Hogyan emlékezünk?
Címlap / Psziché / Hogyan emlékezünk?

Hogyan emlékezünk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Életünket végigkísérik az emlékek, de vajon tudjuk-e, hogyan zajlik ez a különös folyamat? Mi az oka, amikor hiba csúszik a műveletbe és csak azért sem jut eszünkbe, mit is akartunk mondani?  

Szinte naponta használunk olyan mondatrészeket, mint „Nem emlékszem, hogy…”, „Nem jut eszembe…” „Mielőtt elfelejtem…” stb. Életünket végig kísérik az emlékek, ez teszi lehetővé, hogy megtanuljunk egy verset, de azt is, hogy felismerjük családtagjainkat. Nézzük meg röviden, hogyan is zajlik mindez!

Maga az emlékezés 3 szakaszból felépülő folyamat, mellyel a bennünket ingerek formájában érő információkat dolgozzuk fel. E szakaszok a kódolás, a tárolás és a felidézés. Rossz hír, de ha a folyamat bármely szakaszába hiba csúszik, az emlékezés nem, vagy nem megfelelően történik.


Az emlékezés időtartama rendkívül változó; a néhány másodpercestől az élethosszig (3-4 éves kortól akár életünk végéig) tartó emlékezés is lehetséges. Időtartam alapján az alábbi csoportosítás lehetséges:
  • Szenzoros vagy ún. ultrarövid távú memória: csupán 1-2 másodpercre képes az információkat megőrizni. Az észlelés elsősorban akusztikus formában történik, pl. amikor egy telefonszámot diktálás útján írunk fel.
  • Rövid távú memória: már pár percig képes a tárolásra. Az itt rögzült emlékeinket elsősorban szintén akusztikus forrásból nyerjük, de itt már szerepet kap a vizualitás is. Amikor elszaladunk a boltba egy pohár tejfölért és otthon kipakolva azt tapasztaljuk, hogy bár kenyeret és tejet vettünk, tejfölt nem, akkor ennek az emlékezésnek a diszfunkcióját éljük át.
  • Hosszú távú memória: ennek időhatára még nem meghatározott. Az itt tárolt emlékek a rövid távú memóriából ún. kondicionálás révén kerülnek át. Tulajdonképpen itt történik a tanult ismeretek tárolása.

Különböző vizsgálatok és kísérletek útján kutatók arra is rájöttek, hogy az emlékezés az agy különböző részeiben játszódik le. A rövid távú memóriáért az agykéreg, a hosszú távúért a temporális (fali) lebeny, a kettő közötti átvitelért a hippokampusz felelős.


Az eltérő típusú emlékek is különböző helyeken tárolódnak, így például az érzékszervekhez kötődőek, melyeket az ún. szenzoros memória tárol (az alma színe, illata, roppanása stb.), ill. a térlátással-tájékozódással kapcsolatos emlék-központ a már említett temporális lebenyben, a járáshoz szükséges mozdulatok (motorikus memória) és a dolgok megnevezéséhez szükséges nyelvi memória a kisagyban.

Látható tehát, hogy az emlékezés rendkívül komplex folyamat, és bár sokszor felejteni szeretnénk, nem szabad szem elől tévesztenünk azt, hogy:

„Emlékek nélkül az emberek végtelen jelenben élnének, anélkül, hogy tudnák, honnan jöttek és hová tartanak. A világ emlékek általi értelmezése adja az embernek azt az egyedülálló képességet, hogy gondolkozzon a múltról, a jelenről és a jövőről…”
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2296 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x