HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-22
Címlap / Psziché / Hét tenger ördöge; Drake – a királynő kalóza

Hét tenger ördöge; Drake – a királynő kalóza

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-22

Sir Francis Drake angol tengerész, "Őfelsége kalóza", a "hét tenger ördöge"; Magellán után ő hajózta körül másodikként a Földet s ő volt az első, aki élve ért vissza. Vitatott, hogy pozitív, vagy negatív hős, de mindenképpen nagyon érdekes figura a történelemben, akinek életét számos irodalmi művet, filmet és más alkotást is ihletett.  

 

Sir Francis Drake angol tengerész, „Őfelsége kalóza”, a "hét tenger ördöge"; Magellán után ő hajózta körül másodikként a Földet s ő volt az első, aki élve ért vissza. Vitatott, hogy pozitív, vagy negatív hős, de mindenképpen nagyon érdekes figura a történelemben, akinek életét számos irodalmi művet, filmet és más alkotást is ihletett.

Kalandor egy pap családból
Drake 1540 körül született Tavystockban, Devonshire-ban, apja protestáns világi prédikátor volt, s bérlő egy crowndale-i birtokon. Az 1549. évi katolikus felkelés idején elmenekültek Nyugat-Angliából s Kentben, egy bárkán kaptak szállást. Drake 13 évesen hajósinasnak állt, az Északi-tengeren tanulta meg a mesterséget.

Egy hajó örököse – rabszolgákat szállít
Kapitánya halálakor ráhagyta a hajóját, így hamar a maga ura lett. 23 évesen eladta a hajót és belépett a gazdag Hawkins kereskedőcsalád flottájába, akik árut és rabszolgát szállítottak az Újvilágba. Drake megismerte az Atlanti-óceán vizeit, az akkor Nyugat-Indiának nevezett karibi szigetvilágot, s tapasztalatokat szerzett a spanyolokról: második útján, a mexikói partoknál megtámadták őket és sok angolt megöltek.

Judith- menekvés Erzsébet királynőig
Drake a Judith nevű hajón visszajutott Angliába és bosszút esküdött. Az út, bár pénzügyileg kudarcnak bizonyult, növelte Drake tekintélyét, s a királynő is felfigyelt rá. 1572-ben egy különleges „magánmegbízást” kapott Erzsébet királynőtől.

A Királynő kalóza
A megbízás a gyakorlatban felhatalmazást jelentett a spanyol birtokok fosztogatására. Drake két hajóval – királyi védelemmel a háta mögött - támadta meg a panamai Nombre de Dios várost, s bár megsebesült, hatalmas zsákmányt szerzett és megalapozta vagyonát. Út közben átszelte a panamai földszorost, s ő volt az első nem spanyol európai, aki megpillantotta a Csendes-óceánt. Amire azonban hazatért, Anglia már fegyverszünetet kötött Spanyolországgal, így teljesítményét hivatalosan nem méltányolhatták. Drake Írországba ment és Essex grófjának szolgálatába szegődve a lázadó írek ellen harcolt.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[7972]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x