Hogyan hat a meditáció az epilepsziára?
Címlap / Psziché / Hogyan hat a meditáció az epilepsziára?

Hogyan hat a meditáció az epilepsziára?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-02

A tudományos világban vita tárgya a meditáció esetleges alkalmazása az epilepsziás betegek esetében. Jelenleg nincs semmilyen bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a meditáció fokozná az epilepsziás rohamot. Az alábbiakban Dr. David Orme-Johnson kutató, Theo G. Fehr pszichoterapeuta, valamint Lansky EP, a University of Iowa Hospital and Clinics neurológiai osztály munkatársának szakmai véleményét, tapasztalatait ismertetjük. Fontos megjegyezzük, hogy a Transzcendentális Meditáció nem helyettesíti az orvosi kezelést, így csak és kizárólag kiegészítő terápiaként alkalmazandó! 

Részlet David Orme-Johnson írásából a “Med Hypotheses” c. folyóirat 2007;68(4):916-7. számából:

„Noha a meditáció különféle típusait már évszázadok óta alkalmazzák, nincs olyan említés, amely szerint ennek bármilyen negatív hatása lett volna az epilepsziára, vagy az epilepsziára való fogékonyságra. Az egészségügyi módszerek hatékonyságát mérő statisztikák és klinikai kimutatások jelzik, hogy azon egyének, akik rendszeresen gyakorolják a Transzcendentális Meditáció technikát, kevesebb idegrendszeri problémával küzdenek, és az epilepsziát illetően különösen csökkenő szimptómák észlelhetőek. Azon EEG (Elektro Enkefalográf) hullámok, amelyeket a Transzcendentális Meditáció gyakorlása során az egyéneken mérhetünk, mind frekvenciájukban (rezgésszámukban), mind amplitudójukban (hullám-nagyságában), mind a gyakorlás során aktivitást mutató agyterületek hullám-koherenciájában egészében eltérnek azon mért elektromágneses agyi impulzusoktól, amelyeket az epilepszia tünetei során mérhetünk.”
Theo G. Fehr, az IPPM Institute of Personality Psychology and Meditation (Személyiség Pszichológia és Meditáció Intézet) tagja a következőkről számol be:


„Pszichoterapeuta vagyok, 27 éves gyakorlattal, és igazolt oktatója a Transzcendentális Meditáció (TM) programnak. 1969 óta rendszeresen alkalmazom ezt a módszert a pácienseim körében, minden alkalommal úgy tűnt, hogy segíti a gyógyulást. A következőkben néhány esetről szeretnék beszámolni:

1. Egy páciensem, egy 12 éves kislány részleges epilepsziás rohamokkal küszködött néhány napos gyakorisággal 9 éves kora óta. Megfelelő orvosi segítséget nyújtottak számára, az édesanyja azonban szerette volna elkerülni a további gyógyszeres kezelést. Más megoldást keresett, én pedig azt ajánlottam neki, hogy próbálja ki a meditációt. Mind az édesanyát, mind a kislányt a megszokott lépések szerint megtanítottam a TM-re, és jó pár évig együtt meditáltak. Egy 10 évvel későbbi felülvizsgálat pedig azt mutatta, hogy a rohamok azon a napon megszűntek, mikor a kislány elkezdett meditálni. A felvett EEG sor nem mutatott patológiás mintát. A kislány korábbi nehéz viselkedése pedig pozitívan változott.


2. A második eset egy 57 éves TM-gyakorló volt, aki már 33 éve gyakorolta a technikát, amit 24 évesen kezdett el. Gyerekkorában – 14 éves koráig – részleges epilepsziában szenvedett. 47 éves korában – 23 évvel azután, hogy elkezdett meditálni – EEG vizsgálatnak vetették alá, és az értékek a normál határok között mozogtak, bármilyen patológiás epilepsziás jel nélkül.

3. A 27 éves pszichoterápiás gyakorlatom során a TM-et 707 páciensnek tanítottam meg, akik közül rengetegen sokféle problémával kerestek meg. A TM-et mindannyiuk esetében rendes terápiás kezelés mellett alkalmaztuk.”

Részlet az Epilepsy Behav. 2006 Nov;9(3):394-400. számából:

„A jövőbeli olyan, meditációt  elemző kutatások során, amelyeknél EEG-vizsgálatokat végeznek, indokolt meghatározni, hogy mely egyéneknél tapasztalt magatartási jelenségnek van epilepsziához köthető alapja, így a TM jövendőbeli klinikai próba-alkalmazásai során indokolt meghatározni, mely alanyoknál érdemes kialakítani olyan kezelést, amelynek során ezen biztonságos módszert veszik igénybe, és azon hatékony képességét, hogy csökkenti a rohamok esélyét, növelve ezáltal az életminőséget.”


Transzendentális Meditáció tudományos kutatások, dr. prof. Selye János, és dr. Veér András miniszteri biztos ajánlásaival:
http://tminfo.hu/kutatasok

Képek:
nuchylee - FreeDigitalPhotos.net
stockimages - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2583 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x