Élet a világmindenség peremén - összkomfort az űrállomáson...
Címlap / Showbiznisz / Élet a világmindenség peremén - összkomfort az űrállomáson

Élet a világmindenség peremén - összkomfort az űrállomáson

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

A világűrben élni - ha csak néhány hétről van is szó - nem mindennapi élmény lehet. Nyilván ezért lett ekkora keletje az űrturizmusnak. Akadnak azonban olyanok, akik nem hobbiból emelkednek fel a csillagok közé, hanem hivatásuk az űr meghódítása. Lássuk hogyan telnek a mindennapjaik. 

A Nemzetközi Űrállomás régóta várt világméretű együttműködés eredményeképpen jött létre, a NASA és az ESA mellett Oroszország, Japán, Brazília és Kanada is részt vett különféle moduljai és berendezései kifejlesztésében. A folyamatosan bővülő és korszerűsödő űrállomás legújabb fejlesztése egy orosz gyártmányú WC, amely azért került beszerelésre a már régebben is működő társa mellé, hogy egyszerre több űrhajós tartózkodhasson állandó jelleggel az állomáson. A vákuummal működő berendezést egyelőre még nem üzemelték be, ugyanis az intimitást biztosító ajtajának felszerelése még várat magára. A WC erős légáramlat segítségével szippant magába minden szilárd és folyékony elemet, valamint a kellemetlen szagokat is távol tartja. Az összegyűjtött anyagot a berendezés szelektálja, a folyadékot tisztítja és újrahasznosítja, a szilárd anyagot pedig visszaszállítják a Földre. A WC azon víztisztító rendszer részeként működik, amely az űrállomás teljes területén újrahasznosítja a szennyvizet és nedvességet – beleértve az űrhajósok verejtékét is – és ivóvizet állít elő belőle. Az utolsó tesztelések még hátra vannak, de a legénység engedélyt kapott arra, hogy mosakodjon és hajat mosson az így előállított vízzel, de hamarosan a földi tesztek után már ihatnak is a maguk által előállított vízből. A WC egyébként igen kényes eszköz az űrben, hiszen az emberi végtermékben lévő mikrobák könnyen elszaporodhatnának a speciális körülmények között, így fokozott ellenőrzésre van szükség.

Az élet egyébként nem egy leányálom az űrben, hiszen a gravitáció hiánya miatt akár egy csavar meghúzása is komoly feladatot jelent a legénységnek, nem beszélve az olyan mindennapos cselekvésekről, mint az étkezés és a mosakodás. A különleges ételcsomagokat például úgy állították össze, hogy minden eleme rögzíthető a tálcához, így nem kell a tovalebegő tükörtojás után szaladgálni. Az orosz gyártmányú Zvezda modulban egyébiránt kisebbfajta konyha is a legénység rendelkezésére áll, sőt még zuhanyzó is helyet kapott, ahol azonban gázmaszkban kell tusolni, hogy levegőt kapjon az ember a szerterepkedő vízrészecskék között. Tisztálkodni egyébként leginkább szappannal és vízzel átitatott törülközőkkel szoktak, ami ugyan olyan alapos mosakodást tesz lehetővé, mint a méregdrága zuhanyfülke. A hálószoba leginkább a japán kapszulahotelekre emlékeztet, hiába itt sincs több hely, mint például egy tengeralattjárón. 


Mindezen kényelmetlenségek ellenére egyre komfortosabb az élet odafenn, nem bánja meg az a vállalkozó szellemű jelentkező, aki a következő turistarakétára jegyet vált, illetve – megfelelő tőke hiányában – űrhajósnak áll valamelyik gazdagabb államban, és reménykedik, hogy egyszer őt is felküldik a világ legdrágább – lassan összkomfortos – lakásába.

HarmoNet tipp: Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova – az első női űrhajós >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1984 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x