Ákos kóstolhatta meg először a csúcsborokat
Címlap / Showbiznisz / Ákos kóstolhatta meg először a csúcsborokat

Ákos kóstolhatta meg először a csúcsborokat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A zenészszakma hivatásos borlaikusának tartott Kovács Ákos kóstolhatta meg elsőként az év pincészetének választott Pannonhalmi Apátsági Pincészet két új csúcsnedűjét, a Prior 2009 és a Pinot Noir 2009 borokat. 

Az elismert előadóművész, az Andante Borpatika alapítója borissza ember hírében áll, nagy kedvelője az igazán jó minőségű magyar boroknak, ezért a Pannonhalmi Bencés Főapátság borászatában is többször megfordult már. Igazi megtiszteltetés volt számára, hogy elsőként ízlelhette meg az Apátsági Pincészet főborásza által bemutatott legújabb nemes italokat. A borkóstolás apropóját az az ünnepség adta, amelyen a Pannonhalmi Apátsági Pincészet munkatársai átvehették a szakma egyik legjelentősebb elismerését, az Év Pincészete vándordíjat.

A bor az emberiség számára évszázadok óta szakrális jelentőségű. A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek is mindig szoros kapcsolatban álltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel.


A 2002 óta minden évben meghirdetett pincészetek versenyén a szakértő zsűri által legkiválóbbnak vélt pincészet, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet a régi bencés szerzetesek hagyományaira építve folytat hét éve modern technológiájú szőlészeti, borászati munkát.  Ekkor épült meg a monostor tövében a csaknem 2000 négyzetméter alapterületű új pince és borház, amely az odalátogató turistáknak is betekintést enged a borászati munkába és annak eredményébe. A bencés szerzetesek 19. század óta felhalmozott tudását és a modern kor vívmányait ötvöző pincészet, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet kiváló munkáját ismerte el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, amikor 2010-ben az Év Pincészete kitüntető címet a Pannonhalmi Apátsági Pincészetnek ítélték oda.


Az apátsági borokról a borkóstolón Kovács Ákos így nyilatkozott. "A bort lehet elemezni, lehet nézni, szagolni, de leginkább arra való, hogy megigyuk. A pannonhalmi csúcsborokat tavaly ősszel még bakfis korukban volt szerencsém megkóstolni, és már akkor is érződött rajtuk a bencés lelkület. Mára mindkét nedű lekerekedett, érett, felnőtt borrá nemesedett. A minőségükről csak annyit mondhatok, hogy mindkét ital az igyál még kategóriába tartozik" – biztatott ezzel mindenkit a bórkóstolásra az énekes.

A magyar és az egyetemes kultúrtörténet számos alkotásában találkozhatunk a borral. Egyetlen más italról sem született annyi költemény, annyi dicsőítő megnyilatkozás, mint a borról. A Bencés Kiadó gondozásában megjelenő Bencés humor sorozat első darabja Áldás, áldomás címmel is ezt az irodalmi kincset gazdagítja. A díjátadón a boros történeteket tartalmazó könyvből Kovács Ákos olvasott fel részleteket.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4143 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x