A háromszög az ellentétek feloldásának jelképe
Címlap / Psziché / A háromszög az ellentétek feloldásának jelképe

Gelsei Bernadett

A háromszög az ellentétek feloldásának jelképe

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

A háromszög mint szimbólum nagyon sok helyzetben megjelenik és használják. Legyen az vallás, tudomány, spirituális tanítás, szinte mindenhol előveszik bizonyos elméletek értelmezésére. A háromszög az ellentétek feloldásának jelképe. Két ellentétes erő harmóniában kapcsolódik össze a harmadik pontban. Az egyensúly, harmónia jelképe is ilyen értelemben, továbbá mindig 3 fontos pillért is jelöl.  

A természettudományokban és a bölcsésztudományokban is gyakran használják a háromszög szimbólumát különböző elméletek értelmezésére, magyarázatára. Néhány tudományból hozott mindenki számára ismert háromszög elméleti pl: pitagorasz tétele, maslow motivációs piramisa stb.

A háromszög mint szimbólum jelentése

A test, az elme és a lélek kombinált erejével áll összefüggésben. Az alapvető erők egyensúlyát jelképezi: anya-apa-gyerek, múlt-jelen-jövő, születés-felnőttkor-halál, test-lélek-elme.

Az ősi hit szerint a háromszög egy férfi Nap-szimbólum, mely a tüzet, az istenséget, az életet, az elmét, a harmóniát és a gazdagságot jelképezi.A lefelé fordított háromszög feminim és Hold-szimbólum, az anyaföldet, a vizet, az esőt és az áldást jelképezi.A kereszténységben és a zsidó hitben a háromszöget gyakran isten és a szenthármasság jeleként értelmezik.

A mágiában a tűz jelképe, lefelé fordítva a víz elemé.
Ha két ellentétes irányba mutató háromszöget összeillesztenek az a dávid csillag jelképét kiadva az egyensúlyt és a tudást szimbolizálja.

Nézzünk kicsit rá, hogy párkapcsolati értelemben miért is érdekesek a háromszögek, mit taníthatnak nekünk?

Az élet háromszöge

A budhizmus szerint az életnek nem egy kezdete és egy végpontja van, vagyis élet-halál, hanem van egy harmadik pontja is, a felnőttkor. A lényege, hogy a háromszög első pontja a születés pillanata, a csúcspontja a felnőttkor, és a lefelé tartó vonal az öregedés melynek végpontja a halál. Azaz a test, szellem és lélek fejlődése a születéstől a felnőttkorba, majd felkészülés az elmúlásra az öregedéssel tapasztalatszerzéssel.


Ha a fent említett háromszög szimbólum jelképeit nézzük, akkor tekinthetünk a háromszögre úgy is mint magára az emberre, valamint az emberi élet fontos egységeire. Test-lélek-szellem, anya-apa-gyermek, születés-felnőttkor-halál.

Ezen belül az emberi egészséget három egyenrangú és egyforma fontosságú terület egyensúlyaként is nézhetjük , ami a kineziológia szerinti felosztás: struktúra, testkémia és a mentális oldal.

Strukturálison az alapvető „szerkezeti elemeket” értjük, úgy mint csontok, izmok, ízületek. Ezek azok az alkotórészeink, amelyek szükségesek a mozgáshoz, ami az élet legalapvetőbb megnyilvánulása

A testkémia
területéhez tartoznak a testben zajló biokémiai folyamatok és az azokban résztvevő anyagok. Ma már sokat tudunk a testünk működéséről, arról, hogy az egyes anyagok miért szükségesek, és hogyan használja fel azokat a test, mi történik, ha túl kevés, vagy épp túl sok van belőle.

A mentális oldalhoz azonban sokkal több minden tartozik, mint csupán a gondolkodás. Itt foglalkozunk a pszichével, a lélekkel és a mélylélekkel is.
Ez a három terület kölcsönhatásban van egymással, így lesz a részekből egész, egészség.

Ha valamelyik oldal nincs egyensúlyban, az hatással van a másik két oldalra is, és ez mindig minden háromszög-elméletre igaz, mivel egyensúlyt, harmóniát jelölnek.
  
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

 
 
[ 50379 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x