Megemlékezések Teréz Anyáról
Címlap / Psziché / Megemlékezések Teréz Anyáról

Megemlékezések Teréz Anyáról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A testvéri szeretet aktív gyakorlója volt. Szombat délelőtt a vatikáni Szent Péter bazilikában Pio Laghi bíboros, a Nevelésügyi Kongregáció prefektusa szentmisét mutatott be a bazilika "katedra" oltáránál az egy éve elhunyt Teréz anya emlékére,  

A testvéri szeretet aktív gyakorlója volt. Szombat délelőtt a vatikáni Szent Péter bazilikában Pio Laghi bíboros, a Nevelésügyi Kongregáció prefektusa szentmisét mutatott be a bazilika „katedra" oltáránál az egy éve elhunyt Teréz anya emlékére, melyen hívek ezrei mellett a Szeretet Misszionáriusai Kongregáció több mint 300 tagja is részt vett.

Homíliájának központi gondolatát Pio Laghi bíboros Máté evangéliumának Pásztor-Bírói Krisztus képe és a páli szeretethimnusz köré építette fel.

Kifejtette: a végítélet egyetlen kritériumát, a testvéri szeretet gyakorlását mutatta be Teréz anya a mai világ számára.

Kenyeret és rizst adott az éhezőnek, a mezítelennek ruhát, az otthontalanoknak hajlékot, de jól tudta, hogy a segítségre szorulók ennél is inkább vágyakoznak a szeretet, az igazság és igazságosság, az emberi méltóság, az örvendező szív után. A bíboros felidézte Teréz anya reggeli imádságát, mellyel a közösség tagjai munkába indulnak: „Uram, tégy méltóvá bennünket, hogy méltók legyünk testvéreinket szolgálni, akik szerte a világon szegénységben élnek és szegénységben, éhségben halnak meg. Add meg nekik ma kezünk által a mindennapi kenyeret, és szeretetünk által a megértést, békét és örömet."

Beszéde végén Laghi bíboros Teréz anya szolgálatának titkára, az imádságra utalt. Egyszer ugyanis ő maga vallotta meg: „Fiacskám, Isten nélkül mi is túl szegények vagyunk, hogy a szegényeknek segíthessünk. Emlékezz csak rá: én is csak egy szegény asszony vagyok. De amikor imádkozom, Isten a szívembe helyezi a szeretetét és így vagyok képes szeretni a szegényeket, imádkozva."

„Egy Anya, akit Teréznek hívtak"
A fenti címmel emlékeztek meg szombaton este a VI. Pál kihallgatási csarnokban a világ minden részéről érkezett vallási, politikai vezetők, a művészeti élet képviselői Teréz anyáról. A műsoros estet II. János Pál a Szent Péter térről elmondott beszédével nyitotta meg.

Isten ajándéka a szegények legszegényebbjeinek
A Szentatya kifejtette: pontosan egy évvel ezelőtt, szeptember 5-én este hunyt el Teréz anya Calcuttában. Emléke elevenen él mindannyiunk szívében, az egyházban és az egész világon. Ez a kistermetű, egyszerű származású nő csodálatos életművet alkotott az Istenbe vetett hit és a testvérek iránti szeretet erejével. A pápa leszögezte: Teréz anya Isten ajándéka volt a szegények legszegényebbjeinek, ugyanakkor éppen a legutolsó iránti rendkívüli szeretete révén egyedülálló ajándék volt és marad az Egyház és a világ számára. Istennek való tökéletes önátadása, amelyet naponta megerősített imájában, a testvérek iránti tökéletes önátadás formájában valósult meg. Teréz anya mosolyában, mozdulataiban és szavaiban Jézus, mint irgalmas szamaritánus újra a világ útjaira lépett és továbbra is jelen van a Szeretet Misszionáriusai tevékenységében, akik a Teréz anya által alapított nagy családot alkotják. Mondjunk köszönetet Teréz anya leányainak és fiainak, hogy radikálisan az evangéliumot választották és imádkozzunk mindnyájukért, hogy mindig hűségesek maradjanak ahhoz a karizmához, amelyet a Szentlélek élesztett fel Alapítónőjükben. A Szentatya figyelmeztetett: „Ne feledjük el Teréz anya példáját és ne pusztán szavakban emlékezzünk meg róla. Legyen hozzá bátorságunk, hogy mindig az embert és alapvető jogait tegyük az első helyre. Mind a gazdag, mind a szegény nemzetek vezetőihez így szólok: ne bízzatok a fegyverek erejében! Határozottan és a törvényt tisztelve haladjatok előre a leszerelés útján, a szükséges erőforrásokat használjátok fel a civilizáció valódi, nagy céljainak megvalósításához, küzdjetek egységesen az éhség és a betegségek ellen, hogy minden ember emberhez méltón élhessen és halhasson meg. Ezt akarja Isten, Aki Teréz anya tanúságtételén keresztül is erre emlékeztet bennünket. Teréz anya támogasson és kísérjen el minket az Égből!” - mondta végül a pápa.

Teréz anya az egyetemes életszentség példaképe
A Teréz anya tiszteletére rendezett emlékest fő szervezője, Piero Schiavazzi, a Telepace munkatársa a következő szavakkal mutatta be a rendezvényt: „Kalkuttai Teréz anya, egy évvel halála után és egy évvel a szentévi jubileum előtt, az egyetemes életszentség példaképét jelenti azoknak a millióknak, akik Rómába készülődnek, illetve a hívők és nemhívők azon milliárdjainak, akik a tévé képernyőjén követik az eseményt. Az est során viszontlátjuk Teréz anyát, felidézzük hangját, életútját, Pio Laghi bíborossal tavaly májusban folytatott beszélgetését. Teréz anya ceruza volt Isten kezében. Ezen az estén a tévékamera ceruzája a képernyő táblájára felvázolja azt a rendkívüli képet, amelyet a Gondviselés Teréz anya alakjában rajzolt az emberiség mai történelmének lapjaira." Piero Schiavazzi azt is közölte: az emlékesten felajánlott adományokat egy tiranai kórház felépítésére fordítják, hogy ezzel a gesztussal is kifejezzék az albán származású Teréz anya iránti tiszteletet.

Az Alapítónő halála óta eltelt egy évben a Szeretet Misszionáriusai kongregáció jelentős mértékben fejlődött, a hivatások száma 10 százalékkal növekedett. Ma a tevékeny és a szemlélődő ág szerzetesnőinek összlétszáma meghaladja a négyezret, a kongregáció papjai 370-en vannak. A nővérek 123 országban, 606 házban fejtik ki karitatív tevékenységüket. Jelen vannak az egész amerikai földrészen, a Karib-tengeri szigeteken, Európában, Afrikában, Közel-Keleten, Óceániában és Ázsiában, beleértve a volt szovjet köztársaságokat is. Az elmúlt évben a 40 évvel ezelőtt alapított rend 7 új házat nyitott szegények és betegek ellátására. A következő hónapokban 10 új ház nyitását tervezik Indiában, tizenkettőt pedig más országokban, közöttük Kazahsztánban és Dzsibutiban.

Hazánkban 1989. június 16-a óta működnek. Központjuk Budapesten van, a Tömő utcában. A nővérek fő tevékenysége a népkonyhai ebédeltetés, ami télen 350-400 főt jelent napi átlagban, nyáron 250-300 fő. Szeretetotthonuk 20 hajléktalan férfi és 10 nő befogadására alkalmas.

A Szeretet Misszionáriusnői megkezdték az Alapítónőjük boldoggá avatási eljárásának megindításához szükséges dokumentumok összegyűjtését. Az első, az egyházmegyei szakasz a kánonjogi előírásoknak megfelelően azonban csak öt évvel az életszentség hírében állt személy halála után kezdődhet el.

Dobosi Ildikó
Lélekemelő fórum
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1895 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x