Mi az igazi ajándék?
Címlap / Psziché / Mi az igazi ajándék?

Mi az igazi ajándék?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

Az, hogy pontosan hogyan ünnepeljük a karácsonyt, elsősorban attól a normarendszertől függ, melyben gyermekkorunktól kezdve szocializálódunk. Az ajándékozás gesztusa azonban ettől függetlenül erősen összefonódott a karácsonnyal, melyre fogyasztásközpontú társadalmunk rá is erősít, szinte már nem is hagyva lehetőséget az ettől való eltérésre. Pedig boldogok nem a tárgyak birtoklásától leszünk. Így arra, hogy örömet okozzunk egymásnak sem feltétlen tárgyak odaajándékozásán keresztül nyílik lehetőségünk. 

MI TESZI SZÉPPÉ A KARÁCSONYT?
Vajon, ha fel kellene idéznünk gyermekkorunk legemlékezetesebb karácsonyait, milyen emlékek jutnának eszünkbe? Milyen illatokat éreznénk? Kiknek a hangját hallanánk? Milyen ízek kapcsán futna össze a nyál a szánkban? Mi lenne az első képkocka, mely megelevenedne előttünk?
Mi az, ami igazán különlegessé tette ezeket a karácsonyokat?
Hogyan viszonyul az emlékeinkben ezekhez az élményekhez magának az ajándéknak a tárgya? Egyáltalán fel tudjuk-e idézni, mi várt ránk a fa alatt mondjuk két évvel ezelőtt? Van-e ma jelentősége? Fontos-e igazán?
Gondolkodjunk el azon, vajon mi tette emlékezetessé, különlegessé, értékessé azokat a karácsonyokat, melyek még most is bennünk élnek? Tényleg az ajándékon múlott?
Nem valószínű. Az élményeket ugyanis az életre hívott érzések töltik meg plusz tartalommal.


A FOGYASZTÓI TÁRSADALOM NYOMÁSA
Ezekben a hetekben számos embert lehet látni ajándékok után kutatni, feszülten keresgélni, fásultan vásárolni.Az advent sokunk számára komoly stresszforrás, mivel úgy érezzük, számos elvárásnak kell megfelelnünk. Szokásoknak, melyek nem is igazán fontosak.
Nem azok a fontosak, hanem a szeretteink, illetve mi magunk. Ebben a rohanásban pedig valahogy épp erről feledkezünk meg.
Gépies mozdulatokkal csomagoljuk be a dobozokat, majd sokszor üres mosoly kíséretében adjuk át az ajándékokat. Őszintétlen gesztus ez, mivel legtöbbször nem szívből jön, csupán kötelesség. Kötelesség, melyet saját magunkra erőltetünk, mikor beállunk a fogyasztói társadalom által kialakított sorba.
Kalkulálunk, pénzt költünk, számokhoz rendelünk személyeket: aki közelebb áll hozzánk, nagyobb értékű ajándékot kap, aki távolabb, csak valami apróságot, mert valamit mégis muszáj. Így illik.
Pedig dönthetnénk másként is.

MI AZ IGAZI AJÁNDÉK?
A karácsony lehetőség arra, hogy örömöt okozzunk másoknak, hogy emlékezetes pillanatokat töltsünk azokkal, akik közel állnak a szívünkhöz. Átadni magunkat azonban az élménynek, önfeledten belefeledkezve az együtt töltött időbe nem lehet, míg magára az ünnepre teljesítendő feladatként tekintünk. Mindaddig, míg olyasvalaminek látjuk, melyhez elvárások, határidők, és értékelés fűződik, csak stresszt fog jelenteni számunkra, valamint konfliktus-, és csalódásforrást a környezetünknek.
Mi döntünk arról, hogyan éljük meg a karácsonyt. Mi döntünk arról, miről szóljon a családunkban a karácsony. Mi döntünk arról, mi jelenti számunkra az igazi ajándékot.
A karácsony ugyanis lehetőség. Lehetőség arra, hogy megajándékozzuk egymást a figyelmünkkel, a szeretetünkkel, a törődésünkkel, az együtt töltött idővel, melyből a hétköznapokon oly kevés jut.
Lehetőség arra, hogy beszélgessünk, együtt nevessünk, nosztalgiázzunk, vagy épp új élményekkel gazdagodjunk. Alkalom arra, hogy meglepjük egymást, hogy mosolyt csaljunk az arcokra, hogy örömöt okozzunk, mely akkor igazán értékes, ha szívből jön.

Szerző: Vépy Viktória
pszichológus, life coach, mediátor

Beauty Coaching – Változz át!
www.beautycoaching.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2003 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x