Századokon át hazudtak az utolsó azték királyról
Címlap / Showbiznisz / Századokon át hazudtak az utolsó azték királyról

Századokon át hazudtak az utolsó azték királyról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

Az azték birodalom utolsó uralkodóját a spanyol konkvisztádorok erőszakkal távolították el trónjáról, nem pedig önként adta át hatalmát - miután népe már nem bízott benne - miként az sokáig spanyol történészek állították. 

Az aztékok évszázadokon át rettegve várták a a fehér bőrű, szakállas Quetzalcóatl isten visszatérését, aki majd átveszi a hatalmat a birodalom felett. 1519-ben érkezett meg  a spanyil konkvisztádor, Cortés, aki szakasztott úgy festett, ahogyan az őslakók elképzelték az istenséget. Tudott a hiedelemről és ezt ki is használta hódításai során. Moctezuma megpróbálta maga mellé állítani Cortést, de a spanyol hódító inkább szövetségre lépett az azték uralmat gyűlölő, hosszú ideje elnyomott törzsekkel. 

Moctezuma meghívta a konkvisztádort a székvárosába, Tenochtitlánba, de Cortés tudomására juott, hogy csapdába akarják csalni, ezért foglyul ejtette Montezumát, mert tudta, addig nem támadják meg az aztékok, amíg az uralkodójuk a kezében van. 

A meghódolás azonban végleg lerombolta Moctezuma tekintélyét, s az azték nemesség szervezkedni kezdett ellene. Mikor a király szólni kívánt hozzájuk, kő- és nyílzáport zúdítottak rá és olyan súlyosan megsebesítették, hogy három nap múlva meghalt. Az aztékok azt hitték, a spanyolok ölték meg az uralkodót és a hódító kis híján odaveszett, mikor az éj leple alatt megpróbált titokban kiszökni Tenochtitlánból. 

Végül azonban a sokkal jobban felszerelt spanyol sereg – és nem utolsó sorban az általuk behurcolt himlőjárvány – legyőzte az aztékokat, akik 1521 nyarán végleg behódoltak a spanyol koronának. 

A British Museumban idén ősszel nyílik kiállítás az azték birodalom utolsó uralkodójáról, Moctezumáról, s ez valamelyest árnyalhatja a róla kialakult képet. A tárlaton két korabeli festményt is láthatunk, emelyek tanúsága szerint Moctezuma nem önként behódóló, tehetetlen uralkodó volt. Minden bizonnyal megpróbált ellenállni a spanyoloknak, ezért azok mélyen megalázták: láncra verve állították pellengérre népe előtt. Tehát ezek szerint a spanyolok terjesztették azt a verziót, hogy az azték uralkodó önként behódolt nekik. 


Az mindenesetre tény, hogy a király utódaival már messze nem bántak ilyen rosszul, királyi sarjnak megfelelő bánásmódot és nevelést kaptak. Unokáit Spanyolországba vitték, ahol dúsgazdag nemesi családokba házasodhattak be. A Moctezuma család az ország tekintélyes főúri famíliái közé emelkedett. A történelem fintoraként a spanyol fegyverek által legyőzött azték király utódainak egyike ugyanennek a hadseregnek a tábornoka lett a XVIII. században.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4610 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x