Nemet mondás művészete
Címlap / Psziché / Nemet mondás művészete

Gelsei Bernadett

Nemet mondás művészete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

A nemet mondás, a nemet tanulás egy nagyon fontos lépése a személyiség fejlődésnek. Aki erre képes, az azt jelenti, hogy felnőtt módon képes kiállni és képviselni önmagát. Vagyis, ha tudsz nemet mondani egy kérésre, amivel nem értesz egyet vagy, mert nem tudsz azonosulni vele, mert nem a te értékrendszeredet képviseli, akkor tudsz igazán önazonos lenni.  

Az önazonosság azért fontos, mert akkor vagy harmóniában önmagaddal és a cselekedeteiddel. Ez azt jelenti, hogy akkor érzed magam önazonosnak, ha a gondolataid, érzéseid és tetteid egységet képviselnek, összhangban vannak.

Ha mondjuk megkér valamire a párod, szülőd, tanárod, főnököd stb, amivel nem értesz egyet, de megfelelésből, félelemből mégis megteszed amire kér, a következő dolgok történhetnek veled:

1. Beletörődsz. Azt mondod, nem volt erőd ezzel a kéréssel szembeszállni és elfogadod, hogy olyat tettél, amivel nem értettél egyet. Ez ritkán fordul elő, általában szeretnéd azt hinni, hogy valóban el tudod fogadni azt, amit tettél, de az érzéseid ezt gyakran felülírják. Vagyis képekben, gondolatokban előjöhetnek rossz érzések benned, amik nem hagynak nyugodni. Ha ezeket elnyomod magadban, később valamilyen betegségben jelentkezhetnek.

2. Nem mersz nemet mondani és belül őrlődsz. Ez egy belső feszültséget, vagyis egy belső disszonanciát okoz, amitől kényelmetlenül, rosszul fogod érezni magad. Ahhoz hogy ezt a rossz érzést csillapítsd magadban elképzelhető, hogy még nagyobb hülyeségeket fogsz elkövetni. Például kitalálsz egy hazugságot, hogy kihátrálhass az elköteleződésedből, vagy éppen a feszítő indulataid miatt, durván ingerülten akár önmagadból kikelve visszalépsz a helyzetből
Ami még nagyon lehetséges, hogy ezt a belső feszültséget nehezen tudod elviselni és ilyenkor könnyű valamilyen szerrel tompítani azt. Ezért aztán mintegy stresszkezelésként, feszültségcsökkentésként megjelenhet a szerhasználat (alkohol, gyógyszer drog) vagy felerősödhet, attól függően milyen gyakran hozod magad ilyen helyzetbe. Ami nagyon fontos, hogy ezt a fajta szerhasználatot tudatosan nem kötik össze az emberek ezzel a lelki állapottal. Egy idő után ez egy jó bevált mintázattá tud válni.


Mindkét esetben a belső feszültségedet csillapítod ugyan, de attól, ahogy lekezelted az egész helyzetet, az önutálat, önvád fog felerősödni benned, és ez fog a feszültség helyére lépni. Így aztán beleléptél egy ördögi körbe, amiből nagyon nehéz lesz kilépned.

Azért, hogy elkerüld ezt a belső feszültséget, azt gondolom még mindig jobb út az, ha megtanulod felvállalni a nemet mondásból keletkező konfliktust vagy helyzetet, mert így úgymond megmarad az önszereteted és az önazonosságod.
Emellett a nemet mondás következményeit is jobban fogod tudni viselni, mert belső meggyőződéseddel képes leszel megnyugtatni önmagadat, ami a fenti helyzetek egyikére sem lesz jellemző.

Fontos kihangsúlyozni, hogy amikor nemet mondasz valakinek, akkor nem a személyét és a hozzá fűződő érzelmeidet utasítod el, hanem csak egy kérésére mondasz nemet. A nemet mondás nem egy személyes elutasítás, nem egy nyílt háborúba állás a másik féllel. Ez nagyon fontos, hogy tisztába legyél ezzel, mert nagyon gyakran, azért nem mersz nemet mondani, mert ezeket a torzításokat éled meg valóságnak.

 
 
Nemet mondani gyakorlás kérdése, és saját személyes tapasztalatból tudom mondani, hogy ügyesen elsajátítható. Persze első körben még nagyon erőteljes és kicsit túltolt lesz a nemet mondásod, de mikor már megerősödtél benne, akkor ez szépen le fog tisztulni benned, és könnyedébben fogod tudni kimondani. A környezeted is megtanulja majd és remélhetőleg ügyesen fog tudni alkalmazkodni ahhoz, hogy te változol.

Szóval nemet mondani nem könnyű, de ha elkezded ezt gyakorolni, nagyon ügyesen válhat majd egy konstruktív önkifejező eszközzé, amiben kellőképen meg tudod húzni és mutatni másoknak a határaidat és önmagadat. Ez pedig tisztelet fog belőlük kiváltani feléd, ami szintén jót tesz az önbizalmadnak!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12773 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x