5 ok, hogy miért maradunk benne egy rossz párkapcsolatban
Címlap / Psziché / 5 ok, hogy miért maradunk benne egy rossz párkapcsolatban

5 ok, hogy miért maradunk benne egy rossz párkapcsolatban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

A nők hajlamosak az áldozatkészségre, az önalávetésre, vagy a másik személy igényeinek önmaguk elé helyezésére. Akár évekre benne ragadhatnak egy olyan párkapcsolatban, melyben se figyelmet, se megbecsülést, se kellő megértést nem kapnak a partnerüktől. Mégis miért lojálisak egy ilyen kapcsolathoz?  

 A nők a gondoskodáson keresztül invesztálnak az emberi kapcsolatokba. Teszik mindezt anélkül, hogy ennek tudatában lennének.

Természetes vágyunk ugyanis a gondoskodás. Legtöbben ezen keresztül fejezzük ki a szeretetünket.
Mivel a szeretet feltétel nélküli, így a gondoskodásunkat sem kötjük feltételekhez.
Ha valaki közel áll hozzánk, ha fontos nekünk, akkor a róla való gondoskodás nemhogy terhet nem jelent, hanem kimondottan örömet okoz. Kezdetben legalábbis.

Az emberi kapcsolatokra hatást gyakorló egyik társadalmi szabály a kölcsönösség, a viszonosság normája. Számítunk rá, és elvárjuk, hogy azt kapjuk egy-egy emberi kapcsolatban, amit mi adunk.

Ha valaki mindig csak ad, egy ideig valóban nem vár cserébe egyebet, csupán a szeretett személy jelenlétét, valamint testi-lelki elköteleződését.
Eljön azonban a pont, mikor elkezd vágyni a kiegyenlítődésre, s ha nem kapja meg a figyelmet, a törődést és a megbecsülést, hajszoltnak, és kihasználtnak érezheti magát.


A kérdés az, hogy miért nem változtat egy rosszul működő kapcsolaton az a nő, aki a lelke mélyén elégedetlen a helyzetével.

Nos, ennek számos oka lehet. Nézzünk meg közülük néhányat:

1. Szerepelvárás
Sokunk fejében él egy kép a megértő barátnő, a gondoskodó feleség szerepéről, mely elvárásoknak olykor akkor is meg akarunk felelni, ha az adott helyzetben ez teljesíthetetlen vagy irracionális feladatnak minősül.
Ilyenkor erőn felül teljesítünk, vagy megerőszakolva a saját személyiségünket feláldozzuk a lelki egyensúlyunkat valami olyasmiért, mely elvárás szintjén talán csak a fejünkben él.

2. Önértékelési zavar
Vannak, akik nem tisztelik magukat annyira, hogy el merjék várni mindazt a partnerüktől, melyet ők maguk teljes természetességgel tesznek meg érte. Mindennek az alapja az elhagyatástól való félelem, mely alapvetően az értéktelenség érzéséből fakad.
Aki nem érzi magát értékesnek, szerethetőnek, nehezen hisz abban, hogy el lehet őt fogadni akkor is, ha épp hangot ad valamivel kapcsolatban a jogos érzéseinek.
Ha nem becsüljük magunkat kellően, a viselkedésünk szélsőségesen simulékonnyá válhat, kiszolgálva ezzel azt a személyt, akitől az önbecsülésünk szintje aktuálisan függ.

3. Remény
Szinte minden nő megtapasztalja, milyen abban bizakodni, hogy majd ő, vagy az együtt töltött idő sikeresen megváltoztatják az adott férfit. Remélni, hogy az egymás iránt táplált érzelmek elég erősek ahhoz, hogy megteremtsék a vágyott egyensúlyt, mely hamis illúziót egy fogadkozó, olykor bűnbánó férfi esdeklése, valamint a nő iránta táplált szerelme csak tovább erősítenek, meg azonban szinte soha nem oldanak.
Bármennyire szeretnénk hinni ugyanis, megváltoztatni senkit nem lehet. Formálni a viselkedésén esetleg, megváltoztatni az értékrendjét, a gondolkodásmódját, a személyiségét azonban nem. Az erre tett minden kísérlet puszta időrablás.

4. Játszma
Kétségtelen tény, hogy bizonyos nők arra használják a hajszolt háziasszony vagy a mártír feleség szerepét, hogy partnerükben bűntudatot ébresztve egy életre maguk mellé láncolják őt.
Ha a nő mindent felad azért, hogy kiszolgálja a szeretett férfit, és/vagy a családot, ennek az áldozatvállalásnak pedig sűrűn hangot is ad, akkor az arra fogékony partner hajlamos lehet a nő mellett maradva ugyan, de folyamatosan megerősíteni őt ebben a szerepében, amitől a nő még kevésbé érzi magát megbecsültnek.
Ha bármely fél kilépve a játszmából vállalná a konfrontációt, lehetőség nyílna egy egészséges dinamikájú párkapcsolat megteremtésére. Az is elképzelhető persze, hogy a játszma kötőanyaga nélkül nem volna többé semmi, ami összetartaná a párt.

 
 
5. Megalkuvás
A nők egy része tisztában van a partnere, vagy a párkapcsolat esetleges hiányosságaival, diszfunkcióival, mégsem változtat az életén. Elfogadja a helyzetet, vagy meggyőzi magát arról, hogy akár rosszabb is lehetne. Esetleg félve gondol arra, hogy mindent feladva egyedül kellene szembenéznie a jövővel, ez pedig megrettenti, elbizonytalanítja, maradásra készteti
Legtöbbször nem is anyagi okok, vagy az egzisztenciális kényelem miatt döntenek a nők a maradás mellett. Amikor ugyanis hosszú évek kemény munkája fekszik egy-egy párkapcsolatban, bármely fél nehezen mondja azt, hogy mindent feladva inkább az újrakezdés mellett dönt.

Sokszor nem is sejtik, hogy ezzel csupán annak az esélyét csökkentik, hogy valaha ki tudjanak szállni a rosszul működő párkapcsolatukból, lehetőséget adva ezáltal egy olyan kapcsolat kiépülésének, mely valódi elégedettséggel töltené el őket.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 34221 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x