olyan értékeket magukban, mint a kedvesség, bizalom, hűség, gondoskodás, és így tovább, melyek elengedhetetlenek a pozitív kapcsolatok kialakításához.

 
 

Az eredmények néhány kutató szerint nem okoztak meglepetést. „Ez az egyik alapvető szabály ahhoz, hogy megértsük az egyes ember viselkedését. Hogy mit hogyan teszünk felnőttkorunkban, annak az alapjai gyermekkorban lettek lefektetve. Ha boldog és egészséges gyerekek voltunk, valószínű, hogy felnőttként is ezekkel a pozitív értékekkel élünk – mondta el Alan Hilfer, a New York-i Mainonides egészségügyi központ pszichológiaprofesszora.

„Ugyanakkor a boldog gyermekkor nem garantálja a sikert, amennyiben siker alatt a karrier terén történő előrelépést értjük – tette hozzá. – Az embernek kell hogy legyen tehetsége és képessége, hogy sikert érjen el választott szakmájában. Lehetünk sikeresek és boldogtalanok, de ugyanígy boldogok és kevésbé sikeresek, ha a karrierről és a pénzről van szó” – magyarázta a szakember.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9184 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x