Mi kell a jó házassághoz?
Címlap / Psziché / Mi kell a jó házassághoz?

Mi kell a jó házassághoz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-03

Arról, hogy mi kell a jó házassághoz, mindenkinek él egy kép a fejében. Ez a kép főként a közvetett vagy közvetlen tapasztalatainkból építkezik, mely az évek múlásával, a tapasztalatok gazdagodása és a személyiség fejlődése révén sokat változhat. A legnagyobb hatással azok a minták vannak rá, melyeket magunk előtt látunk. A saját szüleink, vagy a környezetünk által látottak megerősíthetnek, vagy épp eltántoríthatnak minket azon értékek követésétől, melyeket a házasság fogalmához rendelünk. Vajon melyek a jó házasság feltételei?  

Ha bárkit megkérdeznének arról, hogy mi kell egy jó házassághoz, biztosan olyasmiket említene, mint a bizalom, a szeretet, vagy egymás kölcsönös tisztelete. Azt azonban ritkán gondoljuk végig, vajon mire van szükség ahhoz, hogy mindezeket meg tudjuk adni egymásnak.
Mi teszi lehetővé azt, hogy tiszteljük egymást? Vajon mi teremti meg köztünk az egyetértést, vagy az alapot a konstruktív vitarendezéshez, ha mégis nézeteltérésünk támadna – mely pedig elkerülhetetlen része az életnek? Mi segíti elő a közös döntéshozást? Mi adja meg az összetartozás érzését? Hogyan élhető meg az érzelmi lojalitás? Mi tart egymás mellett két embert hosszú évtizedeken keresztül?

Arról, hogy mi kell egy jó házassághoz, valószínűleg mást gondolunk tizenévesen, mint egy vagy két évtizeddel később. Mint ahogyan másképp látjuk azt a házasság megkötése előtt, ill. azután - egy esetleges válást, vagy újbóli házasságkötést követően.
Ennek oka, hogy az átélt élmények hatására mélyül az önismeretünk. Jobban megértjük azt, hogy mire van szükségünk, ill. hogy a másik fél számára hogyan adhatjuk meg azt, ami számára fontos. Ideális esetben ezek az igények egymáshoz hasonlóak, mégsem feledkezhetünk meg arról, hogy mint minden emberi kapcsolatban, a házasságban is rengeteg munka van. Nem elég ugyanis megkötni azt, fenn is kell tartani.

 

A házasság nem pusztán szerelmi kapcsolat. Sőt, hosszú időn keresztül házasságkötés hátterében legkevésbé az érzelmek játszottak szerepet.
Időtartamát ma sem elsősorban a lángoló érzelmek megléte vagy azok hiánya határozza meg, hanem egy döntés. Egy döntés arról, hogy a jövőben a körülményektől függetlenül egy konkrét személlyel szeretnénk megosztani a mindennapjainkat.
A hangsúly a döntésen van. Addig ugyanis, míg nem határozzuk el magunkban, hogy a folyton változó környezettől és körülményektől függetlenül ezzel a konkrét személlyel szeretnénk élni az életünket, könnyen sérülhet a kapcsolat stabilitása.

Ahhoz, hogy egy ilyen fontos döntést meghozzunk, számos tényező megléte szükséges, melyek közül a kölcsönös szeretet csupán egyet jelent.
Hasonló értékrend hiányában nehéz lesz a megegyezés fontos, vagy kevésbé fontos kérdésekben. Közös érdeklődés, hasonló világnézet és meggyőződés nélkül szintén problémákba ütközhet a szabadidő szervezése, a közös élmények megélése, mely tartalommal tölti meg a kapcsolatot. A hasonló kulturális háttér hiányában pedig nehezebb egymás megértése.
A szerelem, a szeretet tehát önmagában nem elég. Ahogyan maga a döntés is kevés, ha nincsen meg az alap, melyre a házastársi kapcsolat épülhet.

Elengedhetetlen, hogy a házasságot érintő legfontosabb kérdésekben, mindkét fél hasonló módon gondolkodjon. A házasság alapját azok a normák adják, melyeket a házasság intézményéről, a házasfelek kívánatos viselkedési módjáról önmagunkban őrzünk. Ezek a minták fogják ugyanis meghatározni azt, ahogyan gondolkodunk, érzünk és viselkedünk majd a házastársunkkal.
Fontos lehet a házasságkötés előtt olyan kérdéseket is tisztázni, mint amilyen a háztartás fenntartása és működtetése, a családon belüli munkamegosztás, a gyermekgondozás-, nevelés, a családi gazdálkodás, és szabadidő tervezés. Minél nagyobb ugyanis az egyetértés a felek között a közös életre vonatkozó lényeges kérdésekben, annál jobban csökkenthető a későbbi súrlódások mértéke.

 

Kíváncsi vagy arra, hogyan vélekedtek bizonyos - a harmonikus házastársi kapcsolat szempontjából lényeges - kérdésekről?

Akkor értékeljétek egymástól függetlenül az alábbiakat 1-től 12-ig, (1: legfontosabb, 12: legkevésbé fontos) majd hasonlítsátok össze az eredményeket.
Azokról a kérdésekről, ahol jelentős a prioritásbeli eltérés, érdemes lehet beszélni.

Érdekes lehet azt is végiggondolni, vajon hogyan változott – vagy épp fog változni - a véleményed ezekben a kérdésekben az idő múlásával.

…. ….. Anyagi biztonság

………. Gondtalan megélhetés

………. Családi kiadások, pénzfelhasználás közös megtervezése

………. Közös és arányos teherviselés a háztartásvezetésben

……… Rendszeres és örömteli szexuális élet

……… Közös gyermekgondozás és nevelés

……… Egymás kölcsönös szeretete, tisztelete, támogatása

……… Hasonló vagy közel azonos műveltség, érdeklődés

……… Hasonló vagy közel azonos vélemény fontos kérdésekről (pl. erkölcsi, politikai, vallási, világnézeti, stb.)
 
……… Közös szabadidő-programok, családi szórakozás

……… Kettesben töltött idő, programok, kikapcsolódás

……… Énidő: a saját magadra fordított idő

 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7980 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x