Szent István ereklyéi
Címlap / Showbiznisz / Szent István ereklyéi

Szent István ereklyéi

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-29

István uralkodásának emberfeletti próbái adódtak: Imre korai halála, a pogánysághoz húzó törzsek megfékezése, az ország megvédése. Élete végén a Szent Koronával lelkét és nemzetét, az egész hazát Boldogasszony oltalmába ajánlotta. Koporsójának domborműképei-a Mennyei Királyt megillető szimbólumok. A középkorban szakadatlanul zarándokoltak e koporsóhoz... 

István uralkodásának emberfeletti próbái adódtak: Imre korai halála, a pogánysághoz húzó törzsek megfékezése, az ország megvédése. Élete végén a Szent Koronával lelkét és nemzetét, az egész hazát Boldogasszony oltalmába ajánlotta. Koporsójának domborműképei-a Mennyei Királyt megillető szimbólumok. A középkorban szakadatlanul zarándokoltak e koporsóhoz; idegenek is. Számtalan beteg lelte gyógyulását sírjánál, akadt olyan is, aki már útközben gyógyulását kapta. Hatalmas kőrakást halmoztak föl sírjánál a hálás meggyógyultak Székesfehérvár az ő ereje miatt válhatott szent magyar várossá.

A legenda szerint István Asztrikot küldte koronáért és áldásért a pápához. Az időn a lengyelek fejedelme is követet küldött Rómába, Szilveszter pápa el is készíttette részére a koronát, de az Úr Istvánt választotta. Asztrikkal a korona mellett Szent Keresztet is küldött a pápa, hogy azt István apostolsága jeléül majd előtte vigyék. (A legújabb kutatások szerint a magyar Szent Korona készítése évszázadokkal megelőzte István korát. A pápa a koronát „visszaadta" a magyaroknak.) A magyar Szent Korona az örök királyi méltóságot jelenti, az egymás után következő halandó királyok sorát. A XIV. századtól a tanúkat a Szent Koronára is eskették. A korona elhurcolása után, amint hazakerült, mindig, minden jobbra fordult. Egyes uralkodók, például Rudolf jól tudták, ha a koronát birtokolják, az országot is kezükben tartják. Rudolf lemondása után díszes menet hozta haza Prágából a koronát. Az őt fogadó tömeg eképpen köszöntötte: „Légy üdvözölve hazánknak isteni ereje... Krisztus képe!

A Szent Jobb, István király jobb keze, a magyarság egyik legtiszteltebb jelértékű ereklyéje. A Napot idéző Szent Jobb tiszteletét az Aranybulla törvénybe iktatta. Az Úr csodát művelt: a király gyógyító és áldó jobbját megkímélte az enyészettől. Ünnepi miséjében egyebek között ezt találjuk: „Szegd meg a kenyeredet az éhezőknek, s a szegényeket, a bújdosókat fogadd hazádba." A Szent Jobbra a XVIII. században Ragúzában akadtak rá. Mária Terézia hozatta vissza 1771-ben Bécsbe, majd nemsokára Budára került. Amerre vitték, az országutakat elözönlötte a jámbor nép. Megállt a munka, zúgtak a harangok, dörögtek a mozsarak. Az ereklye országjárása 1938-ban és 1986-ban megismétlődött.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3234 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x