Eszenyi Enikő ügynökügybe keveredett!
Címlap / Showbiznisz / Eszenyi Enikő ügynökügybe keveredett!

Eszenyi Enikő ügynökügybe keveredett!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

A népszerű színésznőnek szembe kell néznie azzal, hogy éveken át jelentgetett róla a kommunista titkosrendőrségnek valaki, akit gyerekkori jóbarátjaként ismert. 

Eszenyi Enikőnek szerencsére csak a filmvásznon kel megküzdenie ezzel a kegyetlen felismeréssel Mészáros Márta új filmjében. A temetetlen halott, a Kisvilma – Az utolsó napló, a Szép lányok, ne sírjatok!, és az Örökbefogadás című mozik rendezőjének katarktikus erejű flmdrámáját október 15-én mutatják be.


Mészáros Márta az Utolsó jelentés Annáról című új filmje nagyszerűen illeszkedik a Kossuth-díjas rendező eddigi filmjeinek sorába, hiszen ezúttal is egy női sors elevenedik fel a vásznon. A híres Napló-trilógia és a Nagy Imre-film után továbbra is a huszadik századi magyar történelemben keresi hőseit. Ez alkalommal annak a Kéthly Annának az életét ismerhetjük meg, akit a rendező szerint senki sem ismert igazán, pedig valójában egy sokszínű, érdekes nő volt, lenyűgöző egyéniséggel.

Az utolsó jelentés azonban nem pusztán egy történelmi film. Nem Kéthly Anna kivételes politikai pályafutására fókuszál, hiszen főszereplőit nem csak a fontos történelmi pillanatok átélése közben láthatjuk, hanem megismerhetjük magánéletüket is. Így a rendező nagy hangsúlyt fektetett az emberi sorsokra, a magánélet és a korabeli hétköznapok bemutatására. A filmben jelentős szerepet kapnak a szerelem és a hitvallás, a mindennapos árulások és a kivételes hűség összecsapásai.

A filmnek fontos elemei a kalandos életutakra jellemző krimiszerű izgalomkeltés és a szerelmes filmek felkavaró érzelemgazdagsága.

A valós tényeken alapuló – ám fikciós elemekkel tarkított - történet főhőse az irodalmár Péter (Fekete Ernő), azt a feladatot kapja a titkosszolgálattól, hogy menjen ki Brüsszelbe, lépjen kapcsolatba az emigrációban élő idős szociáldemokrata politikussal, és hozza haza.

Kéthly Anna (Eszenyi Enikő), a Nagy Imre kormány államminisztere1956 óta harcol a forradalom emlékéért, a Kádár-rendszer igazi arcának, valódi természetének leleplezéséért.  Kettejük találkozása igazi szellemi párbaj, amelyen keresztül régi emlékek, mélyen eltemetett érzelmek kerülnek felszínre, ezáltal idézve fel a nézőben egy régvolt történelmi korszak emlékét. Péter az asszonyon keresztül felfedez egy másik Magyarországot. Hiszen kezdetben ő győzködi Annát arról, hogy térjen haza, úgysem fog semmi megváltozni, ne legyen továbbra is illúzióinak rabja, végül azonban a fiatalember hite inog meg.

A korabeli díszletek között játszódó első magyar besúgótörténet nagyszerűen és érzékletesen ábrázolja a hetvenes évek magyar társadalmát, annak különös légkörét. Ehhez jön hozzá a páratlan színészi alakítás. Szemtanúi lehetünk Eszenyi Enikő hihetetlen átalakulásának a fiatal majd idős Kéthly Anna szerepében. Fekete Ernő kiváló partner mindebben, mesteri a kissé rezignált Péter alakjában. A további szerepekben olyan nevekkel találkozhatunk, akik már önmagukban is garanciát jelentenek egy igényes és élvezetes film-élményhez: a filmben láthatjuk többek között Cserhalmi Györgyöt, Kováts Adélt, Szilágyi Tibort, Hámori Gabriellát, Hollósi Frigyest vagy Básti Julit.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4316 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x