Várandósság és szülés- nőgyógyász pszichológus szemmel...
Címlap / Psziché / Várandósság és szülés- nőgyógyász pszichológus szemmel

Várandósság és szülés- nőgyógyász pszichológus szemmel

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-06

Az új élet létrejötte, a várandósság, születés minden élőlény fennmaradásának feltétele, ami egyben a faj fennmaradását, az élet folyamatosságát biztosítja. A születés az életet továbbadó élet. Az egyed az élet adásával lép túl a halálon, az élet adta szűk határokon...  

 

A termékenységről Losonczi Ágnes a következő képen ír:
A termékenység az életképességet bizonyítja, ezáltal az életerő mércéje is. Az élővilág reprodukciójának a forrása, az élet folyamatos szolgálata érdekében működik, ekképp és ezért mozgósítja a természet olykor bámulatos pazarlással a legnagyobb ösztönző energiákat, a legpompásabb és legdifferenciáltabb vonásokat a megtermékenyítés érdekében. ... Azért a pazarlás, azért az energia, hogy a termékenység hordozói bizonyosan létrehozzák az utódot. „


Rirualizálás és eszmeiség
A fogantatás feltételei a társadalmi - kulturális - szociális környezet adta sajátosságokhoz iga¬zodik. A szabályozó szerepe van a kultúrának, az erkölcsnek, a mítoszoknak, a rítusoknak. A társada¬lom¬nak szabályozó hatása van a létfeltételek biztosítása révén. A vallás ritualizálta, a mí¬to¬szok eszmei magasságokba emelték a születést. A zsidó, keresztény, iszlám vallás különvá¬lasz¬totta a szellemet a testtől, míg a hindu és a kínai filozófia mitikus természeti egységbe ol¬vasz¬totta össze.


Szakrális élmény bűntől eredően
A különböző társadalmak a fajfenntartás ösztönét erősen korlátozták, szabályozták. Ebben a szabályozó folyamatban - a mi kultúránkban - a vallásnak van/volt komoly kimagasló szerepe. Érdekes, hogy a fajfenntartás testi megnyilvánulásait, örömeit ördöginek, míg a szülést magasz¬tosnak, szakrálisnak, Istennek tetsző cselekedetnek tekinti. Az új élet adásának a ténye révén válik a szülés transzcendentális jellegűvé, míg maga a folyamat fájdalmas, véres nagyon is realisztikus. Így kapcsolódik a szüléshez a kettőség érzése.

Kettős érzelmek a szülés körül
Ambivalens érzések - fenséges és prózai, szenvedéssel teli és örömteli, félelmetes és gyönyörűséges stb. - keveréke hatja át ezt a folyamatot, ill. az azt megelőző időszakot, a várandósságot. A végletes érzések ilyen keverékéből mindenki más - más érzéseket él át attól függően, hogy mi a viszonya az anyává váláshoz, a környezetéhez, a társához, az anyjához, önmagához, önmaga testi és lelki átalaku¬lásához.


Magasztosság vagy realitás?
Ezen ellentétes érzések átélése, feldolgozása komoly pszichés munkát, megterhelést jelent. A vallás ennek az ellentétes érzelem világnak a feldolgozásában, az anyaság életet adó szentségeként való dekradálásával, magasztos ceremóniákkal támogatja a kismamát. Jelenlegi egészségügyi kultúra, az egész folyamatot áthelyezte a realitás talajára, megfosztva az eseményt magasztos, misztikus színeze¬tétől.
A terhesség - szülés természetes folyamatának egészségügy által át vett kontrollja kéttős hatást váltott ki. Egyrészt egészségügyi szempontok szerint egy magasabb rendű, az élet  szempontjából biztonságosabb folyamattá vált. (??) Másrészt viszont a családi, ismerős légkört elide¬gení¬tette, technikai - funkcionális folyamattá alakítva át. A biz¬tonsá¬gos –vagy annak vélt - egészségügyi ellátás ára az, hogy az embernek a legem¬beribb, legintimebb, érzelmileg egyik legintenzívebb folyamatát dehumanizálta.


Látszólagos emancipáció – lelki megterheléssel
A férfi és a női szerep a családban megvalósuló motívumai jelentős átalakuláson mentek keresztül. Az apaság és az anyaság minősége erősen kultúrafüggő. A tudomány fejlődése a születés¬szabályozás területén elért eredményei fogamzásgátlás, mesterséges megtermékenyítés lehetősége jelentős fordulatot jelentett. A terhesség, szülés folyamata feletti kontrollt átvette a tudomány, így megszüntette a másállapothoz kapcsolódó mítoszt, a szülés rituális jellegét. A fogamzásgátlás, és a terhességmegszakitás lehetőségével az élet feletti döntés joga a párok, illetve a nő kezébe került. Ezzel látszólagosan felszabadult a természeti törvények adta korlátok alól. A nőnek a fogamzás felett gyakorolt lehetősége új viszonyok kialakítását vonta maga után, az emancipáció fogalmával fémjelzett folyamatot, aminek ellentmondásai mindkét nem számára nehézséget okozhat.


 
 
[ 5730 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x