Veszprémi Linda nyomában; Taekwondo a testi-lelki egészségért!...
Címlap / Szépség-Egészség / Veszprémi Linda nyomában; Taekwondo a testi-lelki egészségért!

Veszprémi Linda nyomában; Taekwondo a testi-lelki egészségért!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-13

A harcművészetek sokaságából a Taekwondora a magyar ember úgy emlékszik, hogy Görbe Nóra hasbarúgja a bajszos gonosztevőt, hangosan sikogatva eközben. A valóság azonban sokkal árnyaltabb, hiszen egy testi-lelki-szellemi harcművészeti ágról van szó. Gyereknek, fölnőttnek egyaránt ajánlott, és nem csak testünk, de koncentrációnk pallérozása miatt is. 

Alapvető törvény az emberi életben az a megállapítás, amely szerint a test és a lélek egységben van, s éppen ezért nagyon komolyan visszahat egymásra. Minden, amit a testünkkel teszünk, visszahat a lelkünkre is, s ez fordítva is igaz. Éppen ezért vallom azt, - sokéves szellemi gyakorlat után -, hogy nem elég a lelkünkkel törődnünk, a testgyakorlás része kellene, hogy legyen mindennapjainknak. Így lesz az életünk teljes és egész. Ezeket a szempontokat tartottam fontosnak akkor is, amikor úgy határoztam, hogy gyermekemet sportolni viszem. Olyan sportágat kerestem, amely visszahat a lelkére is, szellemi tartalommal rendelkezik. Nagyon fontosnak tartom az életben a rugalmasságot és a hajlékonyságot, hiszen ez segít hozzá minket ahhoz, hogy a mindennapi stresszt, indulati helyzeteket kezelni tudjuk, s ne merevedjünk bele egy-egy nehéz helyzetbe. A taekwondo éppen ezt a hajlékonyságot célozza meg, telis-tele van nyújtógyakorlatokkal, hiszen hajlékonyság nélkül nem is lehet ezt a sportágat sikerrel művelni. A hajlékonyságot, pedig bárki megszerezheti, s ezt nagyon hamar tapasztalni fogja lelki értelemben is.

A taekwondo szellemisége
Szülőként nagyon fontosnak tartok olyan szellemi értékeket, amelyeket ma már talán nem nagyon favorizálnak sem a médiában, sem, pedig a hétköznapi érintkezési formákban. (Tisztelet a kivételnek.) Ez a sportág olyan tanításokkal rendelkezik, amelyek számomra nagyon fontosak, s gyermekemnek is segítenek abban, hogy lelki értelemben is minőségi életet éljen. Ilyen nagyon fontos szabály az udvariasság, amelyet, ha szem előtt tartanánk, sokkal kevesebb gondunk lenne a hétköznapokban. Nagyon fontos a becsületesség is, hiszen segíthet tiszta helyzeteket teremtenünk. Az állhatatosság megkönnyítheti azt, hogy fix pontokat találjunk az életben. Az önuralom, pedig az iskolai teljesítményben is nagy segítség lehet, s még felnőtt korban sem késő megtanulni. Az egészséges küzdőszellem, pedig megtanít arra, hogy fair módon játsszunk, akár a sportban, akár, pedig az életben, nem ütünk "övön alul", tiszteljük a másik embert. Mindezek a szellemi tartalmak felnőtt korban is erősíthetőek, jóllehet lassabban megy a folyamat, mint a gyermekeknél, akik nagyon képlékeny korban vannak.

Miért jó a gyerekeknek?
Amikor a gyermek már érett arra, hogy sportoljon, kinyílik a világra is, s amit tapasztal, az, hogy ömlik az erőszak minden lehetséges helyről, s - sajnos - a média is ezt favorizálja. Akár akarjuk, akár nem, a gyermek szembesül ezekkel a tartalmakkal, s megijedhet ettől, még akkor is, ha a családban egyébként harmonikus légkör uralkodik. Lehet, hogy arra neveljük, hogy erőszakmentes életet éljen, de akkor felmerül a kérdés, hogy hogyan védje meg magát ettől a sok indulattól? Éppen ezért lehet fontos a kezébe adnunk azt az érzést, hogy erős lehet, de ezzel az erővel nem szabad visszaélnie. Magabiztosabb lesz, s közben az érzékenysége is teret kaphat, hiszen pont az erő érzete lehet az a tulajdonság, ami elég biztonságérzetet nyújt ahhoz, hogy a gyermek megengedhesse magának azt a luxust, hogy szelíd és nyugodt maradjon olyan helyzetekben is, amikor társai agresszívan viszonyulnak hozzá, s mégis sikerrel kezelje a helyzetet. Nagyon fontos, hogy a taekwondo célt adhat a gyermeknek, hiszen napi szinten sikerélményeket érhet el. Amíg az előző héten még nehéznek bizonyult egy feladat, azt aktuálisan meg tudja oldani, hiszen fejlődött és erősödött. A közösség részeként végzett munka segíti a gyereket abban, hogy a közösségben, a közösség szabályait megtanulja, és tudja követni. Éppen ezért az iskolára való felkészülés folyamatában is nagyon fontos lehet.

A sport és az iskolai előmenetel
Neveléssel foglalkozó szakemberek is hangsúlyozzák, hogy nagyon fontos a tanulmányok sikeressége érdekében az, hogy a gyermek sok úgynevezett keresztezett mozgást végezzen (kezek, lábak keresztezett mozgása), hiszen ezek a mozgások nem csak za agyműködéssel, a tudat tisztaságával vannak kapcsolatban, de például a diszlexiát is gyógyítják. Ez a sport, pedig tele van keresztezett mozgásokkal, s megtanít arra, hogy kezeinket, lábainkat összerendezett formában mozgassuk, hiszen a neve is ezt mutatja, amely magyarul annyit tesz, hogy "lábbal és kézzel küzdés művészete". Tehát annak a gyermeknek, vagy felnőttnek, aki figyelemzavarral küzd, nagyon jó lehetőség lehet.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 5733 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x