Tai Chi Chuan és a Chi Kung - A vadló sörénye
Címlap / Szépség-Egészség / Tai Chi Chuan és a Chi Kung - A vadló sörénye

Tai Chi Chuan és a Chi Kung - A vadló sörénye

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Már Magyarországon is gyakran látni közparkokban, hogy érdekes ruhába öltözött emberek mindenféle fura gyakorlatokat végeznek. A kutyák néha megugatják őket, a járókelők, gyerekek megbámulják, de ők rezzenetlen nyugalommal gyakorolnak. Ők a Tai Chi Chuan, és a Chi Kung gyakorlói.  

A taiji két szó összetétele: tai értelme „hatalmas” , a ji pedig „rendkívüli” vagy „végső” jelentésű. A taiji tehát olyasmit jelent, mint „végső határ”,  „legvégső ok”, „legnagyobb végső”. Mindent magában foglaló értelmében pedig: az egész, a mindenség.
A tanítás alapja a természettel összhangban álló élet, a természeti törvények követése. Ezt a nézetet a jin – yang elmélete, valamint az öt elem tana foglalja össze, amelyek a világegyetem állandó alakzatairól és folytonos változásairól szóló tudást írják le.

A jin – yang elve szerint
A jin – yang elve szerint minden kapcsolat két ellentétes előjelű minőség közötti viszonyként létezik, amelyek feltételezik egymás létét, kölcsönösen függnek egymástól. Egyidejűleg segíti és fogja vissza egymást a két ellentétes minőség, ráadásul egyik a másikká változhat. A világegyetemben minden állandóan változik. Míg a jin – yang elve az állandó alakzatokra vonatkozik, az öt elem tana a változás folyamatát magyarázza.

Az öt elem tana
Az öt elem tana a fa, tűz, föld, fém és víz kézzelfogható jelképeinek segítségével írja le a változások megjelenésének öt alapmintáját, a változások kimenetelét és az alapminták közötti kapcsolatot.
Az öt alapminta a jinhez és yanghoz hasonlóan kölcsönösen segíti és visszafogja egymást. Szintén a segítség és visszatartás egyensúlyának megvalósításából ered a változások módozatai közötti ideális kapcsolat.
Természetes harmóniánk megõrzésére sok lehetõség kínálkozik, csupán idõtõl, helytõl és persze személyiségünktõl függ, melyiket választjuk. A rezgésterápia (hang, zene, Orgon, biorezonancia..) mellett meg kell említenünk az egyre szélesebb körben terjedõ mozgásművészeteket is.
A õsi Kína mozgásművészetéhez alapvetõen két irányzat tartozik: a harcművészetek és a gyógyító-egészségmegõrzõ technikák. Hívják ezeket külsõ és belsõ gyakorlatoknak is (Wai dan és Nei dan).

Az egészséget őrző mozgásművészetek közül az idõsebb korosztály körében is igen népszerű két irányzat:

Tai Chi Chuan és a Chi Kung.
A Tai Chi Chuan és a Chi Kung alapvetõen különbözik a "nyugati" torna stílusoktól, hisz a Távol-Kelet embere minden esetben a test-lélek-szellem tökéletes egységére törekszik, felhasználva a Yin-Yang , az 5 elem és a Kínai Szerv-óra elméletét. Ez utóbbi tulajdonképpen egy 24 órás (cirkadián) ritmus, mely az elvi alapját adja szinte minden kínai gyógyító rendszernek, így a Tai Chi lágy, harmónikusan hullámzó mozgásának is. A szervezetünket behálózó 12 fõ meridiánban átlag két óránként változik a keringõ chi szintje. A formagyakorlatok egyenletesen osztják el ezt a keringõ chi-t. A különbözõ energiablokádok oldásával közvetlen vagy közvetett módon hatnak a belsõ szervekre. A Tai Chi gyakorlása során a mozgásokat kombináljuk légzéstechnikákkal, melyek helyes alkalmazása tökéletes mentális relaxációt biztosít, kialakítva ezzel egy ún. mozgás közbeni meditációt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6872 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x