Hogyan szerethet rosszul egy Anya?
Címlap / Psziché / Hogyan szerethet rosszul egy Anya?

Hogyan szerethet rosszul egy Anya?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Sikertelenségeink, kudarcaink, negatív meggyőződéseink egy része a gyermek-, és kamaszkorunkban megélt tapasztalatokból táplálkozó alapvető én-élményre vezethető vissza, melynek fő közvetítője az édesanya. Lehet-e hibáztatni egy anyát, ha nem jól szerette a gyermekét? Felelőssé tehető-e az egyén jelenben elkövetett hibáiért, sikertelenségeiért a múltban elszenvedett sérelem? Vajon mit jelent rosszul szeretni egy gyermeket?  

Az, hogy milyennek látjuk, hogyan értékeljük, becsüljük azt, akik vagyunk, hogy mennyire hiszünk önmagunkban, a környezet visszajelzései, valamint a saját önmagunkra vonatkozó megfigyelései függvényében folyamatosan változik, formálódik.
A gyermekkorban megtapasztaltak roppant meghatározóak, hiszen személyiségfejlődésünk szempontjából ez egy igen érzékeny időszak. Az anya-gyermek kapcsolat kiemelten fontos, hiszen ez tekinthető az összes későbbi emberi kapcsolat prototípusának, továbbá a személyiség alakulására is aktívan hatással van.


Az anya-gyermek kapcsolaton keresztül tanuljuk meg, hogyan viszonyuljunk másokhoz, illetve ezen keresztül jutunk tapasztalathoz arról, a világ hogyan viszonyul a személyünkhöz, mennyire elfogadó velünk szemben, mennyire bizalomkeltő. Az elsődleges gondozó érzelmi odafordulása, figyelme, elfogadása révén szerzünk információt a környezetünkről, a világról, mely körülvesz bennünket.

Azaz édesanya, aki képes ráhangolódni a gyermekére - helyesen értelmezni a jelzéseit, és megfelelően reagálni a szükségleteire – képes lesz a gondozási folyamatokon keresztül kommunikálni a gyermeke felé, hogy értékes, feltétel nélkül elfogadható, szerethető emberi lény. Azaz édesanya azonban, aki a gyermeke nehéz temperamentuma, saját bizonytalansága, vagy a ráhangolódás hiánya miatt nem a gyermek valós szükségleteire reagálva szereti őt, akarata ellenére ugyan, de negatív hatással lehet a személyiségfejlődésére.


Szinte nincs olyan ember, akinek ne volna egy-egy rossz élménye, emléke az anya-gyermek kapcsolat bizonyos vonatkozásait tekintve. Önmagában ez nem jelent problémát.
Az édesanyák többsége igyekszik a tőle telhető legjobbat adni a gyermekének. Nem mindig veszik azonban figyelembe, hogy a gyermek egyedi és megismételhetetlen entitás, tőlük eltérő jellemzőkkel, önálló akarattal, és tudattal rendelkezik, így a kisebb nevelési hibák elkövetése szinte borítékolható. Gond akkor van, ha pl. a következetlenség, vagy a nem megfelelő nevelési stílus okán sérül a gyermek részéről a bizalom, a pozitív énkép, vagy az önértékelés, ezeket ugyanis nehéz felnőttkorban felépíteni és megszilárdítani.


A változás lehetősége ugyanakkor mindenkiben megvan. Elakadásaink, kudarcaink, hibáink feldolgozásában sokat segíthet az azok hátterében álló okok megértése.

 
 
Egy rosszul szerető édesanya, egy problémákkal teli anya-gyermek kapcsolat oka ugyan lehet bizonyos jelenkori sérelmeknek, esetleges sikertelenségeknek, mentség az önelfogadásra, valamint a változtatásra való képtelenségre azonban nem.

Traumák, és krízisek után is képes a lélek meggyógyítani önmagát. Egy rosszul szerető édesanya felnőttkori életvezetésre gyakorolt hatása is módosítható. Ha sikerül megérteni az édesanya viselkedésében szerepet játszó motívumokat, az egyén képessé válhat a megbocsátás útján a negatív érzések, és gondolatok elengedésére.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 16197 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x