Karácsonyi félelmeink
Címlap / Psziché / Karácsonyi félelmeink

Lukács Tünde

Karácsonyi félelmeink

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-09

Az emberek többsége félelemben él. Számtalan félelmünk van, jó néhányról nem is tudunk, csak azt érezzük, ott egy gombóc a torokban vagy a gyomor tájékán. Azt érezzük, feszültek vagy elégedetlenek vagyunk, görcs van bennünk, szorongunk. Néha nincs is magyarázata a rossz érzéseknek. A tudatalattiba elrejtett félelmet néha csak egy betegség hozza a felszínre, például egy gyomorfekély.  

Ki gondolná, hogy miközben az év egyik legszebb ünnepére készülünk, tele vagyunk félelemmel? Félünk attól, hogy kifutunk az időből. Attól is, hogy nem lesz tökéletes az ünnepi vacsora, hogy nem tetszik majd az ajándékunk, hogy nem marad időnk magunkra, hogy meg tudunk e felelni minden családtagunk elvárásainak, hogy minden a terveink szerint alakul-e.

Mitől félünk valójában? Hogy nem felelünk meg. És ha nem felelünk meg, akkor az, akinek nem feleltük meg, nem fog szeretni minket. Ha a párunknak szeretnénk megfelelni, lehet, hogy nem felelünk meg a szüleinknek. Ha a szülőknek szeretnénk megfelelni, akkor meg lehet, hogy a párunknak nem fogunk megfelelni. Pedig nincs olyan helyzet, ami mindenkinek jó, ami mindenkinek megfelel.

Honnét fakad a megfelelési vágyunk, és a félelem attól, hogy nem szeretnek bennünket? Legtöbbször gyerekkorunkból. Nézzük meg, ki volt az, akinek sosem feleltünk meg, pedig erőnkön felül teljesítettünk. Ki volt az, aki olyan elvárásokkal állított szembe minket, aminek nem tudtunk eleget tenni. Ki volt az, akinek sosem voltunk elég jók. Felnőttkori megfelelési vágyunk innét ered legtöbbször.


A szülők gyakran feltételekhez kötik a szeretetet. Hányszor halljuk azt, hogy „ha ezt megcsináltad, nagyon foglak szeretni”vagy azt, hogy „majd szeretlek, ha jó leszel”.

De mit jelent jónak lenni? Igazából erre nincs definíciónk. A „jóság” minden családban mást jelent. Később, mikor felnőttünk, és keresni kezdjük a problémáink okát, gyakran rájövünk, hogy még mindig a gyermekkorban tőlünk elvárt „jókislány” vagy „jófiú” szerepét játsszuk. Számos görcsünk ered a gyermekkori megfelelésből.

 
 
Mi történik, ha elrontjuk az ünnepi vacsorát? Vagy ha nem tetszik az ajándékunk? Mi lesz akkor, ha nem tökéletes a frizuránk, vagy az ünnepi ruhánk? Ha jobban belegondolunk, nem fog történni semmi. Másnap reggel ugyanúgy felébredünk, megisszuk a reggeli kávénkat, és ugyanúgy indul a nap. Az elrontott vacsorából esetleg kevesebb fogy, az ajándékot ki lehet cserélni, a tökéletlen frizuránk meg igazából senkit nem zavart, mert mindenki a sajátjával volt elfoglalva :)

Legyen ez a Karácsony, vidám, egyszerű, bohókás és megfelelés nélküli. Hidd el, sokkal tovább fognak emlékezni rá.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5422 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x