Hogyan kezdeményezzünk beszélgetést ismeretlennel?
Címlap / Psziché / Hogyan kezdeményezzünk beszélgetést ismeretlennel?

Hogyan kezdeményezzünk beszélgetést ismeretlennel?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

A legtöbben befogadó típusú emberek vagyunk: várjuk a kezdeményezést. Várjuk, hogy lépjenek felénk, hogy megszólítsanak, hogy kérdezzenek, hogy kifejezésre juttassák irányunkba az érdeklődésüket. Jól esik mások figyelme, törődése, megértése. Jól esik elmondani mindazt, ami kikívánkozik belőlünk egy-egy kérdés kapcsán. Csakhogy az éremnek két oldala van, és nekünk kell eldöntenünk, melyik oldalon akarunk állni: kérdezni szeretnénk, vagy hallgatni. Tenni, vagy várni. Adni vagy kapni. Aktívan kezdeményezni vagy passzívan befogadni.  

TÁRSAK KÖZÖTT MÉGIS EGYEDÜL
Az ember társas lény. Igénye van a társas interakciókra. Vágyik arra, hogy másoktól kapjon, másoknak adjon, többségünk mégis csupán a jól megszokott szociális közegében mozogva elégíti ki ezt a fajta szükségletét.

Az általunk ismert közegben merjük felvállalni önmagunkat. Ott tudjuk azt, hogy mikor mire számíthatunk. Ott érezzük biztonságban magunkat. Ott kommunikálunk szabadon.
Csakhogy az élet számos alkalommal eredményezhet olyan helyzetet, amikor szükségszerűen ki kell lépnünk ezen keretek közül, s meglehet, az ismeretlen közegben bizony kényelmetlenül érezzük magunkat.

A kapcsolatkialakítás nehézsége fakadhata személyiségünkből, korábbi negatív tapasztalatainkból, esetleges téves meggyőződéseinkből, vagy önbizalomhiányból. A gyakorlat mégis azt mutatja, hogy legtöbbször puszta kommunikációs akadályról van szó. Ilyenkor bizonyos társalkodási sémák hiánya okozza a kezdeti megtorpanást.

A KOMMUNIKÁCIÓ ÚTVESZTŐJÉBEN
Mindannyian kommunikálunk. Születésünktől kezdve folyamatosan tájékoztatjuk a környezetünket aktuális mentális és érzelmi állapotunkról. Az érés és fejlődés révén egyre pontosabb módonjuttatjuk kifejezésre elképzeléseinket, vágyainkat, miközben arra is képessé válunk, hogy a másoktól érkező hasonló üzeneteketsikeresen dekódoljuk.


Napjaink nagy részét gyakorlatilag azzal töltjük, hogy gondolatokat közlünk a környezetünkben lévőkkel – sokszor tudtunkon kívül. Ennek fényében pedig furcsán hangzik, ha kommunikációs akadályokról beszélünk. Pedig a problémáink nagy része éppen abból fakad, hogy akkor és olyan formában kommunikálunk másokkal, ahogy azt korábban megszoktuk. Új közegben, ismeretlen emberek közé kerülve azonban ezek a sémák nem mindig visznek bennünket előre, vagy éppen hogy akadályt jelentenek.

Amennyibentehát elhatároztuk, hogy változtatni szeretnénk a korábbi passzív, befogadó jellegű attitűdünkön, érdemes néhány kommunikációs technikát, szabályt elsajátítanunk.
Sokan kutatták már a témát, illetve publikáltak hasznos ismeretterjesztő, vagy önfejlesztőfunkcióval bíró könyveket a kommunikáció világáról. A leghasznosabbnak többnyire mégis a legegyszerűbb tippek bizonyulnak.

A BESZÉLGETÉSINDÍTÁS HÁRMAS SZABÁLYA
Amikor először találkozunk valakivel, többnyire három témára építve kezdhetünk társalgásba. Az egyik a helyzet, melyben vagyunk. A másik maga a személy, akivel ebben a helyzetben találkoztunk. A harmadik beszélgetési lehetőséget pedig önnön személyünk adja.
A téma kiválasztását követően a társalgást megindító mód kapcsán szintén három lehetőség közül választhatunk: közölhetünk egy tényt, feltehetünk egy kérdést, vagy megfogalmazhatunk egy véleményt.Hogyan érdemes mégis elindítani egy beszélgetést?
A legcélravezetőbb, ha arról a helyzetről mondunk valamit, melynek mindketten részesei vagyunk, mivel így kevésbé valószínű, hogy szorongást váltunk ki a másik személyből. Ha ugyanis róla kezdenénk beszélni, az könnyen tolakodásnak tűnne, míg, ha magunkról mondanánk valamit, akkor a partnerünk nehezebben volna bevonható a későbbi beszélgetésbe. Olyan mondanivaló megfogalmazása teháta cél, melyről valószínűleg a másik személy is szívesen beszélne.

Dönthetünk persze úgy is, hogy partnerünkről kezdeményezünk beszélgetést.
Ekkor a személyére vonatkozó vélemény vagy tény megfogalmazása után, érdemes feltenni egy nyitott kérdést. A legtöbb ember szeret magáról beszélni, így joggal várható, hogy partnerünk örömmel fog válaszolni a rá vonatkozó kérdésekre, feltéve, ha a pozitív jellegű vélemény vagy tény megfogalmazása után őszinte érdeklődést mutatunk iránta, ill. a nyitott kérdés megfogalmazása során nem vagyunk tolakodóak.

Mivel alapvetően a másik személy megnyerése a cél, először rá kell kellő figyelmet szentelni. Nem szerencsés tehát önmagunkra vonatkozó megjegyzéssel indítani, az ugyanis ritkán ösztönzi a másik felet beszélgetésre. Soha ne szolgáltassunk továbbá önként információt magunkról, kivéve, ha errehatározott kérdést kapunk.

 
 
Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a legcélravezetőbb az, ha a helyzetre vonatkozó tény vagy vélemény megfogalmazása után egy nyitott kérdéssel folytatjuk a társalgást. Ez azérttekinthető szerencsés választásnak, mivel így egyrészről lehetőséget adunk a saját álláspont megfogalmazására, másrészt a válaszra figyelve tovább tudjuk szőni a beszélgetés fonalát.

Nem szabad tehát megijednünk, ha ismeretlen közegbe kerülünk. A kezdeményező attitűd, valamint a fenti kommunikációs technikák alkalmazása ugyanis sokat segíthetnek abban, hogy sikerrel nyissunk mások felé.

Ne feledjük, mint a legtöbb dolog az életben, ez is tanulható.
Próbáld ki tehát, milyen érzés adni. Próbáld ki, milyen érzés kezdeményezni. Beszélgetést indítani, kérdezni, nyitottnak lenni. Aranyozd be a napját valakinek a figyelmeddel!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 35189 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x