A sikeres változás útján
Címlap / Psziché / A sikeres változás útján

A sikeres változás útján

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-06

Változni, változtatni önmagunkon vagy az életünkön annyi, mint kilépni a komfortzónánkból. A megszokotthoz képest eltérő módon kell szemlélnünk a világot, éreznünk, gondolkodnunk, reagálnunk adott helyzetben, ez pedig nehéznek, kényelmetlennek, akár félelmetesnek is tűnhet, míg meg nem tesszük az első lépéseket.  

Te magad légy a változás!

A változás egy folyamat. Nem egyik pillanatról a másikra következik be, hanem fokozatosan, olykor észrevétlenül formál bennünket vagy az életünket mindaddig, mígnem egy szép nap arra ébredünk, hogy a korábbiakhoz képest másképp érzünk, gondolkodunk, cselekszünk, s ezideális esetben jó érzéssel tölt el bennünket. Ezt nevezzük sikeres és tartós változásnak - fejlődésnek, melynek eléréséhez azonban következetesen meghozott döntések egész sorára van szükség.
 
A változásért tennünk kell. Áldozatot, erőfeszítést hozni. Kitartani. Merni másképp élni.

Örök igazság, hogy a környezetünk csak akkor fog változni, ha mi magunk változunk. Változtatnunk kell a szemléletünkön, a gondolkodásmódunkon, a viselkedésünkön. Nagyon nehéz azonban kilépni a jól begyakorolt, megszokott és biztonságosnak tűnő kliséink közül.

A biztonságot nyújtó kereteken túl

Amikor másképp viszonyulunk a világhoz, akkor kilépünk az ún. komfort zónánkból. Abból a területből, melyet ismerünk, megszoktunk, melyben rutinosan mozgunk. Ez kezdetben szokatlannak, idegennek, kényelmetlennek tűnhet, ezért a legtöbben kísérletet sem tesznek erre, vagy épp a kezdeti nehézségek láttán rögtön visszavonulót fújnak. Vágynak a változásra,  ugyanakkor semmit sem tesznek érte.Pedig a változás folyamatához új ismeretekre, élményekre van szükség. Merni kell megtapasztalni az újat, hogy idővel be tudjuk azt építeni a mindennapjainkba. Fontos azonban, hogy mindenki a saját ritmusának megfelelően haladjon előre. Ha ugyanis egyszerre túl nagy lépést akarunk megtenni, akkor vagy kudarcot vallunk, s többé kísérletet sem teszünk a változtatásra, vagy a tanulási zóna helyett egyből a pánikzónába kerülünk, melyben a félelmeink gátolni fognak a sikerélmény átélésében.
 
Manipuláló félelmeink

Képesek vagyunk a változtatásra, ehhez azonban túl kell lépnünk a félelmeinken. Mernünk kell a komfort zónánkból kilépve, a tanulási zónában új ismeretekkel gazdagodni. E folyamat útjában álló félelmeink többnyire mély, belső meggyőződésekből fakadnak. Pl. „nem vagyok rá képes”, „nem vagyok elég jó”, „legutóbb sem ment, most sem fog sikerülni”, stb.

Meggyőződéseink okai gyermekkori élményekben, korábbi tapasztalatokban, a környezetünkben közvetlenül vagy közvetve megélt eseményekben keresendők. Legtöbbször azonban nem maga az esemény, sokkal inkább az abból levont következtetés az, ami problémát okoz.

Az, hogy valamiben kudarcforrást, vagy tanulási lehetőséget látunk-e, mindig a saját döntésünk marad. A félelem azonban komoly korlátozó erővel bír. Leküzdéséhez ugyanis épp arra a sikerélmény átélésre volna szükség, melyre esélyt sem adunk magunknak a cselekvést leállító félelmeink miatt. Gondoljunk csak arra túlsúllyal küzdő személyre, aki attól félve, hogy a következő diétáját ismét elbukja, inkább neki sem fut már, így nincs lehetősége a siker átélésére, mely megváltoztathatná a félelme alapjául szolgáló meggyőződését.
 
A sikeres változás lépései

Lássuk akkor, mit kell tennünk ahhoz, hogy képesek legyünk a sikeres és tartós változás elérésére:

1.    Tűzzünk ki magunk elé pontosan meghatározott, reális és elérhető célt!
2.    Amennyiben a főcél túl nagy változtatást jelent, úgy határozzunk meg alcélokat és ütemezzük őket!
3.    Alaposan mérjük fel a kiindulási pontot! Vizsgáljuk meg a kiindulási pont és elérendő cél közötti különbséget.
4.    Határozzuk meg, mire van szükségünk ahhoz, hogy a kiindulási pont és elérendő cél közötti különbséget minimálisra csökkentsük!
5.    Vegyük számba a rendelkezésre álló erőforrásainkat! Támaszkodjunk rájuk.
6.    Fogalmazzuk meg, mit nyerünk, s mit veszítünk a változtatás által! Kössünk alkut önmagunkkal, és erre folyamatosan emlékeztessük magunkat.
7.    Fektessünk energiát abba, amit el akarunk érni! Hozzunk áldozatot a célunk eléréséért.
8.    Tűzzünk ki magunk elé reálisan teljesíthető határidőket!
9.    Folyamatosan ellenőrizzük magunkat, hol tartunk a folyamatban!Szükség esetén korrigáljunk a tervünkön.
10.  Fogadjuk el, hogy elsőre nem biztos, hogy elérjük a célunkat! Ne adjuk fel azért, mert elsőre nem sikerült. Fussunk neki újra!

    
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5229 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x